IMPACT FINANCIAR ANUAL ESTIMAT LA 10 MILIOANE LEI ASF reduce tarifele pentru fondurile de investiţii şi de pensii

V.B.
Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2014

ASF diminuează comisioane şi tarife privind piaţa de capital

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat miercuri proiectul de regulament privind veniturile ASF, ce prevede reducerea unor contribuţii pentru fondurile de pensii cu până la 21%, scăderea unor cote pentru fondurile de investiţii cu până la 6,02% şi diminuarea unor comisioane şi tarife pentru obligaţiile aferente reglementării şi supravegherii pe piaţa de capital cu până la 75%.

Impactul financiar anual al actualelor modificări de cote, comisioane şi tarife este estimat la 10 milioane lei. Regulamentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei. ASF menţionează că micşorarea tarifelor privind piaţa de capital a fost anunţată în septembrie.

Potrivit noului regulament, sunt reduse:

- cota aferentă sectorului de pensii - de la 0,38% la 0,3% din valoarea contribuţiilor brute încasate de fond (o scădere cu 21% a cotei);

- cota lunară de 0,008% din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat - până la nivelul de 0,0078% (o micşorare cu 2,5% a cotei lunare);

- cota aferentă activului net la fondurilor de investiţii (organismelor de plasament colectiv) - de la 0,1% cotă anuală (echivalent lunar 0,008333%) la 0,0078% lunar (o diminuare de 6,02%).

Totodată, tariful pe piaţa de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate se stabileşte la 0,03 lei pe contract faţă de 0,08 lei pe contract (o reducere cu 62,5%).

În acelaşi timp, ASF stabileşte tariful pe piaţa de capital aferent instrumentelor financiare derivate (Market Makeri) la 0,01 lei/contract faţă de 0,04 lei pe contract (o reducere de 75%).

Nu în ultimul rând, Autoritatea va reduce cotele aplicate ofertelor publice de valori mobiliare şi va stabili un plafon maxim privind sumele încasate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi exprimă convingerea că, prin aceste modificări, precum şi prin alte măsuri luate recent (Proiectul STEAM şi măsurile adoptate pentru eliminarea obstacolelor identificate în documentul "8 bariere sistemice în dezvoltarea pieţei de capital"), accesul pe piaţa de capital din ţara noastră va fi mai uşor, iar piaţa financiară non-bancară din România "îşi va consolida dezvoltarea sustenabilă prin reglementări inteligente şi favorabile investitorilor", conchide comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb