Imobiliare.ro: Chiriile domină, dar interesul revine pe segmentul de achiziţii

F.D.
Miscellanea / 18 octombrie 2023

Imobiliare.ro: Chiriile domină, dar interesul revine pe segmentul de achiziţii

Principalele două obstacole din calea cumpărătorilor au fost legate de scumpirea finanţării şi de numărul tot mai scăzut de apartamente din care au avut de ales. Toate acestea au alimentat cererea pe segmentul închirierilor, dar şi aici românii au avut parte de provocări. Scumpirile au depăşit 20% în unele cazuri, iar piaţa a fost copleşită de interesul tot mai mare venit de la potenţialii chiriaşi în condiţiile unei oferte reduse, conform unei analize realizate de Imobiliare.ro.

1.Cererea este în creştere, la nivel naţional, pe piaţa închirierilor de locuinţe. În acelaşi timp, în marile oraşe din ţară observăm o scădere semnificativă când vine vorba despre oferta disponibilă, fapt care încurajează scumpirea chiriilor pe termen lung.

Interesul pentru proprietăţile rezidenţiale listate la închiriere s-a dublat practic într-un an în Cluj-Napoca. Proprietarii nu au putut ţine pasul cu cerinţele pieţei, numărul caselor şi apartamentelor disponibile pe plan local scăzând în acelaşi interval de timp.

Bucureştiul a ajuns să rivalizeze cu Cluj-Napoca la capitolul preţuri. Pe segmentul apartamentelor observăm majorări cuprinse între 11% şi 14% pe parcursul lui 2023.

Braşovul face şi el tot mai mulţi paşi în direcţia acestor două oraşe. Conform datelor analizate de Imobiliare.ro, pe plan local a apărut o majorare a cererii şi o contractare a ofertei. În trimestrul al III-a au fost disponibile la închiriere cu 11% mai puţine apartamente comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cele mai semnificative majorări ale chiriilor, chiar şi cu aproape 23%, s-au înregistrat pe parcursul lui 2023 în cazul apartamentelor din Constanţa, în timp ce în Timişoara ritmul de creştere a fost mult mai lent, cu doar 7%-9%. De altfel, Timişoara dispune de unele dintre cele mai accesibile locuinţe care pot fi închiriate în marile oraşe din ţară.

Un alt factor care a alimentat cererea pe piaţa chiriilor a fost şi cel al reducerii numărului de tranzacţii înregistrate la nivel naţional.

2. Numărul tranzacţiilor imobiliare realizate în scop investiţional continuă să fie în scădere.

Tranzacţiile investiţionale sunt concentrate, în ultimul timp, în jurul proiectelor ce atacă segmentele upper medium şi high-end ale pieţei, conform informaţiilor pe care le avem de la clienţii noştri dezvoltatori imobiliari. Numărul tranzacţiilor realizate în scop investiţional pe segmentul mass-market s-a redus semnificativ.

În acelaşi timp, pe bursă principalii indici au înregistrat creşteri importante anul acesta, investiţiile bursiere putând să ofere inclusiv randamente ce depăşesc 20%. Acestea, alături de randamentele ridicate obţinute la depozitele în lei, concurează în atractivitate cu opţiunea unei investiţii făcute pe segmentul rezidenţial.

3. Preţurile nu scad, dar locuinţele pot fi considerate astăzi mai accesibile.

În 2023, vedem valori mai scăzute ale inflaţiei comparativ cu cele înregistrate anul trecut. În acelaşi timp, românii câştigă mai mulţi bani. Veniturile totale medii lunare au ajuns la nivel de gospodărie la valoarea de 6.910 lei, conform celor mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aferente trimestrului al II-lea din acest an. Se poate observa astfel o creştere cu aproape 11% comparativ cu perioada similară din 2022.

Câştigul salarial mediu net a fost de circa 4.600 de lei în iulie, cu aproape 15% mai ridicat decât în acelaşi interval din 2022. Mai mult, de la 1 octombrie avem o majorare cu 10% a salariului de bază minim brut pe ţară.

Preţurile locuinţelor au rămas, în acest timp, aproape neschimbate la nivel naţional. Dacă comparăm situaţia din trimestrul II al fiecărui an vedem că preţurile solicitate pentru apartamente au fost cu 3% mai scăzute în 2023.

Dacă analizăm evoluţia acestora de la începutul anului şi până în prezent, putem observa doar o uşoară creştere. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele erau scoase la vânzare, în medie, cu 1.413 euro/mp util în ianuarie faţă de 1.452 euro/mp util în luna septembrie.

În plus, datele din piaţă arată că locuinţele din România continuă să se menţină unele dintre cele mai ieftine din Europa.

4. Numărul proprietăţilor rezidenţiale disponibile la vânzare pe piaţa veche este în scădere.

Discutăm aici atât despre apartamentele, cât şi despre casele construite înainte de anul 2000, per ansamblu deprecierea ofertei fiind, într-un an, cu circa 26% la nivelul marilor oraşe din ţară.

Cele mai noi date Imobiliare.ro arată că această tendinţă se simte cel mai puternic pe piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca, unde oferta de proprietăţi nou intrate în piaţă s-a înjumătăţit. Deprecieri semnificative au fost identificate şi în cazul oraşelor Iaşi, Braşov şi Constanţa.

5. Cererea venită din partea celor interesaţi să cumpere un apartament înregistrează o creştere susţinută începând cu luna august, confirmată şi în septembrie.

Dacă pe parcursul trimestrului II s-a înregistrat o contractare cu 14% a interesului potenţialilor cumpărători pentru proprietăţile rezidenţiale scoase la vânzare în cele mai mari şase centre regionale din ţară - Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi şi Constanţa, din vară vedem semne clare ce indică o redresare la acest capitol.

Doar în luna august, s-a putut observa un avans anual cu aproape 20% al interesului pe segmentul apartamentelor de vânzare, măsurat prin numărul de contacte generate în Imobiliare.ro, cel mai accesat portal imobiliar din România. Această tendinţă s-a confirmat cu datele aferente lunii septembrie, când s-a înregistrat o creştere anuală cu 17%.

Acest fapt, coroborat cu o eventuală scădere a dobânzilor, oferă premisele necesare pentru ca 2024 să fie un an cu tranzacţii imobiliare în creştere.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai ales la TVA de 19%, calitatea 0 si preturi umflate cu pompa.

    Revine, revine.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb