Firmele care solicită creditare prin intermediul programului IMM Invest nu vor mai fi nevoite să instituie o ipotecă legală asupra universalităţii de bunuri mobile şi nici să prezinte un certificat pentru situaţii de urgenţă, a decis Guvernul prin ordonanţa de urgenţă adoptată ieri, care simplifică programul instituit în timpul stării de urgenţă pentru sprijinirea financiară a companiilor mici şi mijlocii din ţara noastră.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice a precizat: "Am eliminat două bariere, în urma discuţiilor cu sistemul financiar-bancar. Una dintre ele se referea instituirea ipotecii legale asupra universalitatii de bunuri mobile care aparţin debitorului şi la care astăzi am renunţat. A doua priveşte modul de aprobare, adică existenţa acelui certificat COVID, care atesta că firma a fost afectată de actuala pandemie şi de măsurile luate în starea de urgenţă, aşa că am eliminat şi această cerinţă. După publicarea în Monitorul Oficial a noii ordonanţe de urgenţă sunt sigur că viteza de aprobare a solicitărilor depuse de IMM-uri va creşte".
Cîţu a mai arătat că ieri se depăşise un miliard lei în privinţa creditelor deja aprobate prin IMM Invest pentru 1441 de firme.
Tot în şedinţa de ieri, a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul alocă 100 milioane euro pentru pregătirea proiectelor care ar urma să fie finanţate în următorul exerciţiu bugetar multianual al Uniunii Europene, 2021-2027.
Pe ordinea de zi a Executivului s-a mai aflat în primă lectură şi un proiect de act normativ iniţiat de Ministerul Muncii cu privire la modul în care va fi plătit de la bugetul de stat şomajul tehnic după 1 iunie şi care vor fi companiile ce vor beneficia de acest sprijin financiar, precum şi modul în care va fi susţinută plata salariilor la alte firme afectate de pandemie, cu un procent de 30%, aplicat până la valoarea salariului mediu brut pe economie. Premierul a precizat că acest act normative va fi aprobat în următoarea şedinţă de guvern.
Şeful Executivului a dorit să ştie dacă Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii au demarat procedurile de achiziţie a măştilor de protecţie ce vor fi date gratuit pentru 2,3 milioane de persoane vulnerabile din punct de vedere social şi economic. El le-a solicitat miniştrilor de resort să urgenteze procedurile pentru că este vorba despre o cantitate destul de mare - 50 de măşti pentru fiecare dintre cei 2,3 milioane de beneficiari - şi pentru că ele trebuie distribuite rapid către persoanele respective. Ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie a afirmat că, din 2 iunie, măştile respective se vor găsi în toate unităţile de învăţământ unde se vor efectua cursuri de pregătire pentru elevii din anii terminali care vor susţine examenele naţionale în cursul lunii următoare.