IMOPEDIA.RO: "Locuinţele construite după 2014, proiectate să rezistente la cutremure între 8 şi 8,5 grade"

Simona Grigorescu
Companii #Construcţii / 29 septembrie 2015

"Locuinţele construite după 2014, proiectate să rezistente la cutremure între 8 şi 8,5 grade"

Locuinţele construite după 2014 sunt proiectate să reziste la cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 8 şi 8,5 grade pe scara Richter, iar costurile aferente structurii de rezistenţă însumează până la 35% din totalul investiţiei în construcţie, arată un comunicat de presă de la IMOPEDIA.ro, remis azi redacţiei.

Conform specialiştilor, România este o zonă activă, din punct de vedere seismic, iar noile legi în construcţii reflectă acest lucru. Din 2014, proiectanţii imobilelor lucrează după norme stricte, dar o clădire cu o bună rezistenţă seismică are şi un preţ pe măsură.

Reprezentanţii 20th Residence, una dintre companiile din industria imobiliară şi promotorii clădirilor antiseismice, explică pentru IMOPEDIA.ro cum acţionează cutremurele asupra structurilor de rezistenţă, care sunt cele mai sigure construcţii şi cât costă ele în plus faţă de imobilele convenţionale.

Reprezentanţii 20th Residence au declarat pentru Imopedia.ro că "după anii 1960, toate clădirile ce s-au construit au fost realizate după norme care impuneau o forţă seismică de 3-5% din greutatea clădirii. De la începutului anului trecut, a intrat în vigoare noul cod de proiectare seismică P100-1:2013. Conform noilor reglementări, forţa seismică trebuie să fie cuprinsă între 15-30%, în funcţie de tipul clădirii, înălţimea ei sau tipul terenului pe care se construieşte".

Specialiştii 20th Residence au adăugat că "până în anul 1977, normativele de proiectare aveau la bază date seismografice din alte ţări, neştiindu-se perioadele de oscilaţie şi acceleraţiile specific zonei Vrancea. Odată cu obţinerea accelerogramei, normativele de construcţii s-au schimbat periodic, cea mai noua schimbare fiind cea din 2014. Dacă după cutremurul din 1977, clădirile erau proiectate să reziste la cutremure între 7 şi 8 grade, după normativele noi, aceste sunt proiectate să reziste la cutremure cu magnitudine cuprinsă între 8 şi 8,5 grade".

Pentru ţările în care nu există pericol seismic, costurile structurii de rezistenţă sunt cuprinse între 8 şi 12%, iar la noi în ţară, conform noilor reglementări, acestea variază între 30 şi 35% din valoarea investiţiei. Preţul diferă în funcţie de condiţii specifice ale proiectului.

Oficialii 20th Residence mai arată că "în cazul clădirilor cu încărcări mari şi terenuri de fundare relative slabe, se foloseşte soluţia constructivă cu radier general. Acesta este format dintr-o placă dreaptă, armată pe două direcţii, turnată monolit, prevazută sub toată construcţia, ce asigură o suprafaţă maximă de sprijinire pe teren a clădirii. Pe conturul radierului există pereţii de subsol din beton armat, tip monolit, care formează împreuna cu planseul şi radierul general o aşa zisă cuvă. Structurile cu diafragme sunt formate dintr-un sistem de elemente vertical, dezvoltate pe două direcţii care asigură traseul optim al descărcării până la terenul de fundare al forţelor verticale şi orizontale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. minciuni, ai noroc daca nu crapa tencuiala dupa primii 3 ani de la terminarea constructiei si daca nu iti cade tavanul in cap dupa 20 de ani ... Asta in conditiile in care nu au fost decat miscari seismice minore din 77 incoace, la o miscare mai mare... Nici nu-mi vine sa ma gandesc, a respectat cineva retetele si specificatiile tehnice de turnare a betoanelor? Bine ca gratie guvernului cu plafonul prea ridicat de la prima casa sunt tinute preturile sus si dezvoltatorii isi tripleaza banii la fiecare constructie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb