IEA: Statele OPEC au implementat 90% din reducerea de producţie promisă

Ziarul BURSA #Companii / 13 februarie 2017

IEA: Statele OPEC au implementat 90% din reducerea de producţie promisă

Producţia mondială de petrol a scăzut semnificativ în luna ianuarie, după ce producătorii OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi non-OPEC au redus oferta ca să accelereze echilibrarea pieţei, a anunţat, vineri, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Potrivit IEA, luna trecută, oferta mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 1,5 milioane barili pe zi, în condiţiile în care statele OPEC şi-au redus producţia cu un milion de barili pe zi, ceea ce înseamnă un grad de respectare de 90% a ţintelor de reducere a producţiei convenite la finele anului trecut.

"Unii producători, în special Arabia Saudită, par să îşi fi redus producţia mai mult decât au promis. Aceste prime reduceri par să fie unele din cele mai mari din istoria iniţiativelor de acest fel ale OPEC", se arată în ultimul raport lunar al IEA.

În luna decembrie a anului trecut, statele membre ale OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, au ajuns la un acord pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta fiind prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani. La rândul său, Rusia a promis că îşi va reduce producţia cu 300.000 de barili pe zi.

Separat, IEA şi-a îmbunătăţit, vineri, estimările privind creşterea cererii mondiale de petrol în 2017 cu aproximativ 100.000 de barili pe zi, la 1,4 milioane de barili pe zi, ceea ce ar reprezenta un avans consistent după o creştere cu 1,6 milioane barili pe zi în 2016.

IEA subliniază că stocurile mondiale de petrol ar putea scădea cu aproximativ 600.000 de barili pe zi în prima jumătate a anului, dacă OPEC îşi va respecta în continuare promisiunile de reducere a producţiei. Chiar şi aşa însă, procesul de reechilibrare a pieţei petrolului va fi încetinit de creşterea cu 400.000 de barili pe zi a producţiei statelor care nu sunt membre OPEC, în special ca urmare a creşterilor înregistrate în Brazilia, Canada şi SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb