Germania a adoptat pe 23 aprilie o nouă lege privind securitatea cibernetică care vizează şi procesul de dezvoltare a viitoarelor reţele de comunicaţii 5G. Astfel, parlamentul german a adăugat o serie de noi criterii care ţin de aspecte politice şi de securitate la criteriile deja existente de evaluare a producătorilor de tehnologie 5G. Evaluarea fiecărui producător de tehnologie 5G se va face în baza aceloraşi criterii, Germania păstrând astfel o abordare neutră din punct de vedere politic în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii 5G. Noua legea nu face referire la anumiţi producători sau ţări de origine care ar fi vizate direct de noile prevederi. Huawei rămâne astfel în cursă pentru licitaţia 5G din Germania alături de ceilalţi jucători de pe piaţa de IT&C, pregătit să asigure dezvoltarea reţelelor şi să se supună tuturor evaluărilor necesare.
Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar CDU/CSU, Mathias Middelberg, a declarat pentru Frankenpost.de: "Având în vedere extinderea reţelei 5G, riscurile de securitate sunt de maximă importanţă".
Totodată, raportorul Uniunii Europene, Christoph Bernstiel, a precizat că evaluarea bazată pe criterii politice se adaugă celei pe criterii tehnice, punctând faptul că această lege nu este "Lex Huawei", având în vedere că toţi producătorii vor fi supuşi aceloraşi criterii de selecţie şi evaluări.
Germania a reuşit să păstreze o abordare neutră, nediscriminatorie, transparentă, multilaterală şi obiectivă pentru viitorul telecomunicaţiilor şi digitalizării.
În ţara noastră proiectul de lege 5G se confruntă încă cu carenţe, potrivit jucătorilor din piaţă care nu văd cu ochi buni forma actuală a acestuia şi cer clarificări, avertizând că forma actuală a proiectului de lege va bloca dezvoltarea industriei telecom.
Proiectul legii 5G este întocmit aproape exclusiv pe criterii politice, translatând practic memorandumul România - SUA, fără a aduce alte criterii de selecţie a producătorilor de echipamente şi componente pentru reţelele 5G.
În plus, nici instrumentele menite să asigure siguranţa tehnică a unei reţele 5G recomandate de UE nu se regăsesc în actualul proiect de lege şi nu a primit încă avizul CES.
Jucătorii din piaţă acuză şi lipsa unor criterii tehnice clare după care să fie aprobate sau respinse companiile care vor să participe la implementarea noilor reţele 5G.
Cu toate că există întârzieri cu privire la licitaţia 5G, operatorii de telefonie mobilă s-au arătat nemulţumiţi de faptul că pe 21 aprilie, Camera Deputaţilor a aprobat dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului de Lege 5G şi au pus la dispoziţie doar 7 zile lucrătoare pentru eventuale amendamente. Aceştia au transmis că timpul este insuficient pentru o lege cu un astfel de impact.
Totodată, Cătălin Buliga, directorul de tehnologie Vodafone a avertizat că deciziile luate în acest an pot duce "efectiv" la "dărâmarea" industriei, dacă acestea nu sunt evaluate cu atenţie. În aceeaşi ordine de idei, Valentin Popoviciu, vicepreşedinte Digi, şi-a exprimat îngrijorarea legat de o posibilă înlocuire a echipamentelor existente şi neclarităţile despre cine va suporta aceste schimbări. Orange şi Telekom au declarat, de asemenea, că este nevoie de mai multă claritate.
Operatorii au transmis un mesaj comun către Palatul Victoria: "Explicaţi ce faceţi, clarificaţi zonele gri din legislaţia 5G, altfel blocaţi dezvoltarea. Ne e teamă că se dărâmă efectiv tot ce s-a construit în 20 de ani. Cine suportă costurile eliminării unui furnizor?".
Specialiştii din insustrie susţin că draftul de lege este crucial pentru viitorul digitalizării în România şi o evaluare tehnică a tuturor furnizorilor de soluţii tehnologice posibile este obligatorie pentru a asigura calitatea adecvată pentru viitoarea infrastructură digitală este îndeplinită. Acest lucru a fost cerut de operatori, Consiliul Concurenţei şi Ministerul Justiţiei, dar recomandările acestora nu au fost luate în calcul nici până acest moment.
Definirea şi adăugarea criteriilor tehnice pentru proiectul de lege românesc sunt esenţiale, iar legea germană poate sta drept exemplu.
Germania a conturat un set de reguli transparente, iar Oficiul Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI) va certifica securitatea informatică a componentelor critice şi agenţiile de testare care vor verifica acele componente necesare în dezvoltarea reţelelor 5G.
În România CSAT va decide dacă un producător de echipamente 5G poate participa sau nu la implementarea reţelei de nouă generaţie, însă criteriile tehnice nu sunt bine definite, lucru care creează controverse şi nesiguranţă în piaţă.