HU JINTAO CĂTRE BARACK OBAMA: China îşi va stabili propria cale pentru reformarea yuanului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 aprilie 2010

China nu acceptă presiunile externe în privinţa aprecierii monedei naţionale.

China nu acceptă presiunile externe în privinţa aprecierii monedei naţionale.

China îşi va stabili propriul său curs pentru reformarea yuanului, a declarat, ieri, preşedintele ţării, Hu Jintao, după ce şeful statului american, Barack Obama, a cerut, din nou, o flexibilitate mai mare a monedei chineze.

Preşedintele Chinei a afirmat că ţara sa nu poate fi forţată de presiunile externe şi îşi va baza orice decizie asupra monedei naţionale în funcţie de necesităţile economice proprii. Dar, liderul chinez s-a arătat deschis la reforme: "China va adera cu fermitate la o cale de reformare a mecanismului de formare a ratei de schimb a yuanului. În adoptarea reformelor, vom lua cu atenţie în considerare evoluţiile şi provocările economiei mondiale, precum şi condiţiile economice din China".

Beijingul a îngheţat rata de schimb a yuanului faţă de dolar la mijlocul lui 2008, ca să sprijine redresarea economiei, afectată de criza mondială. Soliditatea redresării ţării a generat, însă, critici faţă de politica adoptată de Beijing, iar pieţele financiare aşteaptă reluarea aprecierii monedei Chinei.

Obama a reafirmat că, pentru o redresare sustenabilă şi echilibrată a economiei mondiale, este important ca statul chinez să adopte o rată de schimb mai orientată spre piaţă.

Aprecierea yuanului chinez ar putea sprijini stabilitatea economiei regiunii şi ar putea ţine sub control presiunile inflaţioniste, potrivit spuselor economistului şef al Băncii Asiatice de Dezvoltare, Jong-Wha Lee. Acesta a menţionat: "Poate că este momentul potrivit pentru aprecierea yuanului. Creşterea flexibilităţii ratei de schimb nu va ajuta numai China, ci întreaga regiune".

Recent, Banca Mondială a recomandat, la rândul său, aprecierea yuanului, după ce a estimat o creştere mai mare decât cea prevăzută iniţial pentru cea de-a treia economie a lumii (9,5% anul acesta).

În 2009, economia Chinei a avut o expansiune de 8,7%, iar exporturile s-au redresat semnificativ. În condiţiile date, China trebuie să facă faţă presiunilor din partea partenerilor săi comerciali, mai ales a Statelor Unite şi Uniunii Europene, care solicită aprecierea yuanului la nivelul din perioada 2005-2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb