Imobiliare.ro: Apartamentele noi la preţuri tot mai mari

F.D.
Miscellanea / 8 mai 2024

Imobiliare.ro: Apartamentele noi la preţuri tot mai mari

Românii îşi doresc să fie proprietari şi, mai presus de orice, să cumpere o locuinţă nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăţi înregistrat în ultima perioadă la nivel pieţei. Mai mult, aceştia sunt încurajaţi să facă o achiziţie de ofertele tot mai bune de creditare venite din partea băncilor, dar şi de realizarea faptului că preţurile nu vor înregistra scăderi semnificative pe viitor, din contră vor continua să urmeze, cel mai probabil, o tendinţă ascendentă aşa cum au făcut-o şi până acum. De altfel, cei care au ezitat să facă o achiziţie anul trecut plătesc acum şi cu aproape 20% mai mult pentru o locuinţă similară, conform unui comunicat de presă al Imobiliare.ro.

"Piaţa imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, cu creşteri lunare susţinute în majoritatea oraşelor. Preţurile actuale sunt susţinute de o creştere mare a cererii. Ne aflăm aşadar într-un context de piaţă favorabil de achiziţie, cu o prognoza de creştere a interesului şi preţurilor în perioada următoare", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro."

Bucureştiul, campion la scumpiri

Analizând evoluţia preţurilor în marile oraşe din ţară putem spune că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti. Indicele Imobiliare.ro ne arată un avans cu 17% la nivelul preţului mediu solicitat pentru locuinţele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Astfel, apartamente care se vindeau sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 pot fi cumpărate acum cu un preţ mediu de 1.850 euro/mp util.

O majorare cu 5% a preţului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăţi noi intrate în piaţă cu preţuri mai mari.

În Bucureşti există, în momentul de faţă, circa 50 de proiecte rezidenţiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an, potrivit informaţiilor colectate de Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente noi ar urma să fie date în folosinţă în zona de nord a oraşului, dar şi în sudul şi în vestul Capitalei. Vorbim, astfel, despre extreme ale pieţei, nordul oraşului fiind cunoscut pentru proprietăţile dezvoltate la standarde ridicate pentru care sunt solicitate unele dintre cele mai mari preţuri nu doar din Bucureşti, ci şi din ţară, în timp ce în celelalte două zone cumpărătorii pot găsi unele dintre cele mai accesibile variante.

Viitorii cumpărători analizează atent oferta din vestul Bucureştiului

Interesul pentru proprietăţile noi din Capitală, atât apartamente, cât şi case, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 22% comparativ cu intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel aferent locuinţelor vechi. În acelaşi timp, cunoscutele probleme din relaţia autorităţilor cu dezvoltatorii au generat o scădere cu 15% a ofertei pe segmentul nou, până la 13.700 de proprietăţi.

Dacă vorbim strict despre potenţialii cumpărători care şi-au îndreptat atenţia spre apartamentele aflate în imobile finalizate începând cu 2020, putem spune că cei mai mulţi dintre ei au pus sub lupă oferta disponibilă în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii.

Expansiunea puternică pe segmentul rezidenţial nou din sudul oraşului a stârnit, de asemenea, interesul acestora, locul al doilea în clasament fiind ocupat de cartierul Berceni. Acesta a fost urmat îndeaproape de alt cartier din vestul oraşului, Drumul Taberei.

Zona Ozana-Theodor Pallady din estul Capitalei, intens dezvoltată în ultimii ani atât pe plan rezidenţial, cât şi comercial a atras, la rândul său, un număr considerabil de potenţiali cumpărători.

Mai este loc de creştere în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament nou. Preţul mediu solicitat pentru aceste proprietăţi a ajuns până la sfârşitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă pe piaţa veche.

Ce trebuie notat, însă, este avansul redus înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul preţurilor, de circa 6%. Doar în Constanţa preţurile s-au majorat într-un ritm mai lent.

Interesul potenţialilor cumpărători a gravitat şi în acest oraş către proprietăţile noi la începutul anului. Cu toate acestea, locuinţele vechi vin puternic din urmă, creşterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor, arată datele Imobiliare.ro.

Nu putem trece însă cu vederea modul în care se dezvoltă zona periurbană, dar şi migraţia unui segment al populaţiei spre locuinţele disponibile la marginea oraşului în căutarea unor preţuri mai atractive.

Cresc preţurile şi în Braşov

Cumpărătorii interesaţi de achiziţia unui apartament nou în Braşov plătesc acum preţuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poţi cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util.

Chiar dacă locuinţele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative în cazul locuinţelor vechi. Majorările depăşesc, de această dată, 18%. Cu astfel de preţuri Braşovul îşi păstrează poziţia a treia în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cei care îşi doresc să devină proprietari.

La începutul acestui an potenţialii cumpărători şi-au concentrat atenţia pe proprietăţile noi disponibile la nivelul pieţei locale. A fost vizibilă, însă, o scădere cu 15% a cererii, fapt care ar putea indica o domolire a interesului de achiziţie venit din partea micilor investitori. Oferta de proprietăţi noi, chiar dacă a fost modestă cuprinzând doar 1.200 de locuinţe, a crescut, lucru rar întâlnit în rândul marilor oraşe.

Timişoara depăşeşte Bucureştiul pe segmentul nou

Apartamentele noi din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri care le depăşesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 15% în 12 luni. Pe piaţa rezidenţială locală a putut fi observat, astfel, al doilea cel mai semnificativ avans la nivelul preţurilor în rândul marilor oraşe din ţară, depăşit doar de cel înregistrat în Bucureşti.

În prezent, un apartament finalizat în oraşul de pe Bega în ultimii 5 ani poate fi cumpărat cu 1.885 euro/mp util.

Locuinţele noi au fost, totodată, cele mai atractive pentru potenţialii cumpărători în primul trimestru din 2024, în ciuda faptului că nivelul interesului pe plan local a fost mai restrâns decât la începutul anului trecut. Oferta de apartamente şi case noi a inclus aproape 2.000 de unităţi în acelaşi interval de timp, fiind cu 19% mai bogată decât în trimestrul I din 2023.

Apartamentele s-au scumpit cel mai puţin în Constanţa

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în oraşul de pe litoral a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie şi a ajuns la 1.733 euro/mp util.

Interesul potenţialilor cumpărători pentru proprietăţile noi din Constanţa a urmat o puternică tendinţă de creştere în prima parte a acestui an, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în perioada similară din 2023. Raportul dintre numărul de potenţiali cumpărători existenţi la nivelul pieţei şi oferta de proprietăţi noi de pe plan local a fost mai mare aici decât în celelalte cinci centre regionale majore din România.

Scumpiri semnificative în cel mai ieftin oraş mare din ţară

Apartamentele noi din Iaşi sunt acum considerabil mai scumpe decât anul trecut. Preţul mediu pe care îl achită cumpărătorii a ajuns la 1.629 euro/mp util, după o majorare cu 12% în ultimele 12 luni.

Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele de pe piaţa veche, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans cu circa 13% până la valoarea de 1.578 euro/mp util.

Începutul anului a adus o creştere cu 15% în materie de cerere pe piaţa locală, Iaşiul depăşind toate marile oraşe din ţară la acest capitol. Şi de această dată, atenţia potenţialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamentele şi casele noi.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Care "interes" ca avem net decese 100-120 mii pe ani... de cetateni/oameni...

    Tot mai multi romani ... prezinta interes de "imobiliare"... la 2 metri sub pamant...asa arata demograficul in tara.... 

    O rata mai mare de crestere a mormintelor decat a imobiliarelor livrate... noi in piata... (care daca o luam asa si mormantul sau cavoul tot la categoria imobiliar intra). 

    s c c r e t 

    1. Deci ma sfătuiți sa fac un cimitir?

      firma de funerare… si cv “petreceri nunti botezuri” caci inca mai avem 4 mil de youth ce urmeaza sa intre la someri in cv sni in fata… momentan pt ei poti sa faci afaceri ce le rezolva nevoile si dupa cand se muta pe alta grupa de varsta moti sa te muti cu ei… pe nunti botezuri… dar ai griza unde faci ce faci cum faci.. ca e demografic crash net pe tara dar e si cv net pozitiv dar mic in alte parti.. iar acolo unde e netul mic pozitiv daca ai risc de criza sau panica ori soc migratie cetateni sau investitori din piata… se suceste rapid si piata cu tine..

      bondurile pe ro inca spun ca stam binisor… speram… sa vedem in fata.. 

      afaceri ce vor merge bine “renovari” mobila etc.. acum cat somajul sta relativ pe spre minime.. si exista exces de cumparare… daca se suceste incetineste si asta.. 

      faci bani cacalau o situri online jocuri pariuri jocuri pt copii. minori cu etc cacatele de cumparat la supereroi din joc.. alta care merge publicitate sportiva adresata tinerilor si minorilor… de nisa si industrie… 

      populatie in imbatranire… firma de asigurari sanatate privata.. pachete medicale concurente.. pachete de “pensionare” la azile dar nu de groaza sau cu rata de “decese naturale” suspecte ca sa aibe rodaj…  

      sunt multe de facut in piata… avem poduri ruginite; masin ratb invechite; blocuri case vechi in prabusire… etc multe.. 

      exces shaormerii patiseri… exces librarii si malluri…  

      exces telefoane “smart”… exces gageturi invechite… exces cabluri si prelungitoare cu fir pentru alimentare … si trend de transmitere curent si bagare in prize fara stechere…(nisa de speculat afacere viitoare si cautare)… exces “termopane cu fosie doua geamuri” lipsa tripane… (nisa viitoare in cautare ca peocent mare in piata)… exces centrale indivituale lipsa centralizare (in trecut a fost centralizare dupa individualizare… urmat iar de w2 si centralizare urmat iar de individualizare energie)… urmeaza iar centralizare sau participare la retea comuna… un fel de “resocializare” energe. 

      exista documente ce “ameninta” detinatorii de centrale gaze cu anularea lor pana in 2030-2035… sa vedem cum o joaca gov aici… lucru bun ca se va muta iar investitii noi in retele… dar aici conteaza foarte foarte mult cum o sa stam cu demograficul si cu costul “banilor” de atunci. 

      Eu zic ca pana atunci se vor deprecia natural atat de multe stocuri imo in cat guvernul si bancile vor fi fortate sa verse alt boom de credit! 

      Romania arata oricum ca supa razboi si fara razboi… un ochi antrenat in dezvoltare economica si infrastructuri vede ce scapa “politicienilor” de mint sau omit lucruri. 

      Rata de degradare a oraselor este foarte mare cu tot cu investitiile in infrastructura si cv termoizolatii … nu se compara cu rata de dezvoltare si. 50-60-70-80…tarziul lui 90…. 

      s c c r e t 

      Ma gândeam sa plec în Italia, în nord...am niște prieteni, bani de casa am...o vila acolo la 20 km de oraș mare e 150.000 euro..de ce sa dau 150 mii pe 3 camere în București? Sau 200 de mii în Cluj?

      Cum vezi? 

      Italia chiar dacă are multe datorii...e Italia...nu Romania. 

      Am zis Italia ca e viata sociala și mai am ceva cunoștințe.

      Mi-e greata de România! Și viitor aici nu va fi 

      in italia imo in pret real crash si departe de conflict militar!

      ps: vezi ca nici italia nu sta gozav cu debt to gdp.. acum toate bune cu reuseta bancii centrale de intrare someri la minca si actual somaj pe minime… vezi vaiata dupa ce se suceste iar… 

      s c c r e t 

      cu cat datoriile unei natii cresc ca procent din pib se poate declansa in pret real deflatii in comoditati… chiar si cu somaj pe minime intarit si npluri spalate ciclic… daca trendul e de crestere datorii si crash demografic… dobanzile vor fugarii in jos trendul… dobsnzile urmaresc dobanda naturala ia periodic o depaseste dar se intoarce iar sub ea… ciclu ipotecilor periodic se baloneaza peste chirii si venituri nete reale ca dupa sa se bage iar sub ele… italia se restrange si ea economic.. doar polurile principale pot trece mai usor prin somaje bomba si NPLuri bomba… momentan italia spala nplurile si deci toate bune si frumoase… nu prea dragut a fost in italia in 80 si cv cu 90 si cv… nici in 2010 spre 2018… nici in viitor la urmatoarea “corectie” de credit scurt cu trend long up datorie italia ca procent din pib.

      nici irlanda… nici germania… 

      cand se suceste ciclu se sucesc si bunele cu relele.. conteaza cum treci prin ele, ce inveti din si ce lasi mai departe din cunostintele dobandite.. 

      s c c r e t 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb