China îşi va stabili propriul său curs pentru reformarea yuanului, a declarat, ieri, preşedintele ţării, Hu Jintao, după ce şeful statului american, Barack Obama, a cerut, din nou, o flexibilitate mai mare a monedei chineze.
Preşedintele Chinei a afirmat că ţara sa nu poate fi forţată de presiunile externe şi îşi va baza orice decizie asupra monedei naţionale în funcţie de necesităţile economice proprii. Dar, liderul chinez s-a arătat deschis la reforme: "China va adera cu fermitate la o cale de reformare a mecanismului de formare a ratei de schimb a yuanului. În adoptarea reformelor, vom lua cu atenţie în considerare evoluţiile şi provocările economiei mondiale, precum şi condiţiile economice din China".
Beijingul a îngheţat rata de schimb a yuanului faţă de dolar la mijlocul lui 2008, ca să sprijine redresarea economiei, afectată de criza mondială. Soliditatea redresării ţării a generat, însă, critici faţă de politica adoptată de Beijing, iar pieţele financiare aşteaptă reluarea aprecierii monedei Chinei.
Obama a reafirmat că, pentru o redresare sustenabilă şi echilibrată a economiei mondiale, este important ca statul chinez să adopte o rată de schimb mai orientată spre piaţă.
Aprecierea yuanului chinez ar putea sprijini stabilitatea economiei regiunii şi ar putea ţine sub control presiunile inflaţioniste, potrivit spuselor economistului şef al Băncii Asiatice de Dezvoltare, Jong-Wha Lee. Acesta a menţionat: "Poate că este momentul potrivit pentru aprecierea yuanului. Creşterea flexibilităţii ratei de schimb nu va ajuta numai China, ci întreaga regiune".
Recent, Banca Mondială a recomandat, la rândul său, aprecierea yuanului, după ce a estimat o creştere mai mare decât cea prevăzută iniţial pentru cea de-a treia economie a lumii (9,5% anul acesta).
În 2009, economia Chinei a avut o expansiune de 8,7%, iar exporturile s-au redresat semnificativ. În condiţiile date, China trebuie să facă faţă presiunilor din partea partenerilor săi comerciali, mai ales a Statelor Unite şi Uniunii Europene, care solicită aprecierea yuanului la nivelul din perioada 2005-2008.