IGPR: Cea mai mare reţea infracţională de importuri în regim cargo din România, destructurată

Elena Deacu
Anticorupţie / 26 iunie 2015

Descinderi Antifraudă şi DIICOT la Dragonul Roşu

Actualizare 13:48

Poliţiştii au efectuat astăzi 86 de percheziţii, în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, care au vizat "un grup infracţional care ar fi creat una dintre cele mai mari reţele de importuri în regim cargo din România".

Potrivit unui comunicat al IGPR, 81 de percheziţii au avut loc în Bucureşti şi Ilfov, la domiciliile, sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale deţinute de mai multe persoane de naţionalitate română şi turcă, bănuite de comiterea unor infracţiuni economice. De asemenea, în acelaşi caz, poliţiştii S.C.C.O. Porturi Maritime au pus în aplicare, pe raza judeţului Constanta, 5 mandate de percheziţii domiciliare.

În cauză, au fost puse în executare 64 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite de implicare în activităţile ilicite.

Ancheta în cauză a început în anul 2013 şi a vizat un grup infracţional care ar fi creat una dintre cele mai mari reţele de importuri în regim cargo din România, utilizând un mecanism evazionist complex care consta în crearea unor lanţuri de tranzacţionare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip"fantomă" sau "tampon".

Aceste societăţi ar fi fost înfiinţate sau preluate de persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem cargo (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice).

Produsele erau importate de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan. Unele bunuri susceptibile a fi contrafăcute erau introduse în România sau erau contrafăcute în depozitele societăţilor controlate de gruparea infracţională.

Mecanismul evazionist ar fi fost pus la dispoziţia unor persoane juridice care, deşi anterior au importat în mod direct anumite categorii de produse de la furnizorul extern, ar fi renunţat la importul direct pentru produsele respective şi ar fi apelat la circuitul artificial de tranzacţionare generat de societăţile coordonate de membrii grupării pentru a-şi diminua sumele datorate bugetului de stat (TVA, impozit pe profit).

În urma cercetărilor a rezultat că, un alt palier al activităţilor infracţionale desfăşurate de gruparea infracţională prin lanţul de firme controlate ar fi vizat comercializarea "la negru" a mărfurilor importate.

Pe parcursul anchetei, la data de 12 februarie a.c., cu sprijinul lucrătorilor A.N.A.F. - D.G.A.F., au fost confiscate 37.680 de kilograme de detergent şi şampon contrafăcut, titularul mărcii estimând prejudiciul suferit la 106.000 de euro.

În cauză se efectuează cercetări faţă de 19 societăţi comerciale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală precum şi faţă de 63 persoane fizice pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

La acţiune au participat 210 poliţişti cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Ploieşti, Constanţa şi serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman şi Porturi Maritime, care au acţionat cu 110 autospeciale de poliţie.

La activităţi au participat specialişti din cadrul A.N.A.F. - D.G.A.F., precum şi jandarmi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă

---

Inspectorii Antifraudă însoţiţi de procurori ai DIICOT au descins în această dimineaţă la complexul Dragonul Roşu, într-un control tematic, scrie HotNews. Potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de publicaţie, este vizat sectorul textilelor într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciul estimat la peste 30 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb