Hotărârea Curţii Constituţionale, la Monitor

Ziarul BURSA #Politică / 28 august 2012

Hotărârea Curţii Constituţionale, la Monitor

Şedinţa Parlamentului în care a fost citită hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie s-a încheiat. Următorul pas era publicarea deciziei în Monitorul Oficial, la închiderea ediţiei Valeriu Zgonea declarând că hotărârea CC fusese trimisă la Monitorul Oficial, fiind la secretarul general al Guvernului.

Hotărârea Curţii Constituţionale a fost citită de către judecătorul Ştefan Minea, moment în care parlamentarii USL au ieşit din sală.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat presei că parlamentarii USL au decis să părăsească sala de şedinţă a plenului reunit în semn de protest faţă de hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie şi reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

Călin Popescu Tăriceanu a spus: "Atitudinea noastră de a părăsi sala nu exprimă, de fapt, decât un singur lucru foarte clar şi anume că, aşa cum am constatat şi am declarat şi în trecut, hotărârea CC desconsideră votul majorităţii cetăţenilor români, încălcând astfel un principiu democratic fundamental, şi anume că democraţia se exprimă prin voinţa cetăţenilor. Faţă de această situaţie de încălcare a unor norme elementare chiar de către Curtea Constituţională, am hotărât să părăsim sala în semn de protest, semnalând astfel cetăţenilor, tuturor celor care observă viaţa politică românească, că suntem într-o situaţie de abuz, într-o situaţie de anormalitate faţă de care nu putem să rămânem pasivi".

La şedinţa plenului au venit doar patru din cei nouă judecători ai Curţii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Iulia Motoc şi Ştefan Minea.

Şedinţa a început la ora 17.10, cu o întârziere de peste două ore.

Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că sunt prezenţi 238 de parlamentari, în condiţiile în care cvorumul de lucru este de 216 parlamentari.

După ce Parlamentul a luat act de hotărârea Curţii, documentul se publică în Monitorul Oficial, moment de la care Traian Băsescu urmează să îşi reia atribuţiile de preşedinte.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost res­pectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24%), din care 7.403.836 (87,52%) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11,15 %) au răspuns "NU". Totodată, CC a constatat că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.

Hrebenciuc: Băsescu se întoarce la Cotroceni, azi, mâine, poimâine, când se întoarce de la crâşmă

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, ieri, că parlamentarii PNL şi PSD vor asigura cvorumul la şedinţa plenului celor două Camere ale Parlamentului, iar Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni "când vine de la crâşmă". "Şi PNL şi PSD, colegii care sunt aici vor intra în sală. (...) Nu e răzgândire, ne-am consultat, că de aia a fost pauză de consultări. Să vedem ce e mai bine pentru ţară pentru că avem nişte obligaţii şi cu FMI, avem obligaţii şi cu Comisia Europeană, am vorbit şi cu cei de la Consiliul Europei, deci sunt totuşi obligaţii internaţionale care trebuie respectate şi respectul votului pentru cei 7,4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea lui Băsescu nu înseamnă acum că trebuie să-i pedepsim ca să greşim economic", a susţinut Hrebenciuc.

El a fost întrebat dacă a primit mesaje de la instituţiile internaţionale.

"S-a discutat şi cu ei, sigur că da. (...) Au fost discuţii, sunt tot timpul discuţiile acestea, nu sunt doar azi", a susţinut vicepreşedintele Camerei.

El a fost întrebat dacă Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni în cursul zilei de luni, ca urmare a citirii hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie în plen astăzi.

"Nu ştiu dacă de astăzi, de mâine, de poimâine, când vine de la Millenium, de la crâşmă, pe unde e el acum, nu am înţeles...", a mai afirmat Hrebenciuc. Preşedintele sus­pendat Traian Băsescu s-a aflat, sâmbătă noaptea, la restaurantul Millenium din Constanţa, unde s-a întâlnit cu foştii săi colegi de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", pentru a sărbători 36 de ani de la absolvirea academiei.

Udrea: Preşedintele este singurul actor politic credibil, ar putea repara răul făcut României

Deputatul PDL Elena Udrea susţine că preşedintele Traian Băsescu este, "în mod evident", singurul actor politic credibil pentru partenerii europeni şi americani şi ar putea repara răul făcut României de "acţiunile abuzive ale USL împotriva democraţiei şi a statului de drept".

"Şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a Parlamentului în care s-a luat act de decizia CC de invalidare a referendumului reprezintă un prim pas spre reintrarea în normalitate a vieţii politice în România. Cele două luni de criză politică au făcut foarte mult rău ţării. Leul s-a devalorizat, investitorii au anunţat fie că nu mai vin, fie că se retrag, se arată scumpiri de preţuri (de la alimente, la gaze), prognoza de creştere economică a fost aproape înjumătăţită, iar efectele secetei nu au fost combatute de Guvern, care s-a ocupat doar de demiterea preşedintelui", susţine Udrea, citată de Mediafax. Conform liderului PDL, este de datoria oamenilor politici responsabili, "atâţi cât există ei în toate partidele, să acţioneze pentru a evita eventualele derapaje suplimentare".

Elena Udrea a declarat: "E un moment dificil pentru ţara noastră, care trebuie gestionat cu grijă. După două luni de criză politică generată, alimentată şi prelungită de iresponsabilitatea USL, mai există astăzi şanse ca lucrurile să revină la normal. Guvernul trebuie să înceapă să se ocupe de economie. O problemă la care însă nu ştiu cum îi vom găsi soluţie este imaginea externă proastă pe care o avem după acţiunile abuzive ale USL împotriva democraţiei şi a statului de drept şi declaraţiile făcute de liderii acestei Uniuni la adresa UE, Departamentului de Stat, a oficialilor europeni ori ai SUA. Preşedintele este, în mod evident, singurul actor politic credibil pentru partenerii europeni şi americani, şi ar putea repara răul făcut României".

Kelemen: Şedinţa de citire a deciziei CC era o formalitate

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, după şedinţa Parlamentului în care s-a citit decizia CC privind referendumul, că a fost vorba de o formalitate prevăzută în Constituţie şi "prin prezenţa sau neprezenţa" parlamentarilor nu se putea schimba decizia Curţii, de aceea UDMR a participat la şedinţă. "Nu este vorba de o decizie politică. E vorba de o formalitate prin care decizia CC nu devenea operaţională. Când e vorba de o formalitate, nu ai ce face. Nu ai o variantă B sau C, în afară de a asculta decizia Curţii Constituţionale. Nu ai o altă opţiune. Se poate amâna până când? Şi cui foloseşte asta? Aceasta este întrebarea. Noi am spus că este vorba despre o formalitate. O sesiune extraordinară. Majoritatea colegilor au venit. (...) Nu este o chestiune de dezbatere. Este o formalitate prevăzută în Constituţie şi, oricum, prin prezenţă sau neprezenţă nu poţi să schimbi decizia CC, de aceea noi am fost prezenţi", a precizat Kelemen Hunor, întrebat în legătură cu participarea UDMR la şedinţa Parlamentului. El a spus că au fost două amânări ale şedinţei până când grupurile USL s-au lămurit şi că nu este o problemă, aşa funcţionează Parlamentul. "Până la urmă, ce era pe ordinea de zi s-a făcut", a spus Kelemen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb