Împrumutul FMI: o umbrelă când nu plouă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 martie 2009

Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn: "Na bani!, na mai mulţi!, îndoapă-te!, urmează Ziua Recunoştinţei..." Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea: "Vom lua împrumutul FMI, chiar dacă nu avem nevoie".

Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn: "Na bani!, na mai mulţi!, îndoapă-te!, urmează Ziua Recunoştinţei..." Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea: "Vom lua împrumutul FMI, chiar dacă nu avem nevoie".

Împrumutul FMI este pentru băncile străine

Avem nevoie de un împrumut extern pentru a finanţa deficitul de cont curent şi datoria sectorului privat şi nu neapărat pentru a susţine deficitul bugetar, a declarat, recent, preşedintele ţării, Traian Băsescu. De asemenea, potrivit domniei sale, sectorul privat are de rambursat anul acesta 24 de miliarde de euro.

Ţara noastră avea, la finalul anului trecut, o datorie externă pe termen scurt de 22,5 miliarde de euro, din care 10,6 miliarde de euro (47%) datoria sectorului bancar, iar 11,9 miliarde de euro (53%) cea aferentă sectorului nebancar, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Prin urmare avem nevoie de un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Comisia Europeană de circa 20 de miliarde de euro pentru a susţine, în mare parte, datoriile sectorului bancar din ţara noastră?

Datele aşa ne arată.

Practic, jumătate din împrumutul extern pe care ţara noastră l-ar putea accesa, ar urma să fie utilizat pentru acoperirea datoriilor sectorului bancar.

În ţara noastră există aproximativ 40 de bănci dintre care doar patru au capital majoritar autohton (Banca Transilvania, CEC Bank, EximBank şi Banca Comercială Carpatica), restul fiind subsidiare ale băncilor din alte ţări. Deci bănci străine. Capitalul străin are o pondere de aproximativ 95% în sistemul bancar.

Pe lângă faptul că atunci când luăm un credit de la bancă plătim un preţ (dobânda) ridicat, acum o întreagă ţară o să plătească şi datoriile băncilor, care, în mare parte, sunt străine. (ANA SĂBIESCU)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi pe punctul să acorde ţării noastre un împrumut în valoare de circa 20 de miliarde de euro, discuţiile dintre autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Washington urmând să fie reluate în cursul zilei de astăzi, relatează publicaţia britanică "The Financial Times" (FT), citând un oficial implicat în negociere.

Conform sursei citate, în urma vizitei delegaţiei române la Washington, formată din viceguvernatorul BNR Cristian Popa, şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, ce a avut loc săptămâna trecută, Guvernul român şi FMI ar fi ajuns, deja, la un acord de principiu asupra împrumutului ce ar urma să fie parafat în săptămânile următoare.

Reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Juan Fernandez Ansola, a confirmat deja că, în perioada 11-25 martie, o delegaţie a Fondului va discuta, la Bucureşti, cu autorităţile noastre, perspectiva acordării de asistenţă tehnică şi financiară.

Autorităţile noastre, îndeosebi politicienii PD-L care, (spre deosebire de colegii lor de guvernare social-democraţi), aveau habar, atât de zborul peste ocean al lui Popa şi Drăgoi, cât şi, mai ales, de scopul acestei vizite la Washington, s-au limitat în a declara opiniei publice că discuţiile cu reprezentanţii FMI au fost doar de tatonare, nicidecum de stabilire a termenilor unui posibil acord.

Trecând peste comportamentul politicienilor (care, după spusele fostului premier Călin Popescu Tăriceanu este "cameleonic" în privinţa împrumutului extern, căci, cu puţin timp în urmă, au respins categoric un acord cu Fondul), asistăm în zilele noastre la o deteriorare vizibilă a fragilei stabilităţi politice a ţării.

În urma atitudinii cercurilor politice apropriate PD-L, în interiorul coaliţiei de guvernare s-a creat o falie evidentă, social-democraţii având, pe bună dreptate, motive serioase să fie supăraţi pe partenerul "egal" de guvernare, "portocaliii" lui Boc.

O ruptură politică a coaliţiei, pe fondul izbucnirii conflictului electoral Geoană-Băsescu ar putea degenera în criză politică, adăugându-se celei economice, când oricum avem destule probleme şi, în scurt timp, ne vom îndatora.

România este văzută, pe bună dreptate, de la Washington, drept una dintre cele mai sărace ţări ale UE.

După spusele oficialului citat de FT, vom beneficia, pentru depăşirea crizei, de un împrumut consistent de circa 20 de miliarde de euro (adică peste 25 de miliarde de dolari), similar celui acordat Ungariei, în noiembrie 2008.

Adică, de circa cinci, şase ori mai mare decât nevoia de finanţare externă a ţării noastre dacă luăm în calcul declaraţiile recente ale însuşi Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, fundamentate pe stabilitatea internă mai mare a României , în comparaţie cu cea a vecinilor unguri şi a altor ţări de la periferia estică a Uniunii.

Împrumutul se va derula, probabil, pe o perioadă mai mare de 17 luni, ca în Ungaria.

De ce toate acestea?

După mesajele economico-electorale transmise, luni, de preşedintele Traian Băsescu de la tribuna Parlamentului, ţara noastră are nevoie de o "centură de siguranţă" pe timp de criză.

Şeful statului ne spune că împrumutul extern este necesar din cauza deficitului de cont curent şi a datoriei sectorului privat, care trebuie să ramburseze anul acesta credite de 24 de miliarde de euro, iar nu neaparat din necesitatea de a susţine bugetul de stat.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, declara, recent, pentru Reuters, că vom contracta oricum un împrumut extern, şi în condiţiile în care nu avem neapărată nevoie de el.

Acordul cu Fondul va fi destinat exclusiv rezervei valutare a BNR, iar fondurile contractate de la UE ar urma să finanţeze deficitul bugetar.

Dacă ne supraîndatorăm, atât de la FMI, cât şi de la UE, pentru a susţine mediul privat ale cărui datorii sunt, în realitate (confirm analiştilor), de peste 70 miliarde de euro, lucurile devin tulburi.

Căci noţiunea "mediul privat" este foarte largă. Care sunt acele companii pentru care nepoţii noştrii, încă vor plăti datoriile pe care noi le contractăm acum?

Publicaţia FT mai arată că, în următoarele zece zile, la Bucureşti vor sosi şi experţii Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene, ca să pună la punct ultimele detalii asupra acordurilor de împrumut.

Ministerul Finanţelor Publice şi BNR au anunţat printr-un comunicat că au în vedere accesarea de asistenţă financiară externă pe termen mediu, în acest sens începând discuţiile preliminare cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai FMI şi cu cei ai Instituţiilor Financiare Internaţionale.

Asistenţa financiară externă are menirea, conform Finanţelor Publice, să constituie într-o garanţie de consolidare a stabilităţii financiare pe termen mediu, cu scopul de a relansa mediului de afaceri şi de a recâştiga încrederea investitorilor în economia naţională.

Oficialul citat de FT precizează că în pachetul pentru România sunt implicate Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a furniza finanţare sectorului privat şi instituţiilor financiare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acest imprumut va aigura imbogatirea unei minoritati,unui grup de mic de interese pe spinarea celor multi.E an electoral si trebuie cheltuieli extravagante.Vezi tichetele lui Udrea.Centura de siguranta !! HA HA HA.Chinuiti suntem Doamne.Ne lega astia bolovani la gat si ne arunca in lac cu o delicatete.Ajuta-ne Doamne .

    Nu ma asteptam ca un subiect atat de sensibil sa fie tratat cu ironie de un ziar specializat pe probleme economice. In timp ce alte ziare de profil fac analize, incearca sa descopere ce se va face cu banii la voi in ziar citesc 2 articole odioase si vad o caricatura care nu-si are locul.

    Parerea mea este ca ar trebui sa fiti mai seriosi ca pierdeti cu ironiile astea de prost gust. 

    1. super articolul, cu ironie fina se spune adevarul crud, dureros- nu avem nevoie de bani, dar pt ca bancile straine sa-si poata recupera banii investiti in Romi, noi trebuie sa ne imprumutam. Nu conteaza ca este sector privat, ca si-au luat profituri la care n-au visat, acum, la greu, paguba este a noastra-spionii lor si iubitii nostri conducatori vor avea grija sa platim imprumuturile

    Nu cred ca FMI e cea mai buna solutie.

    Firmele si bancile straine au facut profituri uriase in trecut (vezi BCR, Carrefour etc) si acum vor sa le acoperim noi investitiile? 

    Sau cei de la Fond nu mai au de unde lua profit?

    Vad ca nu vorbeste nimeni de dobanzi. Daca la 20 mld, dobanda e de 5% atunci platim 1 mld pe an numai dobanda... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb