Hotelierii din Mamaia vor ca plajele să treacă în administrarea autorităţilor locale

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 10 iunie 2008

Hotelierii din staţiunea Mamaia, dar şi din sudul litoralului, vor ca plajele să treacă în administrarea autorităţilor locale constănţene, care să înfiinţeze o societate pentru întreţinerea acestora, urmând ca porţiuni de plajă să fie închiriate spre folosinţă hotelierilor.

În prezent, toate plajele de pe litoral sunt închiriate de către Direcţia Apelor Dobrogea Litoral Constanţa, prin licitaţie publică, mai multor operatori, cu care a încheiat contracte pe o perioadă de zece ani şi care pot fi reziliate în cazul nerespectării clauzelor, transmite NewsIn.

Reprezentanţii Asociaţiei Patronale din Mamaia şi ai Asociaţiei Litoral au declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, în urma discuţiilor avute în ultima Adunare Generală, au ajuns la concluzia că cel mai indicat ar fi ca plajele să treacă în administrarea consiliilor locale. "Nu ne interesează titlul de proprietate. Administrarea plajelor trebuie să treacă la Consiliul Local, care intenţionează, împreună cu Primăria, să îşi creeze o societate pentru întreţinerea acestor plaje, urmând ca porţiuni să fie închiriate spre folosinţă hotelierilor", a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

El a afirmat că turiştii ar beneficia în acest fel de condiţii mult mai bune. "Societatea s-ar putea ocupa de curăţenia pe plaje, iar hotelierii ar putea achita contravaloarea serviciilor prestate şi astfel putem şti că pentru următorii ani putem face contracte cu tour-operatorii, iar fiecare turist va găsi tot ceea ce are nevoie pe plajă pentru a sta confortabil", a mai spus Bucovală.

Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia a mai afirmat că DADL Constanţa nu poate administra corespunzător plajele şi, deşi a fost aprobat în Consiliul Local Constanţa un plan urbanistic zonal pentru staţiunea Mamaia, care prevede reducerea numărului de beach-baruri de pe plaje la 26, pe plajă apar tot felul de construcţii. "Construcţiile apar pe plaje şi nici nu ştim ce sunt", a spus el. Bucovală a precizat că, în prezent, la Camera Deputaţilor se află o lege care, dacă va fi aprobată, ar putea reglementa situaţia plajelor.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin, a declarat că, deşi sezonul estival a început de la 1 Mai şi chiar din aprilie, plajele nu sunt amenajate şi că DADL nu se implică, eventual prin rezilierea contractelor cu operatorii care nu-şi respectă angajamentele. "Nici în prezent nu sunt gata. DADL nu se implică în turismul românesc decât politic", a afirmat Corina Martin, acelaşi lucru fiind susţinut şi de Nicolae Bucovală, care a afirmat că "Asociaţia Patronală Mamaia nu face politică şi este interesată doar de recuperarea investiţiilor".

Tot ieri, în staţiunea Mamaia, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre a organizat o întâlnire cu presa, în zona unei construcţii ilegale de pe plajă. El a anunţat că a trimis o scrisoare deschisă premierului Călin Popescu Tăriceanu prin care solicită demiterea conducerii DADL Constanţa şi cere respectarea legii privind construcţiile abuzive.

În luna martie, Consiliul Local Constanţa a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru staţiunea Mamaia, care prevedea că beach-barurile ilegale vor fi demolate până în data de 15 mai. Primarul Radu Mazăre a cerut, în mai multe rânduri, demiterea şefului DADL, pentru nepunerea în aplicare a planului urbanistic zonal. La rândul său, şeful Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral Constanţa, Gheorghe Babu, a declarat că nu poate demola barurile construite ilegal pe plajele de pe litoral decât pe cale amiabilă cu proprietarii şi că există o situaţie de conflict între prevederile legii şi hotărârea de Consiliu Local Constanţa, care prevede demolarea construcţiilor ilegale din Mamaia.

Reprezentanţii Asociaţiei Litoral au mai declarat, ieri, că se opun cu vehemenţă construirii unui combinat siderurgic în zona Agigea, locaţie care ar putea fi aleasă de Voestalpine pentru o investiţie de 5 miliarde de euro. Ei spun că acesta ar putea fi construit oriunde pe canalul Dunăre Marea Neagră, dar nu în zona Agigea, unde ar putea împiedica bunul mers al turismului şi s-au declarat de acord cu ideea conducerii Consiliului Judeţean de a organiza un referendum în acest sens.

Reprezentanţi ai companiei austriece Voestalpine s-au întâlnit recent cu reprezentanţi ai ARIS pentru una din ultimele runde de negocieri privind construcţia unui combinat siderurgic la Marea Neagră, ultima rundă fiind programată pe 12 iunie. În ceea ce priveşte locaţia, din cauza transportului materiilor prime pe Dunăre, a rămas Agigea, în cazul în care România va fi destinaţia investiţiei. "Sunt foarte bine organizaţi şi sunt interesaţi de fiecare detaliu. De exemplu, au cerut date de la Ministerul Educaţiei despre şcolile profesionale din Constanţa, pentru a discuta cu acestea despre includerea în aria curiculară a unor materii care ar ajuta la formarea personalului calificat pentru uzină", a declarat, săptămâna trecută, vicepreşedinta Aris, Monica Bărbuleţiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am fost de curand(25 august)numai 2 zile la mare.

    Am ramas stupefiat cum cei 30% dintre "herculesii"romaniei care polueaza aerul cu fum isi marcheza teritoriul aruncand chistoacele in nisip.

    Am incercat sa vorbesc cu unul dintre administratorii privati ai plajei din Neptun insa mi s-a spus ca de igienizare se ocupa "Apele Romane". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb