Garda financiară a suspendat, anul trecut, activitatea unui număr de 8.259 de societăţi comerciale, cu 43% mai multe faţă de 2009, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de bilanţ, comisarul general Arpad Ladanyi. Majoritatea firmelor au făcut evaziune fiscală prin neutilizarea caselor de marcat.
Potrivit domnului Ladanyi, în 2010 au avut loc 192.436 de acţiuni de control, fiind aplicate 122.083 de amenzi. Valoarea amenzilor încasate s-a cifrat la circa 31 milioa-ne de euro. Totodată, au fost confis-cate bunuri în valoare de aproximativ 41,4 milioane de euro, cu 30% mai mult decât în 2009. Cele mai multe bunuri confiscate fac parte din comerţul cu produse de morărit şi panificaţie. Pe următoarele două locuri se află tranzacţiile intracomunitare şi producţia/comercializarea produselor din tutun. Un exemplu în acest ultim caz este fabrica ilegală care a fost descoperită la Titu, în judeţul Dâmboviţa. Aici, potrivit comisarului general, au fost descoperite o instalaţie de producere şi ambalare a ţigaretelor, 239.000 de timbre fiscale contrafăcute, cinci tone de tutun prelucrat şi 25.256 de pachete de ţigarete contrafăcute, cu marca "Plugarul". Valoarea totală a bunurilor confiscate s-a ridicat la 580.000 de euro. Printre alte bunuri comercializate ilegal se numără motorina şi produsele agricole, precum şi tichetele de călătorie.
Comisarii Gărzii Financiare au constatat, în 2010, prejudicii de circa 653,8 milioane euro - valoare cu 23,4% mai mai mare faţă de cea înregistrată în anul precedent. Cele mai mari prejudicii, de aproape 100 milioane de euro, au fost cons-tatate în cadrul tranzacţiilor intracomunitare. Zonele cele mai afectate au fost Ilfov, Timiş, Bucureşti şi Constanţa, iar, în ceea ce priveşte valoarea, prejudiciile de proporţii au avut loc în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa.
Arpad Ladanyi a specificat că statul a încasat aproximativ 20,6 milioane de euro din achitarea TVA. Totodată, în cel de-al doilea semestru al anului trecut, încasările din accize au crescut cu 2,65 miliarde lei, în urma intrării în vigoare a OUG 54, care prevede funcţionarea antrepozitului fiscal, a specificat Sorin Blejnar, preşedintele Autorităţii Naţionale de Adminis-trare Fiscală (ANAF).
Potrivit comisarului şef al Gărzii Financiare, cheltuielile totale ale instituţiei au fost, anul trecut, de 48,6 milioane de lei, contribuţia financiară la buget cifrându-se la aproximativ 83 milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 19,5 milioa-ne de euro.
Obiectivele pe care Garda Financiară şi le-a propus pentru acest an sunt prevenirea şi combaterea fraudei în domeniul TVA şi accize, combaterea "muncii la negru", prevenirea evaziunii fiscale cauzată de neutilizarea caselor de marcat, precum şi accesul la baze de date externe, care conţin informaţii suplimentare necesare realizării controalelor.
Sorin Blejnar i-a acuzat pe unii dintre comisarii Gărzii Financiare că nu cunosc şi nu aplică legea, solicitând reprezentanţilor instituţiei să citească legea şi să fie mai incisivi în combaterea evaziunii fiscale: "Atât vă cer: disciplină, corectitudine şi citiţi legile!. Sunt legi cu care noi ne-am chinuit şi pe care le-am implementat".
•
Arpad Ladanyi a spus că va înfiinţa, în curând, un corp intern de control, care va verifica toate sesizările contribuabililor privind abuzurile comisarilor din instituţie, în vederea diminuării corupţiei de la nivelul Gărzii Financiare.
Domnia sa a spus că nivelul salariilor comisarilor a ajuns, în acest an, să fie "rezonabil", în urma includerii stimulentelor în salarii, subliniind, însă, că veniturile angajaţilor nu s-au modificat.
Cei 1.339 de angajaţi ai Gărzii Financiare au avut, anul trecut, un venit mediu, care includea stimulentele de performanţă, de 2.170 de lei. Cel mai mic venit a fost de 1.173 lei, iar cel mai mare s-a cifrat la 7.029 lei.
•
Preşedintele ANAF a declarat că nu este implicat în niciun fel în "piramida şpăgilor", negând "cu convingere" orice implicare în fenomenele de corupţie şi contrabandă care au loc în vămi. Sorin Blejnar a făcut apel la organele de urmărire penală "să-şi facă treaba până la capăt", atât în ceea ce priveşte cazurile depistat până în prezent, cât şi referitor la descinderile care au avut loc ieri, la Vama Ploieşti.