IEŞIRE FĂRĂ PRECEDENT A GUVERNATORULUI BNR MUGUR ISĂRESCU: "Nu este damf de Vâlcov în raportul privind parcursul nostru către zona euro"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2019

"Nu este damf de Vâlcov în raportul privind parcursul nostru către zona euro"
  • document ataşat Contribuţii la inflaţia anuală CORE2 ajustat (pp)
    apasă aici pentru a descărca.

    Convocat de senatorul Zamfir, Mugur Isărescu merge astăzi la Comisia Economică din Senat

    Isărescu: "Vâlcov nu citeşte rapoartele BNR, ci doar ce scriu Piperea şi Isar"

    BNR cere ferm ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de indicele ROBOR

    Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a avut, ieri, o ieşire fără precedent, în care a răspuns dur declaraţiilor făcute în ultima vreme de Darius Vâlcov, consilierul premierului, cu privire la ROBOR şi la atribuţiile băncii centrale. Şeful BNR s-a aratat profund deranjat de atitudinea lui Darius Vâlcov din acest an şi a avut, la rândul său, replici tăioase la adresa consilierului gu­vernamental.

    În ocazia conferinţei în care a prezentat Raportul asupra inflaţiei, Mugur Isărescu a repetat de mai multe ori că Darius Vâlcov nu vorbeşte în numele Băncii Naţionale, care, potrivit Guvernatorului, nu are voie nici măcar să primească sugestii, cu atât mai puţin să i se spună ce să facă. Printre afirmaţiile consilierului Vâlcov care pare să-l fi deranjat cel mai tare pe Mugur Isărescu este cea în care i-a acuzat pe specialiştii din BNR că nu coboara nivelul ROBOR din cauză că "nu sunt suficient de patrioţi". Referitor la aceasta, Guvernatorul Isărescu a precizat: "Oamenii noştri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa, sunt oameni foarte buni".

    În opinia Guvernatorului, consilierul pe probleme economice al Vioricăi Dăncilă "împânzeşte televiziunile" şi "face declaraţii iresponsabile", luptându-se cu ROBOR "de dimineaţa până seara de nici nu mai ştie despre ce vorbeşte". Mugur Isărescu l-a acuzat pe Vâlcov că nu citeşte nici măcar titlurile rapoartelor BNR, ci doar ceea ce scriu avocatul Gheorghe Piperea şi economistul Lucian Isar: "Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Este dureros că mulţi nici nu le citesc şi ies în presă şi fac diverse acuzaţii".

    Menţionând că Darius Vâlcov nu se comportă ca un economist, oficialul băncii centrale a spus că există "o listă a unei agenţii internaţionale cu perlele domnului consilier": "Am făcut aceas­tă prezentare şi în mod public declar că domnul Vâlcov nu poate vorbi în numele BNR. Sincer să fiu, nici nu ştiu în numele cui vorbeşte. Văd că dânsul vorbeşte şi în numele Guvernului, şi în numele Parlamentului. Am semnat în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă) o declaratie cu drumul de parcurs al României către aderarea la zona euro. Declaraţia va fi semnată şi de premier, de preşedintele Academiei, de vicepremier. În ea nu este însă nicio idee a consilierului, nu e niciun damf de Vâlcov în aceste documente. Aderarea României la zona euro n-are nimic de-a face cu declaraţiile lui Vâlcov. (...) E o avalanşă la toate televiziunile de declaraţii care provoacă riscuri. Am asistat la un atac jalnic asupra BNR. (...) Formulările acestea potrivit cărora cineva manipulează dobânzile sunt periculoase. (...) Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste.

    (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi pe vremea cursului de schimb fix, acesta se mişca cu plus/minus 1%. Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie curs fix, nu poate să fie curs fix de tot".

    Răspunzând unei întrebări, domnia sa a mai menţionat: "Eu imi dau seama de grotescul în care a intrat BNR cu acest conflict. Îmi cer scuze, în numele meu, pentru că eu am avut astăzi un limbaj mai dur, dar nu mai putem discuta în termeni tehnici pentru că nu se înţeleg. Din această cauză, azi a trebuit să fiu mai direct".

    Darius Vâlcov creează probleme de credibilitate băncii centrale, a ţinut să evidenţieze Isărescu, explicând: "Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuţia despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plăţile din economie. Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul şi ROBOR-ul. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. E ca şi cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului".

    Mugur Isărescu a mai precizat că doreşte să discute pe marginea OUG 114/2018 cu reprezentanţii Ministerului de Finante (MFP), dar fără prezenţa lui Darius Vâlcov. Solicitarea fermă a Băncii Naţionale este ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de indicele ROBOR.

    În ultima perioadă, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a spus, în mai multe ocazii, că indicele ROBOR este manipulat printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi preşedintelui Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia Economică din Senat. Mugur Isărescu urmează să meargă, astăzi, în Senat.

    Întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, Darius Vâlcov a spus, duminică seara, într-o emisiune televizată, că, în opinia sa, nici actualul guvernator al BNR, nici el nu pot ţinti acest post.

    Tot atunci, consilierul premierului a declarat că nu se pune problema schimbării ROBOR, însă Guvernul, Banca Naţională şi băncile comerciale trebuie să ajungă la un consens în această privinţă.

    În legătură cu audierea Guvernatorului Isărescu la comisiile de specialitate din Parlament, Vâlcov a spus că şeful BNR ar trebui să-şi pregătească bine răspunsurile.

    Rata anuală a inflaţiei - 3% la sfârşitul anului 2019 şi 3,1% la finele lui 2020

    Obiectivul principal al Băncii Naţionale a României, respectiv stabilitatea preţurilor, a fost atins în 2018, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, menţionând că instituţia a avut o politică bine echilibrată, corectă.

    Domnia sa a menţionat: "Pentru perioada care a trecut avem această evoluţie a ratei inflaţiei. Ea a reintrat în intervalul de variaţie asociat ţintei staţionare în T4 2018, în linie cu prognoza noastră. Cu alte cuvinte, în anul trecut, obiectivul principal al acestei instituţii, acela legat de stabilitatea preţurilor, a fost atins, după, într-adevăr, o evoluţie care prin vară ne descuraja şi pe noi, ca să spunem aşa. Am avut o politică bine echilibrată, corectă, prin utilizarea mai multor instrumente, nu numai a ratei de politică monetară, şi am ajuns la acest rezultat. Într-adevăr, ne-au ajutat şi câţiva factori externi. De exemplu, declinul abrupt al cotaţiei ţiţeiului pe pieţele internaţionale, dar în urmă cu un an acelaşi factor nu numai că nu ne-a ajutat, ci a ridicat probleme serioase".

    Mugur Isărescu subliniază că lucrul cel mai important este acela ca atunci când inflaţia atinge vârful de 6% să nu se deterioreze anticipaţiile inflaţionis­te: "Aici decizia a fost foarte grea. Puteam să ne repezim să majorăm rata dobânzii şi asta ar fi afectat creşterea economică, posibil să fi stimulat intrările de capital, e posibil să fi apreciat cursul leului, ceea ce la prima vedere pare că este un lucru bun, dar aprecierea cursului leului deteriorează contul curent, îţi creează alte probleme sau îţi agravează probleme pe care le aveai. Deci faptul cu nu am majorat rata de politică monetară nu înseamnă inacţiune, nu înseamnă lipsă de reacţie. Mai ales că cine înţelege politica monetară observă că am acţionat în sensul mişcării dobânzilor pe piaţa interbancară, cele care sunt atât de neînţeles acum".

    Rata anuală a inflaţiei va atinge 3%, la sfârşitul anului 2019 (+0,1 pp) şi 3,1% la finele lui 2020 (-0,1 pp), a anunţat, ieri, BNR.

    Pentru anul viitor, contribuţia componentelor exogene a fost revizuită descendent, preponderent pe seama reconfigurării traiectoriei preţului gazelor naturale, prin încorporarea efectelor prevederilor OUG 114.

    Isărescu: "Un consiliu monetar în cazul României probabil că ar necesita un curs de 7 - 8 lei, pe puţin".

    ------------------

    BNR: "Declinul investiţiilor s-a prelungit, performanţa României în planul acumulării de capital rămânând modestă comparativ cu celelalte economii din regiune".

    Opinia Cititorului ( 21 )

    1. Ha, ha, ha. Isarescu da cu tifla lui maxi consigliere, lui Piperea si lui Isar, marile genii in politici monetare. A si mai era unul mic de pe la Alba...

      1. HA, HA, HA !! Isarescu a vorbit despre orice, dar nu a raspuns si nu s-a referit la diferenta dintre roborul negociat pentru "prostime" si cel care il aplica bancile comerciale la imprumuturile inbtre ele ??!! El poate avea consilieri, dar guvernul nu ??!! DEZINFORMEAZA CA SA NU SPUN CA MINTE : in Tratatul semnat recent de aderare la zona EUR, a spus ca nu primeste indicatii/sugestii de la nimeni; a omis BCE de la care primeste indicatii, si care i se sugereaza sa le urmeze !!! Si sunt multe aletele pe care Isarescu le eludeaza !! S-a vazut un damf de ingamfare si suficienta la Isarescu !!!

        Marele Isarescu are numeroase ,,ispravi de vitejie" pe mosia personala numita BNR, printre care si aceea de

        a da in judecata pe Ilie Nastase, Ion Tiriac, Simona Halep!

        Ilie Năstase, Ion Ţiriac şi Simona Halep au fost daţi în judecată de către Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, după ce au făcut o petiţie pentru repunerea in circuitul intern şi internaţional al Arenelor de Tenis “Progresul”. "Nasty" a dezvăluit că Isărescu le cere un milion de euro celor trei. Primul lider mondial din istoria tenisului l-a criticat în termeni duri pe guvernatorul BNR. 

      "Marele" avocat Piperea a fost dezgolit de continut de guvernator. Isar e o sluga. Valcov, volkov, volgov, un slav de pe marginea Dunarii. Mugur de fluier le-a dat la toti in cap cu politica bancara.

      1. uluitor act de lipsa de control al domnului guvernator. Cum poate domnia sa ca sa faca misto de domnul Valcov atunci cand domnul Treichl il pacaleste ca pe un incepator novice prin folosirea Moldovei pentru evaluarea riscului de tara in vederea stabilirii riscului de credit. Ce demonstatiede de insuficienta de damf este mai convingatoare decat raportul Erste care consolideaza situatiile financiare BCR Chisinau SA. Unde era domnul guvernator in 2011-2017.

        Unde este si acum.

        Tu ce esti?

        unde vinu I bun si banu I ban

        vai tu!

      Arata demential prima pagina!

      Deja miroase rau a inflatie.Vine un damf :) In ritmul asta sa vezi bunastare .

      Isărescule ești un penal ,tu ai distrus romania, din cauza ta s-a devalorizat leul,trebuie să plătești pt răul făcut țării.

      1. N-auzi că Vâlcov e vinovat pentru falimentul băncilor românești. Tot Vâlcov e pompat în bula creditării de până în 2008 și tot el i-a nenorocit pe cei cu credite în franci. :))))

        Radem, glumim dar nu parasim incinta. Da?

      N-a durat 5 secunde ca la Badea ca deh...e alt domeniu dar efectul o fo acelasi. De obicei intr-o tara echilibrata hemodinamic si respirator maimutoii ar trebui sa-si schimbe numele si sa plece din tara ca sa-i uite lumea sau sa dispara o perioada la o cabana fara semnal la mobil. Dar n-ai sa vezi pentru ca ei stiu ei au personalitate sunt orgoliosi si au un target: Isarescu. Nici macar BNR pentru ca acum avocatu le cere analistilor din BNR sa se delimiteze de guvernator. Deci asta e targetul pentru cine nu s-a prins mai dinainte desi era evident. Strategia era de a pune BNR intr-o situatie imposibila ca sa-l gaseasca vinovat pe guvernator. Nu ma astept ca lumea sa inteleaga sau sa-si dea seama de manipularea vedetelor la costum care dau in BNR dar faptul ca BNR se tine tare si a ripostat a facut bine. Iar deja 1500 vizualizari fata de o medie de 400 la clipurile BNR pe youtube spune ceva. N-a mai fost atat de vehement guvernatorul de la atacul din 2008 cand le-a zis trezorierilor sa se potoleasca ca stie cine sunt si ce fac. Unii oameni nu-si dau seama cand se afunda in penibil sau au alte ordine venite de la numere ascunse pe mobil asa ca-i vom vedea cu fruntea sus la tv ca de obicei si pe avocat si pe fostul trezorier vice de banca secretar de stat analist si blogger de succes si pe consilierul economic si pe parlamentar. Si ca de obicei cred ca urmeaza...da...iar...un interviu cu Lucica sa demonteze conferinta lui Mugurel. De ce? Pentru ca merita :) (ma mir ca inca nu are pagina pe wikipedia ca marile personalitati...poate-i face cineva una)

      1. N-au trecut decât vreo șase luni de când îl criticai pe Isărescu pentru susținerea politicilor PSD. Ai fost la cabana fără mobil?

        Ma confunzi. Eu nu l-am criticat pe Isarescu niciodata din simplu fapt ca nu-mi permit. Cand oi avea cunostintele experienta si informatiile lui atunci poate.

        Așa e la Securitate, gradul intimidează. :))))))

      daca asculti cu atentie turuiala guvernatorului si nu mergi la esenta ajungi sa crezi ca fara isarescu tot sistemul bancar s-ar prabusi. afirmatia fara echivoc a guvernatorului conform careia robor-ul se stabileste prin intelegere intre banci - o scapare care a trecut fara sa fie observata si sanctionata corespunzator! - este de referinta! de ce? pentru ca in opinia sa este absolut normal ca un indicator bancar cu efect "erga omnes" sa nu rezulte dintr-un mecanism care sa reflecte evolutia pietei bancare in intregul ei (sa zicem, media ponderata a tuturor trenzactiilor inter-banci din ziua respectiva!). hi,hi!! n.b. inca nimic despre posturile de cheltuieli in afara bilatului, despre diseminarea riscului prin scaderea rezervei obligatorii si nici despre trensferul total al riscurilor de creditare pe umerii celor ce se imprumuta agreate tacit de bnr!

      dar cu damful de Vasilescu, Nicoleeeeascu si altii, exista ????? bancuri proaste muguristice, cam ca cel cu "leul este vioi si da din coada".

      Felicitări d-lui Daniel Cătălin Zamfir că a scos la suprafață mizeriile făcute de cămătarii bancari, protejați de Manole și sleahta lui.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    30 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
    Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb