Primele estimări ale Guvernului privind dimensiunea recesiunii şi a deficitului bugetar din acest an au fost optimiste, iar realitatea economică va fi şi mai dură decât scenariul luat în calcul de Guvern, consideră Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Guda a precizat ieri la Digi24 că se aşteaptă la o contracţie a PIB de circa 5% şi la un deficit bugetar de 9-10% din PIB.
Acesta a afirmat: "Acum au spus că recesiunea va fi dublă şi deficitul (public) de 8,6%. Eu cred că realitatea va fi şi mai dură. Recesiunea spre 5% şi deficitul spre 10%, cel puţin 9%, mai ales în lumina majorărilor de pensii cu 14% şi alocaţiilor cu 20%. În primul rând gravitatea scăderii este mult mai mare decât se aştepta, iar apoi revenirea va fi lentă şi vă spun de ce: pentru că avem acest al doilea val al pacienţilor infectaţi (...) şi o asemenea expansiune a virusului în rândul populaţiei nu are cum să nu lase urme în partea economică. Aceşti oameni lucrează la nişte firme care odată ce au angajaţi depistaţi îşi opresc activitatea şi nu mai livrează clienţilor. Deci prima problemă ar fi discontinuitate de stocuri pe lanţul comercial. Apoi a doua problemă (ar fi) consumatorii, care în acest context incert se uită cu precauţie".
Guda a mai spus că problema reală, fondul şi profunzimea provocării, este adâncimea V-ului şi viteza de revenire a economiei.
"Acest V se va întâmpla, nu aici este problema. Pentru că avem 2020, un an foarte dificil faţă de 2019, deci e clar o scădere - prima parte a V-ului -, şi tot ceea se va întâmpla după nu poate fi mai dezastruos decât starea de urgenţă, decât prima parte a pandemiei când activitatea s-a redus din cauza condiţiilor privind distanţarea fizică. Atunci este clar că al doilea semestru din 2020 faţă de primul semestru ar trebui să arate un pic mai bine, iar 2021 faţă de 2020 să continue trendul revenirii. Dacă privim per ansamblu, perioada 2018-2019 sus, 2020 jos, 2021 pe revenire, este clar că se conturează acest V. Problema reală, fondul şi profunzimea provocării este adâncimea V-ului şi viteza de revenire. Ambele au fost privite cu optimism de către reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ai Guvernului şi acum acest optimism începe să se dozeze", a precizat analistul.
Guda a spus că ponderea HoReCa în formarea PIB este de doar 5% şi atunci acest sector nu are o putere de tracţiune încât să stimuleze intens revenirea economiei.
"Revenirea nu se poate accelera decât prin investiţii (în infrastructură, educaţie, sănătate - n.r.). (...) Investiţii, sprijinirea companiilor, reducerea economiei subterane şi digitalizare, astfel încât să păstrăm românii care s-au întors în ţară şi să accelerăm viteza de revenire", a conchis Guda.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Marius în data de 19.08.2020, 09:54)
"Al 2-lea val" inca nu a venit. Suntem inca pe cresterea primului.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2020, 13:57)
Sa vina prabusirea si recesiunea. O astept cu nerabdare. Ciclurile economice recompenseaza pe cei cumpatati. Pe cei care au economisit. Pe cei care au acumulate rezerve importante pentru viitor.
Bancheri centrali nenorociti. Lasati ciclurile economice sa isi faca treaba. Este nevoie de ele pentru a curata economia care altfel se umple de mamuti, de colosi cu datorii uriase si zombi. Lasati ciclurile economice sa functioneze. Nu va mai credeti nemuritori ca nu faceti decat sa distrugeti monedele si ne aruncati pe toti intr-un spital de nebuni.