Împărţirea colegiilor, ofensă la adresa unei părţi din electorat

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 1 noiembrie 2012

Împărţirea colegiilor, ofensă la adresa unei părţi din electorat

Calculele electorale ale politicienilor, făcute înainte de alegerile parlamentare, au avut darul de a jigni o bună parte din electorat. Felul cum anumiţi "grei" ai partidelor şi-au părăsit colegiile pentru a migra către zone mai de la "periferie" sau cum un lider merge să candideze într-o zonă în funcţie de decizia unui adversar, a stârnit nemulţumirea votanţilor. Devine evident că nu primează intenţia de a oferi ceva oamenilor simpli, ci aceea de a primi cât mai multe voturi cu minim de efort şi resurse. Elena Udrea, Vasile Blaga, Crin Antones­cu, Dan Diaconescu sunt doar câţiva din politicienii care şi-au ales nişte colegii cu care din multe punc­te de vedere nu au nicio legătură, o parte din ei părăsind electoratul care le-a oferit câte un mandat în legislatura 2008- 2012.

Se mizeză pe faptul că în anumite zone geografice, oamenii sunt mai puţin informaţi, mai săraci sau mai puţin interesaţi de doctrine şi platforme politice. Încercând să câştige un post de deputat de Roman, fostul ministru Elena Udrea încercă să-şi convingă alegătorii că este victima "invidiilor şi frustrărilor unor femei" şi din această cauză a ajuns în mijlocul mai multor scandaluri politice. Alegătorii din Drumul Taberei consideră însă că această "dezertare" nu reprezintă altceva decât o recunoaştere a faptului că Udrea nu şi-a îndeplinit promisiunile din campania electorală din 2008. Vasile Blaga, preşedintele PDL, a renunţat şi el la Bucureşti, pentru o candidatură în judeţul Timiş. Ieşeanul Mihai Răzvan Ungureanu, care în ultima perioa­dă şi-a desfăşurat activitatea mai mult în Capitală, a decis să candideze pentru un loc în Senat la Arad.

Fidel crezului său de a scoate maxim de rating din orice dispută sau controversă, Dan Diaconescu a anunţat într-o conferinţă de presă, organizată la sediul OTV, că va candida la alegerile parlamentare împotriva lui Victor Ponta, în colegiul 6 Târgu Jiu: "Candidez pentru că România trebuie să scape de prim-ministrul care a înrăutăţit vieţile românilor şi a scăzut nivelul de trai. Aţi văzut cu toţii în ultimele zile cum megaciocoii fug de înfruntare, aţi văzut un blat ordinar între ARD şi USL, ARD desemnându-şi candidaţi de mucava acolo unde candidează lideri ai USL şi viceversa. Noi am ales colegiul în care candidează Victor Ponta, colegiu care va deveni cel mai important din România. Candidez pentru a convinge oamenii din Târgu Jiu că revoluţia votului trebuie să înceapă acolo". Pentru actualul premier acest anunţ nu reprezintă motive de îngrijorare: "Eu nu ştiu cine candidează şi repet nu am nicio problemă. Eu, unul, n-am nicio problemă de contracandidaţi, ci doar vreau să-i conving pe oamneni că echipa din 2004 merge mai departe. Eu am totuşi opt ani de parlamentar de Târgu Jiu şi oamenii ştiu destul de bine de câte ori am vorbit cu ei, de câte ori am venit, de câte ori m-am ţinut de cuvânt şi m-am ţinut de fiecare dată de cuvânt. În rest, e o competiţie, că doar nu o să candidăm singuri".

Surprinzătoare a fost şi decizia lui Crin Antonescu de a candida în Teleorman, abandonându-şi colegiul din Bucureşti. Preventiv, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul de unele insinuări, precizând că teleormănenii sunt oameni care nu votează la comandă, care nu pot fi păcăliţi uşor şi care aleg repede bobul de neghină. Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a transmis un mesaj public "imbecililor" care îi insultă pe toţi cetăţenii din Teleorman şi îi prezintă ca pe o masă amorfă de oameni manipulaţi şi fără opţiuni politice. În schimb, nu a explicat foarte clar de ce şi-a schimbat colegiul, singurul argument fiind acela că a vrut să dea un semn de solidaritate cu Liviu Dragnea, care este, de câteva luni, ţinta unei campanii de denigrare şi calomnie.

Un alegător dintr-un colegiu abandonat de un politician cunoscut ne-a oferit un citat din Mark Twain, pe post de concluzie personală: "Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm".

Acestea sunt doar câteva exemple, fenomenul schimbării colegiilor fiind unul de amploare spre deziluzia alegătorilor care sperau ca graţie votului uninominal să-i poată taxa direct pe politicienii care nu şi-au făcut datoria şi nu şi-au respectat promisiunile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb