ILIE SÂRBU:  "Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei"

Ziarul BURSA #Companii / 1 noiembrie 2013

"Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei"

România să stea pe un munte de resurse şi, totuşi, românii să fie "săracii Europei", consideră liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. Întrebat dacă este de părere că protestele faţă de proiectul Roşia Montană sunt justificate, domnia sa a răspuns negativ, adăugând: "Au această lacună a informării. De-aia nu sunt justificate. Că sunt greşeli, că s-a greşit în lege, acum de-aia se lucrează la un alt proiect de lege. Asta pot accepta. Dar niciuna dintre extreme nu e bună. Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei. Putem să alegem drumul în care noi stăm pe un munte de resurse, nu vorbesc doar de aur şi argint, ci de tot ce avem noi, de gaz şi de tot, şi să rămânem săracii Europei".

În opinia sa, lucrurile trebuie tratate cu "înţelepciune".

Liderul senatorilor PSD a menţionat: "Trebuie ca toate lucrurile să le tratăm cu mult mai multă înţelepciune. E un termen care nu e agreat în general. Şi rezolvă multe situaţii. Ne-am învăţat ca întotdeauna să le tratăm în forţă şi se vede şi în dialogurile noastre politice: cele care s-au purtat cu înţelepciune au dus la rezultate incredibile pentru noi, ca ţară. Cele care s-au purtat cu pumnul, chiar dacă mănuşa era de catifea, nu au dat rezultate. Aşa cred că e şi aici. Nu se poate ca dialogul să nu rezolve problema, dar, sigur, dialogul cu oameni care nu sunt porniţi, programaţi aş spune din start pe o anume idee, ci dialog cu cei care chiar vor binele acestei ţări, care chiar pot să înţeleagă că nu ne mai putem permite. Noi ne întoarcem la sloganul: «Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă». Nu numai cerşim din poartă în poartă! Noi am ajuns cerşetorii Europei, muncitorii Europei".

Acesta a precizat că singura problemă care trebuie pusă este cea a tehnologiei care trebuie aplicată, şi nu cea a înstrăinării aurului: "S-a inventat în lume o altă formulă? Ei ar trebui să vină să spună: e ultima tehnologie, dacă vrei să o aplici şi să o faci în România, să exploatezi aur, bine! Nu? La revedere! Asta e problema! Nu cealaltă! Cum dăm aurul? Cum îl dă toată lumea. Aţi văzut că guvernatorul Băncii Naţionale a spus că nu are nevoie de aur. Băsescu, care ştia... îmi cer scuze, domnul preşedinte, care ştia lucrul ăsta, a spus că niciun gram de aur nu pelacă din ţară". Potrivit acestuia, "rezerva naţională de aur se stabileşte de comun acord cu ţările membre ale Uniunii Europene, şi nu fiecare pune aur în rezervă cât vrea".

"Până la urmă poţi să pui şi să rămâi cu lingourile alea, să rămână acolo. Deci, toate astea au un anumit mod de rezolvare, nu aşa, cu bătăliile de stradă", a încheiat Ilie Sârbu.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere. Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

ILIE SÂRBU, DESPRE FIRMELE DE PROSPECŢIUNI:

"Nu este normal să intri pe terenul nimănui în mod abuziv"

Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat, ieri, la Mediaş, referitor la firmele de prospecţiuni, că "nu e normal" să intre abuziv pe terenurile oamenilor, aceştia fiind îndreptăţiţi să cheme Poliţia, însă îi îndeamnă "să nu iasă cu toporul sau să dea drumul la câini". Domnia sa a spus: "În primul rând, nu e normal să intre pe terenul nimănui în mod abuziv, chiar dacă ştiţi că, în România, bogăţiile solului şi subsolului aparţin statului. Dincolo de asta, terenul aparţine proprietarului şi, în mod firesc, când intri pe teren trebuie să te adresezi proprietarului, dar abuzuri s-au făcut şi în Timiş. Există această agresivitate a unor firme care nu respectă o regulă de bază, regula bunului simţ. În al doilea rând, sigur că ei (reprezentanţii firmelor - n.r.) ar trebui să se ocupe şi de informare, pentru că interesul principal e al lor. Ei lasă asta la o parte". Întrebat ce sfat le dă oamenilor care se confruntă cu o astfel de situaţie, Ilie Sârbu a precizat că firmele respective se fac vinovate de "tulburare de posesie", iar cetăţenii ar trebui să se adreseze Poliţiei, dând exemplul unor cazuri din judeţele Argeş şi Timiş.

"Oamenii să procedeze conform legii, să nu facă altceva, Doamne fereşte, să înceapă să lovească, să iasă cu toporul, să dea drumul la câini sau ceva. Că se denaturează speţa respectivă. Pentru tulburarea de posesie omul poate să înceapă cu Poliţia din localitate, să se adreseze procuraturii", a mai spus Ilie Sârbu, citat de Mediafax.

Acesta a precizat însă că nu este normal nici ca cetăţenii să blocheze prospecţiunile unor firme pe terenuri care nu le aparţin, mai ales dacă firmele respective deţin autorizaţii în regulă. "Dar să blochezi o stradă? Să blochezi o acţiune a unei firme care are, până la urmă, autorizaţie pe un teren al ei, nici asta nu e corect. Dacă privim lucrurile în lumina legilor şi a practicii, nu a noastră, românească, ci a practicilor internaţionale. Nu se pot rezolva aşa. Eu sunt de acord că nu au fost informaţi, sunt de acord că trebuia firma să facă mai multe, dar nu pot nici să accept felul în care au fost aceşti oameni manipulaţi pe interese meschine", a mai spus Ilie Sârbu. Acesta a adăugat că "nimeni nu îşi permite în România să facă o explorare fără toate autorizaţiile necesare".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Am si eu o intrebare pentru autorul anonim al acestui interviu: Cam cat costa publicarea unui astfel de interviu? Daca iau doua am reducere?

    Marea majoritate a romanilor au ajuns saracii Europei din cauza politicienilor corupti si hoti ca tine !

    Avem un munte de aur si l-am vandut pe 2 bani ! 

    Nu stiti cum si ce sa mai furati din aceasta tara ! 

    Va e frica de revolutie ? de topoare, de furci ? 

    "Oamenii să procedeze conform legii, să nu facă altceva, Doamne fereşte, să înceapă să lovească, să iasă cu toporul, să dea drumul la câini sau ceva. Că se denaturează speţa respectivă. Pentru tulburarea de posesie omul poate să înceapă cu Poliţia din localitate, să se adreseze procuraturii", a mai spus Ilie Sârbu, citat de Mediafax.

    nenea ilie, asta inseamna sa fii puturos...resursele ar trebui sa fie rezerve ale planului matale, nicidecum motorul...asa veti sta in cur si veti vinde tot si poate la sfarsit asteptati si premii

    Comunist corupt,tradator si vandut acesta "muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta in poarta" nu este slogan, este o bijuterie de poezie a lui O. Goga mai actuala ca niciodata. Numai un comunist ar fi putut vedea un slogan in aceste versuri.

    Muntii nostri aur poarta, 

    Noi cersim din poarta-n poarta. 

    De-am inchide-a Tzarii poarta, 

    Altii ne-ar cersi la Poarta! 

    Insa Hotii-s chiar din Tzara 

    Tradatori la cei de-afara! 

    Doamne Iarta-i! Esti in Drept! 

    Insa Du-i hat in desert! 

    Doamne, Da-i la Neam unire 

    Si Da-i demna carmuire. 

    Ca-i prea mult blajin si las 

    Si supus sta la borfasi! 

    O Neam romanesc din Daci 

    Nu mai cersi doar pozmaci 

    Ci ridica-te crestin 

    Ca sa scapi de cei hain! 

    Octavian Goga 

    Acesta este punctul de vedere al timisorenilor pe care ii reprezentati?

    Nu va este rusine? dar frica de Dumnezeu? In CV-ul dvs. scrie ca sunteti si "teolog"; pe cine " teologhisiti", pe satan? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb