Hrebenciuc, Adam şi Chiuariu au fost trimişi în judecată

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 23 ianuarie 2015

Hrebenciuc, Adam şi Chiuariu au fost trimişi în judecată

Actualizare 20:11 Tudor Chiuariu a fost exclus din PNL

Conducerea PNL, reunită la Iaşi, a decis, azi, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, după ce liberalul a fost condamnat în urmă cu un an pentru fapte de corupţie, iar recent a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, transmit surse din presă.

Decizia, luată unanim, a fost confirmată ulterior de co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.

Surse din cadrul Biroului Politic Naţional al vechiului PNL au precizat că Tudor Chiuariu şi-a pierdut calitatea de membru al partidului, prin radiere.

(Alexandru Costea)

-------------

Actualizare 17:25 DNA continuă cercetarea lui Hrebenciuc, Ilie Sârbu şi Dan Şova, într-un nou dosar

Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare într-un dosar desprins din cel al retrocedărilor, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la traficarea influenţei şi instigare la cumpărare de influenţă a lui Dan Şova.

Anchetatorii DNA notează în secţiunea finală a rechizitoriului prin care l-au trimis în judecată pe Viorel Hrebenciuc, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, că "cercetările nu au fost finalizate din motive obiective până la momentul întocmirii rechizitoriului cu privire la toate faptele şi persoanele, nefiind lămurită, dincolo de orice îndoială, existenţa tuturor faptelor şi contribuţia tuturor persoanelor implicate", astfel că procurorul de caz a dispus "disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar şi continuarea cercetărilor" cu privire la Hrebenciuc şi alte persoane.

Astfel, Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare de DNA Braşov pentru "săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 47 C.pen (instigarea la comiterea de infracţiuni - n.r) raportat la articolul 13 din Legea nr. 78/2000 (Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani - n.r.), faptă comisă în legătură cu suspectul Sîrbu Ilie".

Hrebenciuc l-ar fi instigat la trafic de influenţă, şi în plus la cumpărare de influenţă, faptă prevăzută de articolul 292 din Codul penal raportată la articolele 6 şi 7 litera a din Legea nr. 78/2000, şi pe Dan Şova.

Astfel, Ilie Sârbu şi Dan Şova sunt şi ei suspecţi în acest dosar.

Anchetatorii mai continuă cercetările în acest nou dosar şi faţă de soţia judecătorului Lorand Ordog, Melinda, judecătorul Gabriel Uţă, Paltin Sturdza, Costin Bengescu, Horaţiu Hanganu, Aurel Pâslaru, Daniel Călugăr, Ion Sorin Iacob, Iosif Kadas, Ioan Mătăsel, Aurel Olari, Andrei Poteacă, Maria Daniela Velican, Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Carmen Drăgoi, Al României Paul Philippe şi a României Lia Georgia, Alina Ciocoiu, Gabriel Vlase şi Viorel Gheorghe Ghelasă.

(E.D.)

Actualizare 15:11 Chiuariu: "Nu m-am gândit să-mi dau demisia de la Senat, sunt nevinovat"

Tudor Chiuariu a declarat astăzi că nu are de gând să-şi dea demisia din Senat după ce a fost trimis în judecată, susţinând că este nevinovat şi că nu a semnat contractul despre care vorbesc anchetatorii, nu l-a negociat şi nu a stabilit suma pentru asistenţa juridică, scriu surse din presă.

"Nu m-am gândit să-mi dau (demisia din Senat - n.r.)", a afirmat Chiuariu, înainte să înceapă şedinţa de judecată a primului termen din dosarul retrocedărilor, în care este acuzat de trafic de influenţă.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu membrii grupului organizat care, potrivit DNA, urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor, Tudor Chiuariu a răspuns negativ.

În legătură cu contractul de asistenţă juridică despre care procurorii susţin că a fost semnat pentru mascarea banilor pentru intervenţii privind retrocedarea către Paltin Sturdza, Chiuariu a spus că era un contract de asistenţă juridică la fel ca oricare altul, în care nu el a stabilit valoarea.

"Nu am stabilit eu valoarea şi nu-mi mai aduc aminte. Sunt evenimente de acum cel puţin doi ani. Am fost surprins, mai ales că urmărirea penală în acest dosar este de peste un an de zile şi eu am fost chemat acum o săptămână. M-am întâlnit cu Paltin Sturdza. Este un contract de asistenţă juridică şi am încercat să vedem dacă el mai este în vigoare, pentru că era încheiat de mandatarul domnului Sturdza", a relatat Tudor Chiuariu.

Răspunzând acuzaţiei procurorilor că şi-ar fi lăsat telefoanele în maşină când s-a întâlnit cu Paltin Sturdza, senatorul a declarat: "Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranţă nu mi-am lăsat telefoanele. Eu sper să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată. Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat. Totul s-a desfăşurat în baza unui contract de asistenţă juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu şi există un metru cub de acte, dosare de instanţe, corespondenţe cu autorităţile. Ceea ce trebuie să înţelegem este că exista şi există în continuare o hotărâre irevocabilă şi executorie. După părerea mea, nu poţi să faci trafic de influenţă ca să pui în executare o hotărâre judecătorească. În orice stat de drept, o hotărâre judecătorească trebuie pusă în executare".

Senatorul a explicat şi care a fost obiectul dosarului de asistenţă juridică, pentru care, acuză DNA, ar fi cerut 3 milioane euro: "Până la acest moment, şi cu atât mai mult acum doi ani, exista o hotărâre judecătorească executorie pe care toată lumea trebuia să o respecte şi să o pună în executare. Ăsta a fost obiectul contractului de asistenţă juridică de care am vorbit".

(V.B.)

---

Actualizare 13:30 Ioan Adam a demisionat din Parlament

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act vineri de demisia deputatului PSD Ioan Adam din Parlamentul României, transmit sursele din presă.

''Am primit demisia domnului deputat Ioan Adam din calitatea de deputat şi o vom înainta pe 2 februarie către plen'', a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după şedinţa Biroului permanent.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 12:29 Soţia deputatului Ioan Adam nu mai are voie să profeseze ca judecător

Soţia deputatului Ioan Adam, Roxana Adam, magistrat la Tribunalul Braşov, nu mai are voie să profeseze ca judecător, din cauză că este cercetată penal, susţine preşedintele instanţei, Alina Mioc, citată de presă.

Astfel, potrivit Alinei Mioc, regulamentul de ordine internă prevede că preşedintele instanţei, din momentul în care este înştiinţat că unul dintre judecători a fost trimis în judecată, trebuie să se asigure că magistratul respectiv nu va mai intra la şedinţe şi trebuie să ia măsuri ca acesta să fie înlocuit, până în momentul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) decide suspendarea.

Alina Mioc susţine că a luat la cunoştinţă din mass media despre trimiterea în judecată a Roxanei Adam, adăugând că va stabili ce judecător va prelua dosarele judecătoarei.

(V.B.)

---

Actualizare 12:15 Andrei Hrebenciuc şi-ar fi recunoscut o parte din vină

Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, şi-ar fi recunoscut, parţial, vina din dosarul retrocedărilor de păduri, scrie presa, după ce, acum câteva zile, apăruseră informaţii potrivit cărora şi tatăl lui ar fi admis unele fapte de care îl acuză DNA.

Din primele informaţii, se pare că tatăl şi fiul şi-ar fi dat acordul pentru confiscarea veniturilor obţinute ilegal şi ar colabora cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dând informaţii despre alţi inculpaţi din dosar.

(V.B.)

---

Actualizare 10:50 Conducerea PNL va discuta astăzi cazul Tudor Chiuariu

Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL se reuneşte astăzi, în Iaşi, în prima şedinţă din acest an, sub conducerea preşedintelui formaţiunii, Alina Gorghiu, care va prezenta strategia politică a partidului şi va clarifica statutul senatorului Tudor Chiuariu, scriu surse din presă.

Chiuariu a anunţat că s-a autosuspendat din partid, după ce DNA l-a pus sub urmărire penală în dosarul retrocetărilor ilegale de păduri.

Şedinţa BPN al "vechiului" PNL va începe la ora 17. Alina Gorghiu va prezenta conducerii partidului strategia politică pentru începutul sesiunii parlamentare. Gorghiu a evitat să se pronunţe asupra situaţiei lui Tudor Chiuariu, declarând doar că această problemă va fi clarificată cu ocazia şedinţei PNL din Iaşi.

Statutul noului PNL prevede că soluţia autosuspendării este aplicabilă în cazul preluării unei funcţii publice incompatibile. Tudor Chiuariu a fost condamnat, în ianuarie 2014, pentru fapte de corupţie în dosarul Poşta Română, fapt pentru care ar trebui să-şi piardă calitatea de membru în partid, potrivit Statutului noului PNL.

Tot în şedinţa de astăzi, va fi numit, la propunerea Alinei Gorghiu, noul purtător de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe. De asemenea, conducerea formaţiunii ar putea decide asupra ocupării mandatelor de vicepreşedinţi ai PNL, devenite vacante după arestarea lui Aristotel Căncescu şi Mircea Roşca.

(V.B.)

---

Actualizare 09:43 ICCJ a stabilit pentru azi primul termen în dosarul retrocedărilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru astăzi primul termen în dosarul retrocedărilor de paduri, în care vor fi judecaţi, printre alţii, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu, magistraţii urmând să verifice, în Camera Preliminară, măsurile preventive dispuse faţă de unii inculpaţi, scriu surse din presă.

Astfel, măsurile preventive vor fi verificate de la ora 13.30, la Sediul Curţii Militare de Apel. Apoi, tot în Camera Preliminară, judecătorii vor verifica rechizitoriul şi actele din dosar, vor da acuzaţilor copii ale actului de inculpare şi vor emite citaţiile. După aceste proceduri, magistraţii vor stabili primul termen de fond al procesului.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul său, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul PNL Tudor Chiuariu, Paltin Sturdza, judecătorul Lorand Ordog şi alte 11 persoane au fost trimise, ieri, în judecată, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

(Valentin Busuioc)

---

DNA a trimis în judecată un lot numeros de persoane, implicate în dosarul retrocedării pădurii de 43.227 de hectare din judeţul Bacău. Lotul conţine 17 nume, din care şase sunt ale unora aflaţi în arest preventiv - deputatul Ioan Adam, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, judecătorul Ordog Lorand Andras şi trei oameni de afaceri - Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Bengescu şi Iosif Kadas. Restul celor trimişi în judecată - Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Călugăr, Tudor Chiuariu, Ioan Mătăşel, Anca Roxana Adam, Iulian Durlan şi Adam Crăciunescu - se află fie în arest la domiciliu, fie sunt cercetaţi în libertate.

Rechizitoriul şi dosarul a ajuns la instanţa supremă, dar judecătorii nu au stabilit încă un termen. Cazul va fi repartizat unui complet de trei judecători, după care va intra în Camera de Consiliu pentru verificări privind forma. Din lista inculpaţilor lipseşte Ilie Sârbu, fostul ministru al Agriculturii, pus iniţial sub acuzare în acest caz. Ministerul Finanţelor publice s-a constituit parte civilă.

Retrocedări suspecte

Dosarul în care vor fi judecaţi Hrebenciuc, Adam, Chiuariu, etc. vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro, după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Fost ministru, judecat

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

A cerut 5,5 milioane de euro

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure. În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Acuzaţiile aduse de DNA

Ioan Adam, deputat în Parlamentul României:

- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave,

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).

Viorel Hrebenciuc, fost deputat în Parlamentul României:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- trafic de influenţă,

- spălare a banilor.

Ordog Lorand Andras, judecător în cadrul Tribunalului Covasna:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

- luare de mită(2 infracţiuni).

Paltin Gheorghe Sturdza:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).

Dan Costin Bengescu:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- trafic de influenţă.

Iosif Kadas:

- constituire de grup infracţional organizat,

- cumpărare de influenţă.

Andrei Hrebenciuc:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- spălare a banilor,

- complicitate la trafic de influenţă. Sorin Ion Iacob:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- cumpărare de influenţă.

Jănică Poenaru:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- trafic de influenţă.

Gheorghe Ioan Varga:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- trafic de influenţă,

- cumpărare de influenţă,

- complicitate la spălare a banilor.

Daniel Constantin Călugăr:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- trafic de influenţă.

Tudor Alexandru Chiuariu, senator şi fost ministru:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- trafic de influenţă (2 infracţiuni),

- spălarea banilor.

Ioan Mătăşel:

- constituire de grup infracţional organizat,

- cumpărare de influenţă.

Gabriela Rodica Zaharia:

- complicitate la cumpărare de influenţă.

Anca Roxana Adam, judecător în cadrul Tribunalului Braşov:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- complicitate la cumpărare de influenţă.

Iulian Durlan, primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău:

- constituirea a unui grup infracţional organizat.

Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva:

- constituirea unui grup infracţional organizat.

- abuz în serviciu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca atunci cand veneau minerii la Bucuresti se zicea ca e mineriada iar acum este mai grav fiindca e pe bune GOLANIADA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb