Primăria Braşov a emis autorizaţia de construcţie pentru demararea construcţiei proiectului Coresi Shopping Center pe care compania Immochan îl va dezvolta pe terenul fostei uzine de tractoare din Braşov. Potrivit autorizaţiei, în cel mult 12 luni va fi construit un centru comercial pe structura P + 1.
De altfel, compania Immochan, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, a anunţat că deschiderea complexului care se va întinde pe 55.000 de metri pătraţi va avea loc la finele acestui an.
• 60 de milioane de euro, investite în prima etapă
Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anunţat că va investi 55-60 milioane de euro în dezvoltarea primei etape a proiectului Coresi. Suma este redusă la jumătate faţă de planurile pe care le aveau foştii proprietari. În această fază vor fi utilizate doar 24 de hectare din cele 100 ha achiziţionate la începutul anului de la fondul de investiţii Centtera Capital Partners.
Prima etapă a proiectului se va întinde pe o suprafaţă de 55.000 metri pătraţi şi va cuprinde un hipermarket Auchan, cu o suprafaţă de vânzare de 13.000 metri pătraţi, o galerie comercială de 25.000 metri pătraţi închiriabili, 3.000 de locuri de parcare şi un parc de retail ce va găzdui un operator de bricolaj, un restaurant drive-in, operatorul de întreţineri şi reparaţii auto Norauto, o benzinărie şi un retailer de mobilă.
Această fază este similară cu proiectul gândit de echipa Centtera, care deţinea fosta fabrică braşoveană prin intermediul firmei Flavus Investiţii. Acţionarii fondului, care au cumpărat fabrica la licitaţie în 2007 pentru 77 milioane de euro, au decis să se retragă din proiect chiar dacă aveau 75% din mall preînchiriat, iar împrumutul bancar era asigurat.
Francezii au anunţat că vor demara lucrările de şantier până la sfârşitul anului, finalizarea mallului fiind programată pentru sfârşitul anului 2013.
• Proiectul se va întinde pe zece ani
Întregul proiect Coresi va fi împărţit în cinci etape a căror dezvoltare va necesita circa zece ani. Etapa a doua va cuprinde tot o zonă comercială, întinsă pe 15 hectare, ce va acomoda un operator specializat în amenajarea locuinţei şi unul de îmbrăcăminte.
După finalizarea acestei etape se va demara construcţia a circa 3.000 de locuinţe pe aproximativ 26 de hectare, jumătate din câte erau programate în vechiul proiect. Urmează o zonă de birouri întinsă pe 11 hectare şi un parc industrial pe alte 11 hectare, în care se speră aducerea unor producători, însă dacă nu va exista interes pe această zonă se va opta pentru spaţii logistice.