Impozit pe profit de 19%, de anul viitor

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iunie 2004

Impozitul pe profit va scădea, anul viitor, de la 25% la 19%, a anunţat ieri Mihai Tănăsescu, ministrul finanţelor publice. Noua cotă de impozitare a fost o supriză pînă şi pentru oamenii de afaceri, care au negociat cu reprezentanţii Finanţelor modificările Codului Fiscal. Afaceriştii au salutat reducerea impozitării profitului, dar au subliniat că este o măsură normală, în condiţiile în care cele mai multe ţări din regiune au făcut, deja, paşi mari în scăderea fiscalităţii. "Este un anunţ venit la timp, iar noua cotă de impozitare repune România pe o poziţie competitivă faţă de ţările din regiune", spune Gilbert Wood, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini din România. La rîndul său, preşeditele AmCham, Roberto Musneci, a declarat: "Reducerea fiscalităţii va avea un impact pozitiv asupra companiilor cu strategii de dezvoltare pe termen lung".

Scăderea impozitului pe profit a fost anunţată de mai multă vreme de oficiali ai Ministerului de Finanţe şi era aşteptată de mediul de afaceri. Ceea ce a suprins a fost amploarea reducerii, care pare să fie o decizie de ultim moment a Executivului. "Recunosc că este o supriză şi pentru noi", ne-a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). În urmă cu cîteva săptămîni, oficiali ai Ministerului de Finanţe afirmau că bugetul nu suportă decît o reducere pînă la minimum 22-23% a impozitului pe profit. Oamenii de afaceri spun că oficialii Finanţelor nu au vorbit în cadrul negocierilor de scăderea impozitului pînă la 19%. "A fost ceva la care nu ne aşteptam, pentru că, pînă acum, ştiam de o scădere pînă la 22-23%, ceea ce era oricum nesemnificativ". "Este o decizie pe care o salutăm şi care reflectă faptul că avem în vedere competiţia pentru atragerea investiţiilor străine", a spus reprezentantul AOAR.

"Felicit autorităţile pentru decizia de scădere a impozitului pe profit", spune, la rîndul său, Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe.

Scăderea impozitului pe profit pînă la cota de 19% este în concordanţă cu ceea ce solicitau investitorii străini. "O măsură pentru atragerea investiţiilor, care ar trebui luată în considerare de către Guvern, este accelerarea reducerii ratei impozitului pe profit, de la 25% la 20% sau mai puţin", declara, în luna aprilie, pentru ziarul BURSA, Ruxandra Stan, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini.

Scăderea pînă la acest nivel pare să fi fost anticipată de Adrian Năstase, care preciza, în luna martie, în răspunsul la o interpelare parlamentară, că impozitul pe profit va fi redus la 20%.

Pe lîngă scăderea impozitului, companiile vor beneficia de extinderea deductibilităţilor, printre care reducerea perioadelor normate de funcţionare a mijloacelor fixe, ceea ce va duce la creşterea cheltuielilor cu amortizarea sau deducerea pierderilor din creanţe în proporţie de 25% (faţă de 20% în prezent).

Contribuţiile la asigurările sociale vor scădea cu două puncte procentuale, la 47,5% (angajator şi angajat), de diminuare urmînd să benficieze numai angajatorul. Pînă în 2005, cotele CAS sînt progaramate să scadă la 42-43%, faţă de 61% în anul 2000.

Trei tranşe şi cote mai mici la impozitul pe venitul global

Finanţele vor menţine impozitarea progresivă a venitului global, dar tranşele de venit vor fi reduse la trei, faţă de cinci în prezent:

- pentru un venit impozabil de pînă la 2.700.000 de lei, cota de impozit va fi de 14%;

- pentru un venit impozabil între 2.700.001 şi 14.500.000 lei, impozitul va fi de 378.000 lei plus 26% pentru ceea ce depăşeşte 2.700.000 lei;

- pentru veniturile impozabile mai mari de 14.500.001 lei, impozitul va fi de 3.446.000 lei plus 38% pentru ceea ce depăşeşte 14.500.000 lei.

Vor fi menţinute actualele deduceri economice (contribuţii la sistemele private de pensii şi asigurări de sănătate, cheltuieli pentru confortul termic al locuinţei).

Finanţele mai poartă discuţii cu oamenii de afaceri în ceea ce priveşte eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. "Vom lua o decizie în maximum zece zile", a spus ministrul Tănăsescu. Premierul a anunţat recent că agenţii economici vor putea să opteze între neimpozitarea profitului reinvestit sau amortizarea accelerată.

Propunerile Ministerului de Finanţe de modificare a Codului Fiscal vor fi prezentate Guvernului, aprobate prin ordonanţă de urgenţă şi vor intra în dezbaterea Parlamentului după 1 septembrie.

Ce calcule şi-au făcut Finanţele?

Ministrul de finanţe, Mihai Tănăsescu, a afirmat ieri că la o creştere economică de 5,2% prognozată pentru 2005, veniturile bugetare ar urma să se majoreze, aplicînd aceeaşi legislaţie fiscală, cu 94.000 de miliarde de lei (circa 3 miliarde de dolari). Finanţele mizează pentru anul viitor de un plus de venituri de 14.000 miliarde de lei, ca urmare a creşterii accizelor, conform calendarului convenit cu Uniunea Europeană. De asemenea, Finanţele estimează că îmbunătăţirea colectării va genera venituri de 14.000 de miliarde de lei. Intrarea celor zece ţări în Uniunea Europeană va avea ca efect scăderea cu 5.000 de miliarde de lei a încasărilor din taxe vamale.

Scăderea impozitului pe profit va costa bugetul de stat 12.000 de miliarde de lei, iar reducerea numărului de tranşe şi a cotelor de impozit pe venitul global vor reduce veniturile bugetare cu 7.300 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru sănătate, educaţie, cercetare şi învăţămînt vor fi suplimentate cu 1% din PIB, a spus Mihai Tănăsescu.

Impozit mai mare pe dividende

Cotele de impozitare a dividendelor vor creşte de la 5% la 10% pentru persoanele fizice şi de la 10% la 15% pentru persoanele juridice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb