Ia fiinţă Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 19 octombrie 2005

Executivul a aprobat, în şedinţa de ieri, înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Instituţia va monitoriza, analiza şi controla piaţa achiziţiilor publice, avînd competenţe şi în aplicarea sancţiunilor, în cazul în care constată eludarea sau încălcarea legii în atribuirea contractelor. Executivul susţine că ANRMAP va avea un rol important în reglementarea acestui domeniu şi în implementarea normelor europene, iar instituţia va avea şi funcţia de reprezentare în cadrul comisiilor şi grupurilor de lucru organizate la nivelul Comisiei Europene.

Potrivit actului normativ aprobat, orice reglementare care are impact asupra achiziţiilor publice va fi supusă spre adoptare numai după ce primeşte avizul Autorităţii. Executivul a decis finanţarea ANRMAP din bugetul Cancelariei Primului-ministru, instituţia urmînd să-şi înceapă activitatea pînă la sfîrşitul lunii în curs. "Alocarea de fonduri va permite înfiinţarea şi operaţionalizarea ANRMAP, acesta fiind unul dintre angajamentele asumate de Guvern în negocierile de aderare la Uniunea Europeană", a afirmat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Oana Marinescu.

Pentru finanţarea activităţii Autorităţii în acest an, Guvernul a decis suplimentarea bugetului Cancelariei Primului-ministru cu suma de 1.268.110 RON (12,68 miliarde ROL), din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului. ANRMAP va funcţiona sub coordonarea directă a primului-ministru.

Achiziţiile de stat, sub controlul... statului

O instituţie de tipul celei mai sus menţionate ar trebui să fie independentă, nicidecum să funcţioneze sub coordonarea primului-ministru, pentru că statul nu poate să controleze activităţi pe care le derulează în nume propriu. Aşadar, controlul achiziţiilor publice, deşi extrem de necesar în condiţiile în care mecanismele economiei de piaţă generează de multe ori corupţie, nu poate fi exercitat de o instituţie aparţinînd statului. Prin intermediul achiziţiilor publice, statul scoate bani de la buget, care ajung la firme private. Este ştiut că afacerile cu statul sînt "fructoase", iar această notorietate a fost creată tocmai de faptul că sistemul licitaţiilor publice este viciat. Nu de multe ori o instituţie publică a plătit un preţ de trei ori mai mare decît cel al pieţei pentru bunurile ori serviciile achiziţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb