IMPOSIBILITATEA COMPARAŢIEI Performanţe raportate diferit, de la SIF la SIF

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2010

Performanţe raportate diferit, de la SIF la SIF

Cele cinci societăţi de investiţii financiare au anunţat că vor înregistra diferit în contabilitate majorarea de capital de la BCR, profitând de faptul că legislaţia actuală le permite să îşi stabilească singure politicile contabile.

Cu circa 14 milioane de lei vor spori, astfel, dintr-un foc veniturile semestriale de la SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Oltenia" , doar din înregistrarea în contabilitate, la categoria "venituri", a majorării capitalului social la BCR, în timp ce SIF "Muntenia", SIF "Moldova" şi SIF "Transilvania" au anunţat că vor înregistra MCS-ul la capitolul "rezerve".

Consecinţele unei astfel de decizii nu pot fi trecute cu vederea, în condiţia în care devine dificil pentru investitori să aibă o imagine limpede asupra profitabilităţii SIF-urilor şi să ia o decizie de investiţie în consecinţă.

Contactaţi de ziarul BURSA, şefii SIF-urilor îşi apără punctul de vedere, susţinând că responsabilitatea rezolvării situaţiei cade în sarcina Ministerului de Finanţe şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

"Dacă am înregistra majorarea de capital de la BCR la venituri, ar creşte în mod eronat profitul şi am prezenta o imagine falsă", a spus, pentru ziarul BURSA, Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", adăugând: "Depinde de interesele fiecărui SIF. În mod normal CNVM, Ministerul Finanţelor Publice şi SIF-urile ar trebui să adopte o poziţie comună. Dacă nimeni nu vrea să clarifice această situaţie, asta e... nu avem ce face".

Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF "Oltenia" admite că înregistrarea în mod diferit în contabilitate a MCS-ului de la BCR creează distorsiuni la nivelul rezultatelor financiare ale celor cinci SIF-uri.

Vicepreşedintele SIF5 spune că el însuşi a atras atenţia că imaginea unor venituri mai mari creează pericolul ca unii acţionari să ceară şi anul viitor distribuirea unor dividende mai mari şi că va fi dificil să explice acţionarilor cum stă treaba. Asta nu opreşte însă conducerea SIF5 să anunţe că va trece majorarea de capital la BCR la capitolul "venituri".

"Va trebui să le explicăm acţionarilor că nu este vorba despre un profit realizat, ci de un profit potenţial. Noi am trimis, în urmă cu un an, o solicitare Ministerului de Finanţe în vederea clarificării acestei situaţii, dar nu am primit niciun răspuns", a declarat Tudor Ciurezu.

Dintre cele cinci SIF-uri, societatea de investiţii financiare "Moldova" şi-a intensificat în ultimele luni eforturile ca să determine autorităţile să impună o politică de contabilitate unitară pentru SIF-uri. Solicitarea SIF "Moldova" vine în condiţiile în care până la finele lunii curente, toate SIF-urile trebuie să aibă aprobate situaţiile financiare semes­triale.

"Trebuie să fim transparenţi faţă de acţionari şi să le dăm o imagine corectă asupra veniturilor SIF-urilor. Dacă fiecare SIF raportează în mod diferit, mai poate exista comparabilitate între ele? Toate SIF-urile au fost create în mod similar, supuse aceloraşi reglementări, de ce acum să avem politici contabile diferite?" se întreabă retoric Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova".

Tentaţia conducerilor SIF-urilor de a opta pentru politici contabile care să le maximizeze profitul este cu atât mai mare acum cu cât criza economică şi-a pus amprenta asupra câştigurilor societăţilor. În acelaşi timp, există o presiune enormă asupra actualului management al SIF-urilor de a raporta profit, în condiţiile în care s-a tot discutat despre ridicarea pragului limită de deţinere la SIF şi de performanţele actualei conduceri.

În Adunarea Generală de la finele lunii aprilie, acţionarii BCR au decis majorarea capitalului social al băncii, cu profitul obţinut în 2009, prin majorarea valorii nominale a acţiunilor BCR. Valoarea deţinerii SIF-urilor la BCR a crescut în medie cu 14 milioane de lei.

Ce spune arbitrul pieţei de capital

Dezbaterea privind politicile contabile ale SIF-urilor durează de ani buni, însă nici Ministerul de Finanţe, nici Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu au clarificat situaţia până acum, lăsând de înţeles că SIF-urile singure ar trebui să îşi armonizeze politicile.

Comisarul Bogdan Chetreanu a spus, pentru ziarul BURSA, că subiectul este în analiza Comisiei, însă nu a precizat când ar putea avea o rezolvare.

NOTĂ

Articolul 117, alineatul 3, al Ordinului Ministerului de Finanţe nr.3055/2009 stabileşte: "Contravaloarea acţiunilor şi a altor imobilizări financiare primite cu titlu gratuit se înregistrează în contrapartidă cu contul 1068-Alte Rezerve".

Articolul 167 menţionează: "Contravaloarea acţiunilor pe termen scurt primite cu titlu gratuit se înregistrează în contrapartidă cu contul 768-Alte venituri financiare".

În concluzie, prevederile sunt diferite şi lasă posibilitatea de interpretare, se arată într-o adresă trimisă de SIF "Moldova" către CNVM, pe 7 iunie.

"Prevederile sunt diferite şi lasă posibilitatea de interpretare, iar dacă sumele de înregistrat sunt semnificative, se poate manipula rezultatul financiar", mai este menţionat în adresa citată.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ministerul de Finante si CNVM sa impuna tuturor societatilor regulile

    din Uniune si din toate economiile 

    moderne; reevaluarea activelor si pasivelor cand e nevoie si minimum  

    la finele anului pentru a stabili corect adevaratele profituri sau pierderi,si .a nu plati impozit pe profituri false(vezi cazul actual al impozitarii dobanzilor care de fapt  

    sunt inflatie)

    cu 16% a inflatiei din dobanzi) 

    In toamna ridicam pragul in Parlament, iar baietii astia vor fi splulberati de noii actionari la urmatoarele adunari generale.

    1. bai, fraieru pamantului, nu te mai da rotund si vorbi in numele altor oameni.

      Cat despre cine trebuie sa oblige SIF-urile cum sa raporteze aici este interpretabila treaba. Teoretic CNVM, insa ii trebuie un COD fiscal mai exact, iar daca oamenii de la MFP nu fac nimic, nici CNVM nu are cum sa ia o decizie anume.  

      Ospatarul poate sa spuna ca poti comanda numai ciorba de burta, cand in meniu este inclusa si ciorba de vacuta? 

      CNVM nu trebuie sa se ocupe si de modul de raportari fiscale, aici este sarcina MFP. 

      Iar pentru domnisoara Stefania, vreau sa-i aduc la cunostiinta ca nu este nicio noutate articolul ei. Toata lumea stia cum fac SIFele cu MCS de la BCR. Aparuse informatia ca explicatie in niste articole de prin iunie in ZF, Mediafax, Financiarul (parca), si posibil si in Bursa (nu mai sunt foarte sigur si nu am chef sa caut prea mult) 

      O zi buna! 

      Tinere,in loc sa observi ca informatia e veche, mai bine ai observa ca problema nu s-a rezolvat,desi e cunoscuta public de o luna.

    Trecerea la venituri a actiunilor primite cu titlu gratuit reprezinta o actiune directa de fructificare a capitalului, iar trecerea pe rezerve reprezinta o actiune de ajustare pentru mentinerea capitalului. Prima actiune este una tactica iar cea de a doua reprezinta o actiune strategica, dar amandoua reprezinta drepturi diferite asupra capitalului privind primirea dividendelor sau rambursarea capitalului.

    1. amestecati notiunile

      amestecati notiunile

    Majorarea de capital inseamna cresterea patrimoniului la ambele parti si atunci este cazul a se inregistra la REZERVE. Intrebarea se pune daca cineva plateste impozit si anume?

    1. nu sunt impozabile

      Articol scris la comanda ca sa se umfle unii in pene si sa poata sa spuna ca sunt implicati in piata de capital.

      stabilirea politicilor contabile tine de fiecare SIF in parte si de actionarii proprii. de ce sa vrem din nou uniformitate? 

      e ciundat ce pot face unele ziare pretins onorabile pentru cateva avantaje in plus... 

      Da,articolul este scris la comanda realitatii. Este ceva neadevarat in el?

      Si mai departe: de ce uniformizare?  

      Va faceti,sau chiar nu ati inteles?

      In a doua varianta,mai cititi articolul o data - cititi-l pina intelegeti. 

      Cum spuneam, daca ai 2 feluri de paine, mananci pentru 5 oameni fiecare poate alege ce tip vrea. LA fel fac si SIF-urile.

      Aici nu e vina CNVM ci a celor de la Finante. Nu va mai dati jurnalisti interesati de piata, cineva (vreun presedinte de SIF) va pus sa faceti articolul asta, pentru ca se simtea frustrat ca activele lui arata intr-un fel si ale altuia mai bine..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb