Iliescu renunţă la scaunul de parlamentar

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2008

Iliescu renunţă la scaunul de parlamentar

Fostul preşedinte al ţării şi preşedintele onorific al PSD, senatorul Ion Iliescu, a anunţat, pe blogul personal, că nu mai intenţionează să candideze la alegerile legislative din toamnă.

Domnia sa a explicat că unul din princinpalele motive care l-au determinat să ia aceas-tă decizie îl consituie votul uninominal: "Cred că am clarificat, pe fond, această idee. De unul singur, într-un colegiu, indiferent unde, nu am nicio motivaţie să mai particip la o cursă electorală. Nu este vorba de a părăsi partidul sau activitatea politică, ci, pur şi simplu, din punct de vedere al campaniei electorale - nu mă mai interesează această competiţie".

Ion Iliescu a precizat că, în condiţiile votului pe liste, prezenţa sa putea fi utilă ca factor propulsor pentru promovarea listei de candidaţi ai PSD.

Preşedintele onorific al PSD s-a referit şi la competiţia pentru preşedinţia ţării:

"În ceea ce mă priveşte, competiţia pentru preşedinţia României, dea-lungul anilor a fost eminamente uninominală. Este mult mai util şi firesc, de această dată, să las locul unui candidat tânăr. Nici activitatea parlamentară, activitate de uzură şi care solicită mult timp, nu mă mai atrage. Trebuie să mă gândesc să-mi restrâng sfera preocupărilor şi a activităţilor pentru utilizarea cât mai optimă şi eficientă a timpului".

Reacţiile partidelor parlamentare nu au întârziat să apară.

PSD: "Respectăm decizia"

"Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, va juca în continuare un rol important pentru stânga şi social-democraţia românească", a declarat secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, citat de Rompres.

Corlăţean a subliniat că res-pectă, alături de conducerea social-democrată, decizia lui Ion Iliescu de a nu candida la alegerile parlamentare, decizie despre care, îi prevenise anterior pe membrii Biroului Permanent Naţional al partidului.

PNL: "Decizie de bun-simţ"

Adrian Iorgulescu, vicepreşedintele PNL, a catalogat decizia lui Ion Iliescu de a nu candida la alegerile parlamentare ca fiind una "de bun-simţ".

"Domnul Iliescu nu doreşte să intre în luptele parlamentare pe sistemul votului uninominal", a declarat Iorgulescu, precizând că un alt argument care a contribuit în luarea decizie îl consituie vârsta sa înaintată.

PD-L: "Sfârşitul tranziţiei politice"

Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PD-L, a declarat că retragerea lui Ion Iliescu, din viaţa parlamentară reprezintă încheierea tranziţiei din punct de vedere politic.

Stolojan a mai spus că după finalizarea tranziţiei în economie şi democraţie, era necesară şi o încheiere din punct de vedere politic a acesteia.

UDMR: "Schimb de generaţii"

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Marko Bela, a apreciat că decizia senatorului social-democrat de a nu mai candida la un fotoliu de parlamentar se datorează unui proces firesc al schimbului de generaţii în politica românească.

Marko Bela a mai precizat că influenţa politică a lui Ion Iliescu nu a depins de prezenţa sa în Parlament.

PC: "Ales pe viaţă"

Senatorul conservator Marius Marinescu a declarat că lipsa unei personalităţi precum cea a lui Ion Iliescu din Senat ar fi un mare neajuns şi că acesta ar trebui ales senator pe viaţă.

""Prezenţa domniei sale echilibra agresivitatea intereselor mafiei din Parlament, fiind o asigurare a reprezentării corecte a intereselor celor mulţi şi nedreptăţiţi", a explicat Marinescu.

PRM: "Pierdere importantă"

Decizia senatorului social-democrat Ion Iliescu de a nu candida la alegerile legislative va reprezenta o pierdere pentru viaţa parlamentară, este de părere deputatul PRM, Lucian Bolcaş.

În opinia sa, Ion Iliescu s-a dovedit a fi un politician complet şi va rămâne, în ciuda sau poate chiar datorită contestatarilor săi, o figură importantă a vieţii socio-politice a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb