HOTĂRÂREA DA, ORDINELE BA... Redeschidere cu bucluc

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 2 septembrie 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Reluarea activităţii în interior a restaurantelor şi cafenelelor, precum şi redeschiderea pentru public a teatrelor, cinematografelor, instituţiilor de cultură şi sălilor de spectacole au fost perturbate de modul în care membrii actualului Guvern înţeleg să ia măsuri în timpul pandemiei Covid-19: adică de azi pe mâine.

Deşi în şedinţa de guvern de luni, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor Sănătăţii şi Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri să publice în aceeaşi zi ordinul comun prin care stabilesc regulile de redeschidere a restaurantelor şi cafenelelor, ieri, la primele ore ale dimineţii, când conform modificării hotărârii de guvern prinvind starea de alertă, trebuia să avem deschise locaţiile respective, între orele 6 şi 24, multe dintre acestea erau închise, din cauza nepublicării în Monitorul Oficial a actului administrativ solicitat de şeful Executivului.

În Monitorul Oficial nr.797 din 31 august, a fost publicată HG 729/2020 în care se stabileşte clar că de la 1 septembrie se reia activitatea în restaurante, cafenele şi instituţiile de cultură. Din păcate, în ediţia Monitorului Oficial din 31 august nu a fost publicat niciun ordin comun: nici în privinţa redeschiderii la interior a restaurantelor şi cafenelelor, nici în privinţa reluării activităţii cu publicul în instituţiile de cultură şi în cinematografe.

Am aşteptat să vedem cele două ordine comune publicate la primele ore ale dimineţii în Monitorul Oficial. Din păcate, actele administrative menite să pună în legalitate reluarea activităţii în cele două sectoare nu erau publicate nici măcar la prânz, ordinele fiind emise în a doua parte a zilei.

Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în baza ordinului comun semnat cu Ministerul Sănătăţii, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice trebuie să respecte mai multe obligaţii cu privire la protecţia clienţilor şi la igiena spaţiilor.

Astfel, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică se va face un triaj observaţional al clienţilor, iar accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. Totodată, se vor asigura că la intrarea în unitatea de alimentaţie publică, pe mese şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare.

Restaurantele şi cafenelele vor avea, în interior, circuite cu sens unic, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă).

Portul măştii de către clienţi este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică, iar transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta este interzis. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă.

Se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii, precum şi consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar şi se limitează interacţiunea persoanelor stând în picioare. De asemenea, se interzic activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică.

În unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas şi va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire.

În localuri vor fi asigurate normele de distanţare fizică prin implementarea măsurii de ocupare a unei mese de către maximum 6 persoane, cu excepţie celor care fac parte din aceeaşi familie. Totodată, se asigură respectarea distanţei între ocupanţii meselor alăturate prin amplasarea meselor pe principiul "o masa ocupată, una liberă", în cazul unităţilor de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelor din interiorul clădirilor, sau, după caz, respectarea distanţei de minimum 2 m între ocupanţii scaunelor meselor alăturate, în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor. În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică; acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică.

Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire în registrul întocmit cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului. Excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi.

La servirea mesei, personalul restaurantului va purta mască, îşi va dezinfecta mâinile şi va informa clienţii cu privire la regulile de igienă, dezinfectare şi distanţare fizică, precum şi a necesităţii limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.

Aerisirea incintelor se va face prin deschiderea ferestrelor şi/sau uşilor, cu folosirea sistemelor de aer condiţionat în caz de caniculă. În privinţa sistemelor de climatizare, se va sigura un program de întreţinere a echipamentelor respective, în concordanţă cu recomandările producătorului. Se asigură curăţarea şi schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer condiţionat, precum şi curăţarea frecventă a filtrelor de la sistemele de ventilaţie din lifturi, în locaţiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia.

Conform HG 729/2020, reluarea activităţilor în restaurantele şi cafenelele aflate în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul celor din hoteluri, pensiuni sau alte unităţi de cazare, este permisă în judeţele/municipiul Bucureşti unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

Amintim că ordinul respectiv publicat ieri are acelaşi conţinut cu cel postat, în formă de proiect, în 28 august, pe site-ul MEEMA. În aceste condiţii, nu înţelegem de ce miniştri de resort au avut nevoie de aproape 24 de ore de la dispoziţia premierului pentru a trimite respectivul act administrativ către Monitorul Oficial. Perioadă de timp în care administratorii restaurantelor, cafenelelor, pizzeriilor şi altor locaţii asemănătoare nu au putut să se pregătească pentru reluarea activităţii de la 1 septembrie aşa cum stabileşte hotărârea de guvern adoptată luni, 31 august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb