IMPACT BUGETAR SUPLIMENTAR ÎN 2022 Majorarea pensiilor şi alocaţiilor adaugă încă 12,9 miliarde lei la capitolul cheltuielilor bugetare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 decembrie 2021

Majorarea pensiilor şi alocaţiilor adaugă încă 12,9 miliarde lei la capitolul cheltuielilor bugetare

Guvernul a decis, ieri, majorarea cu 10% a punctului de pensie şi creşterea cuantumului alocaţiilor copiilor începând cu 1 ianuarie 2022. Impactul bugetar numai pentru cele două măsuri se ridică la 12,9 miliarde lei, suplimentar pentru bugetul anului viitor, a precizat Marius Budăi, ministrul Muncii.

"11 miliarde lei este impactul suplimentar pentru majorarea pensiilor, 1,9 miliarde lei impactul pentru majorarea alocaţiilor copiilor. La acestea se adaugă cele 225 milioane lei date cu titlu de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi", a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de guvern.

Prin cele două ordonanţe de urgenţă aprobate de guvern, punctul de pensie creşte de la 1442 lei la 1586 lei, indemnizaţia socială pentru pensionari creşte cu 25% - de la 800 la 1000 lei, iar alocaţiile de stat pentru copii se majorează la 600 lei - pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani şi pentru copiii cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani - şi la 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Alocaţia de stat se cumulează cu indemnizaţia lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie.

De asemenea, în cadrul uneia dintre cele două ordonanţe de urgenţă adoptate ieri, guvernul a decis acordarea, în mod excepţional, a unei indemnizaţii suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie.

Respectivele măsuri sociale sunt în acord cu angajamentele asumate prin programul de guvernare şi vor fi fundamentate şi finanţate prin bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul de stat pentru anul 2022.

"Am trasat un jalon în program de guvernare privind sprijinul financiar de 1200 lei pentru pensionari în această iarnă şi spuneam că partea de jos din punct de vedere valoric a pensiilor trebuie sprijinită diferenţiat şi că trebuie ajutaţi cei cu pensii mai mici. Astăzi am majorat pensia minimă şi avem acest ajutor în plus de 1200 lei. Pe acelaşi principiu se merge ca toţi pensionarii din România să aibă acel venit de 2200 lei în luna ianuarie. Important este că guvernul a găsit o metodă să realizeze ceea ce nu se putea realiza, adică să îi sprijine pe acei părinţi şi bunici care au pensii mai mici. Aceste ordonanţe de urgenţă vor fi la baza construirii bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetului de stat pentru anul viitor", a afirmat ministrul Marius Budăi.

În privinţa recalculării pensiilor, ministrul Muncii a arătat că aceasta a fost asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi că acum se derulează două proceduri de achiziţii publice cu privire la măsura respectivă.

"Din această cauză, ne-am luat în programul de guvernare un interval de 120 zile pentru a vedea ce se întâmplă cu licitaţiile respective şi cu implementarea acelor legi. O să anunţăm dacă anul viitor vor mai fi creşteri ale pensiilor; nu excludem o nouă majorare în cursul anului 2022", a spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii a punctat faptul că aprobarea noului pachet social este justificată de evoluţia preţurilor, concretizată în creşterea inflaţiei.

"Încercăm şi cred că am reuşit să creăm un scut pentru cele mai vulnerabile persoane în faţa creşterii preţurilor. E un pachet de apărare a puterii de cumpărare, nicidecum de majorare a puterii de cumpărare", a spus Marius Budăi.

În ceea ce priveşte consumatorii vulnerabili din domeniul energiei, ministrul Muncii a arătat că actualul guvern s-a îngrijit, prin legile aprobate, prin compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor în energie, ca aceştia şi ceilalţi consumatori să treacă peste această iarnă, iar după 31 martie 2022, după analizarea situaţiei din piaţă, se va stabili dacă este nevoie sau nu de alte măsuri de protecţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb