Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de modificare şi completare a legii 346/2004, armonizarea integrală a definiţiei IMM cu modelul Uniunii Europene. Concret, aceste tip de întreprindere va putea avea pînă la 249 de angajaţi, o cifră de afaceri de pînă la 50 milioane euro şi active totale de cel mult 43 milioane euro. Prin noile reglementări, a crescut numărul de întreprinderi care pot fi încadrate în categoria IMM.
Actul adoptat de Executiv mai are în vedere şi dezvoltarea reţelei teritoriale a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), precum si majorarea anuală a valorii capitalului social al acestuia.
Pentru susţinerea sectorului IMM au fost alocate Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (ANIMMC) sume de 2,5 ori mai mari decît cele prevăzute în 2005, respectiv 246,7 milioane lei noi. Reprezentanţi ai ANIMMC au declarat, în cadrul unui seminar cu tema "Dezvoltarea sectorului IMM în România", că aceste fonduri vor fi folosite atît în derularea în continuare a programelor lansate şi desfăşurate cu rezultate bune în anul 2005, cît şi în elaborarea de noi programe de susţinere a sectorului IMM în perioada 2006-2008.
În ceea ce priveşte FNGCIMM, bugetul acestuia pentru 2006 prevede o suplimentare a capitalului social cu 170.570.000 lei noi, ajungînd la nivelul total de 261.412.300 lei noi.
Totodată, a fost majorat şi capitalul social al EXIMBANK, cu 651 milioane lei noi, în prezent acesta fiind de 759 milioane lei noi. Printre produsele bancare noi care vor fi lansate special pentru IMM-uri se numără garanţii oferite acestora în completarea necesarului de garanţii solicitate de bănci pentru acordarea creditelor şi poliţa de asigurare pentru acoperirea riscurilor comerciale aferente riscurilor pe piaţa internă.
• IMM-urile autohtone pot obţine finanţări de la organisme de creditare din Germania
"KfW Germania" va oferi credite IMM-urilor autohtone. Beneficiarii creditelor trebuie să fie persoane juridice cu capital majoritar autoh-ton, înregistrate în ţara noastră, care îndeplinesc următoarele condiţii: se încadrează, prin obiectul lor de activitate, în orice sector economic, mai puţin agricultura primară, au o situaţie financiară bună şi respectă normele de mediu.
Suma maximă de care solicitantul poate beneficia prin credit este de 2 milioane euro, cu un termen de rambursare de 4 ani (inclusiv o perioadă de graţie de maximum 12 luni), o dobîndă de 8-9% pe an, în funcţie de bonitatea clientului, iar valoarea finanţării nu poate depăşi 80% din costul investiţiei.