Executivul a aprobat, în şedinţa de ieri, înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Instituţia va monitoriza, analiza şi controla piaţa achiziţiilor publice, avînd competenţe şi în aplicarea sancţiunilor, în cazul în care constată eludarea sau încălcarea legii în atribuirea contractelor. Executivul susţine că ANRMAP va avea un rol important în reglementarea acestui domeniu şi în implementarea normelor europene, iar instituţia va avea şi funcţia de reprezentare în cadrul comisiilor şi grupurilor de lucru organizate la nivelul Comisiei Europene.
Potrivit actului normativ aprobat, orice reglementare care are impact asupra achiziţiilor publice va fi supusă spre adoptare numai după ce primeşte avizul Autorităţii. Executivul a decis finanţarea ANRMAP din bugetul Cancelariei Primului-ministru, instituţia urmînd să-şi înceapă activitatea pînă la sfîrşitul lunii în curs. "Alocarea de fonduri va permite înfiinţarea şi operaţionalizarea ANRMAP, acesta fiind unul dintre angajamentele asumate de Guvern în negocierile de aderare la Uniunea Europeană", a afirmat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Oana Marinescu.
Pentru finanţarea activităţii Autorităţii în acest an, Guvernul a decis suplimentarea bugetului Cancelariei Primului-ministru cu suma de 1.268.110 RON (12,68 miliarde ROL), din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului. ANRMAP va funcţiona sub coordonarea directă a primului-ministru.
• Achiziţiile de stat, sub controlul... statului
O instituţie de tipul celei mai sus menţionate ar trebui să fie independentă, nicidecum să funcţioneze sub coordonarea primului-ministru, pentru că statul nu poate să controleze activităţi pe care le derulează în nume propriu. Aşadar, controlul achiziţiilor publice, deşi extrem de necesar în condiţiile în care mecanismele economiei de piaţă generează de multe ori corupţie, nu poate fi exercitat de o instituţie aparţinînd statului. Prin intermediul achiziţiilor publice, statul scoate bani de la buget, care ajung la firme private. Este ştiut că afacerile cu statul sînt "fructoase", iar această notorietate a fost creată tocmai de faptul că sistemul licitaţiilor publice este viciat. Nu de multe ori o instituţie publică a plătit un preţ de trei ori mai mare decît cel al pieţei pentru bunurile ori serviciile achiziţionate.