Un fond de 100 de milioane de euro a fost alocat pentru acordarea de ajutoare de minimis în valoare de până la 200.000 de euro pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care se confruntă cu dificultăţi, potrivit doamnei Maria Pârcălăbescu, secretar de stat la Ministerul pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri.
Fondul se adresează tuturor IMM-urilor care se confruntă cu dificultăţi, dar care nu au dat faliment, nu au conturile blocate, nu au înregistrat pierderi mai mari de 50% din capitalul social subscris şi vărsat şi nu au datorii la buget, a spus Maria Pârcălăbescu. Apelul pentru ajutorul de minimis este deschis, iar solicitările pot fi depuse la Ministerul Finanţelor. Pentru anul în curs, plafonul este de 20 milioane euro, dar apelul rămâne deschis şi aprobările sunt valabile pentru 2010 şi 2011, informează Agerpres.
Un produs anticriză care este finalizat, dar lansarea sa a fost blocată de criza politică este un alt ajutor de minimis, în valoare de 500.000 de euro pentru orice firmă care în 2009 a avut dificultăţi mari (datorii la buget neachitate, facturi neachitate faţă de furnizori), dar care în octombrie 2008 nu avea dificultăţi financiare. Ajutorul de jumătate de milion de euro poate fi utilizat pentru achitarea de materii prime, relansarea producţiei, iar 40% din sumă trebuie utilizaţi pentru crearea de locuri de muncă şi investiţii. Pentru acest proiect există toate aprobările necesare, inclusiv ale Uniunii Europene, iar după numirea unui guvern care să poată emite legi şi ordonanţe, el poate fi pus în practică.
Maria Pârcălăbescu a mai precizat că accesarea fondurilor structurale pentru IMM s-a îmbunătăţit, dat fiind că în 2008 a existat o rată de respingere de 70% a proiectelor depuse, iar în 2009, această rată de respingere a scăzut sub 10%.