Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va demara în perioada următoare un control la instituţii financiare nebancare (IFN) pentru că unele dintre acestea oferă împrumuturi cu dobânzi de 5.000%, a afirmat astăzi preşedintele acestei instituţii, Marius Alexandru Dunca, la o conferinţă de specialitate.
"Observ în ultima perioadă o campanie din partea unor IFN-uri cu dobândă anuală de 4.000%, de 5.000%. Aceasta ce înseamnă? Iau un euro şi într-un an dau 5.000 de euro înapoi. Iau 10 euro şi dau 50.000 de euro. Din punctul meu de vedere undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem şi o tematică în acest sens şi o să controlăm, să facem un control de fond la toate IFN-urilor să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia. Nu poţi să iei 100 de euro împrumut şi să dai jumătate de milion de euro pentru că nu ai cum, nu este în regulă", a spus Dunca.
Acesta a spus că în ultima perioadă la ANPC au venit tot ai multe sesizări şi trage un semnal de alarmă către consumatori pe care îi sfătuieşte să citească foarte bine contractul.
"Dacă un consumator nu se pricepe şi nu înţelege respectivul contract şi respectivele clauze să facă o adresă la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să vedem noi dacă este în regulă sau nu...Fac un apel să nu ajungem să ne împrumutăm de la un IFN pentru a plăti creditul la bancă. Ce înseamnă? Rostogolim bulgărele şi din mai mic îl facem mai mare", a spus Dunca.
De asemenea, acesta a spus că se impune o reglementare a activităţii recuperatorilor de creanţe.
"Sper, prin Directiva 17 care intră în vigoare anul viitor sau poate reuşim şi mai repede, să reglementăm aceşti recuperatori de creanţe. Să vină să îi autorizăm noi, să ştim fiecare ce face, să vină să îi putem evalua, să îi putem urmări. Nu lăsăm pe piaţa liberă recuperatorii fac ce vor ei", a spus Dunca.
1. ce functie are asta?
(mesaj trimis de femeie de serviciu în data de 16.03.2015, 15:13)
dle sef sau boss....nu am atatea studii ca matale, dar 5000% la 1 euro si nicidecum 5000 cum ai calculat tu!ca sunt dobanzi uriase stie tot prostu', dar sa zici ca la 100 euro ai de plata jumatate de milion de euro...nu ti s-a parut prea mult?sau prea putin?acuma hai sa facem cateva exemple de calcul: 1 cu 100% face?dar cu 500%?dar cu 1000%?si cu 5000%?bravo...