Reducerea facilităţilor fiscale acordate în ultimii ani angajaţilor din construcţii şi din sectorul IT va afecta implementarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare, deoarce cele mai mari proiecte din acest plan sunt cele de infrastructură şi din domeniul digitalizării, afirmă, într-un comunicat de presă, Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara (UPT).
"În anul 2019, sectorul construcţiilor a fost declarat domeniu prioritar pentru următorii 10 ani, iar guvernul a acordat facilităţi fiscale celor care lucrează în acest domeniu. La jumătatea drumului, când sunt în derulare cele mai multe proiecte mari de infrastructură, se propune eliminarea facilităţilor. Ponderea IT&C din PIB-ul României a depăşit 7%, iar absolvenţii din acest domeniu rămân în ţară pentru că au salarii competitive cu piaţa muncii de afară. Totuşi, câteva companii au anunţat că îşi mută activitatea din România, iar lipsa de predictibilitate fiscală va accentua această tendinţă. Cele mai afectate de noile măsuri fiscale sunt domeniile tehnice, cele pentru care noi pregătim specialişti. (...) Nu poţi să iei de la o lună la alta decizii care pot afecta major unele bugete. De exemplu, anul fiscal pentru majoritatea companiilor din IT&C începe la 1 iulie, iar bugetele se fac în prima parte a anului. Managerii nu vor putea face o rectificare a bugetului după numai două luni. Încă nu ştim câte companii vor acoperi diferenţa de impozit astfel încât angajaţii să câştige la fel, dar până unde mai pot creşte salariile. O să devenim foarte scumpi pentru piaţă, este deja o competiţie globală, iar dacă facem modificări fiscale ce intră în vigoare de la o lună la alta dăm dovadă de instabilitate. Sunt firme care şi-au redus activitatea în România la începutul anului pentru că nu mai era rentabil, salariile sunt deja la un nivel ridicat, aşa că o parte din companii vor compensa impozitul de 10%, însă altele vor pleca şi se vor îndrepta către alte pieţe", a declarat Florin Drăgan.
Rectorul UPT consideră că adoptarea acestor modificări fiscale ar stimula revenirea la munca la gri, mai ales în zona construcţiilor.
"Sectorul construcţiilor a fost declarat sector prioritar, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru următorii 10 ani. Nu au trecut nici cinci ani şi pare că nu mai este prioritar. (...) Personal, nu cred că impactul bugetar va fi cel prognozat, pentru că nu se mai pune problema de un simplu calcul matematic. În construcţii vom reveni cu salariile în zona gri, iar în IT&C o parte dintre programatori se vor gândi să plece de la companiile din România unde sunt angajaţi şi să lucreze direct pentru cele din străinătate, fie ca angajaţi acolo, fie îşi vor face firme, unde fiecare îşi va acorda un salariu minim pe economie, apoi vor fi plătite dividende", a mai spus Florin Drăgan.
El a mai precizat că măsurile respective vor duce şi la o criză a forţei de muncă în construcţii, în special a lucrătorilor calificaţi, arătând că, dacă muncitorii necalificaţi pot fi aduşi din ţările asiatice, va fi foarte greu să mai găsim ingineri pentru marile proiecte de infrastructură din ţara noastră finanţate din PNRR.