"Banco Popolare" SC şi "Banca Popolare di Milano" (BPM) Scarl au acceptat să fuzioneze în cadrul unei tranzacţii care va da naştere celei de-a treia mari instituţii de credit din Italia.
Acţionarii "Banco Popolare" vor deţine 54% din entitatea nou creată, în timp ce investitorii "Banca Popolare di Milano" - restul. Ca parte a planului, "Banco Popolare" va recurge la o majorare de capital de un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) înaintea Adunărilor Acţionarilor celor două bănci, care ar urma să aprobe fuziunea.
Sinergiile rezultate în urma fuziunii se ridică la 290 de milioane de euro, iar veniturile suplimentare - la 75 de milioane pe an.
Cele două bănci au primit acordul preliminar al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru fuziune. Luna aceasta, BCE le ceruse celor două instituţii, care erau blocate de câteva săptămâni în negocieri de fuziune, să formeze o bancă cu o poziţie de capital şi calitate a activelor solide, pe fondul sporirii temerilor investitorilor că tranzacţia va eşua. Atunci, BCE le-a solicitat acestor bănci să prezinte în termen de o lună un plan de afaceri.
În urma fuziunii, va rezulta un grup bancar cu active de aproximativ 171 miliarde de euro şi o capitalizare de piaţă de aproape 5,5 miliarde de euro.
Guvernul italian a sprijinit semnificativ fuziunea.
Directorul general al "Banco Popolare", Pier Francesco Saviotti, a dat asigurări că nu vor exista concedieri în urma fuziunii. Noua entitate va avea peste 25.000 de angajaţi, patru milioane de clienţi şi două sedii centrale, la Milano şi Verona.
Fuziunea dintre "Banco Popolare" şi "Banca Popolare di Milano" va încuraja mai multe astfel de tranzacţii în ţară, în condiţiile în care Guvernul italian susţine consolidarea sectorului, în vederea majorării creditării şi stimulării creşterii economiei.