În majoritatea localităţilor Judeţului Iaşi, beneficiarii cons-trucţiilor noi au optat pentru proiecte de locuinţe pe parter şi mansardă. În zone considerate "de lux", precum Bucium, Valea Lupului, Miroslava, Copou sau Aleea Păcurari, sunt cons-truite imobile impunătoare, pe parter şi mai multe etaje. "În zonele de lux ale Iaşiului, predomină construcţiile de tip vilă, cu multe camere, dar s-a constatat că, în general, beneficiarii preferă casele cu mansardă. În marile localităţi, în special cele din apropierea Municipiului Iaşi, sunt zone în care s-au construit doar vile impunătoare, dar pe ansamblul judeţului se construiesc foarte multe case modeste, cu mansardă", a declarat Radu Lupăşteanu, inspector-şef în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Iaşi.
Domnia sa a mai spus că ritmul în care se construieşte în mediul urban este aproximativ egal cu cel din mediul rural. "Anul trecut s-au eliberat 616 cereri de autorizaţii de construcţie în mediul urban şi 641 în mediul rural. Majoritatea caselor sunt ridicate în regie proprie", a subliniat reprezentantul ISC Iaşi.
Într-un clasament al celor mai "vânate" terenuri pentru construcţia de case în cursul anului trecut, figurează Miroslava, Valea Lupului şi Rediu, localităţi limitrofe Iaşiului şi care beneficiază de majoritatea utilităţilor necesare. S-au consemnat tranzacţii şi în zonele "de lux" ale Iaşiului precum Bucium, Copou, Aleea Păcurari, acestea fiind preferate de investitori cu potenţial financiar ridicat. Cele mai ieftine terenuri din aceste zone sunt cotate la preţuri situate între 80 şi 100 de euro/mp. Florin Atodiresei, reprezentantul companiei "Interimobiliare", a declarat: "A continuat şi fenomenul de extindere a oraşului, lucrările de construcţii cuprinzând din ce în ce mai multe localităţi unde, în urmă cu doi ani, preţul metrului pătrat de teren nu depăşea 2-3 euro. Zone ca Valea Adâncă, Valea Ursului, Tomeşti şi Aroneanu sunt exemple bune în acest caz". Domnia sa a adăugat că preţul terenurilor din aceste localităţi a urcat şi până la 50-60 de euro/mp.
Potrivit "Interimobiliare", zonele destinate construcţiilor de case s-au mărit din cauza deficitului de oferte de terenuri de pe piaţa ieşeană, dar şi pentru că o mare parte din localităţile limitrofe Iaşiului au început să beneficieze de utilităţile de bază. Specialiştii de pe piaţa imobiliară locală apreciază că, pe măsură ce proiectele de utilităţi vor avansa, preţurile terenurilor din zonele vizate vor creşte gradual.
Pe de altă parte, există terenuri disponibile în localităţi din preajma Municipiului Iaşi, cum sunt Breazu, Horleşti, Valea Ursului sau Poieni, care sunt mai puţin preferate de către cumpărători, din cauza dificultăţii cu care se realizează, pe timp de iarnă, accesul la drumurile principale. În ciuda acestui fapt, preţurile terenurilor s-au menţinut, anul trecut, la un nivel pornind de la 14 până la 50-60 de euro/mp, în funcţie de distanţa până la reţelele de utilităţi şi drumurile publice.