Producţia de carne de bovine de anul trecut a crescut cu 2,3%, faţă de anul precedent, iar cea de porcine a crescut cu 7,2%, se arată într-un comunicat de presă remis de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Sacrificările de bovine în unităţi industriale specializate, după numărul de capete, au crescut, în aceeaşi perioadă, cu 4,4%, iar sacrificările de porcine au crescut cu 6,9%.
Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale specializate a scăzut faţă de anul precedent cu 46,8%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut, de asemenea, cu 41,7%, se arată în acelaşi comunicat.
Numărul de păsări sacrificate în abatoare a crescut faţă de anul 2011 cu 9,1%, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 6,8%.
În anul 2012, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare de la exploataţii agricole şi centre de colectare a scăzut cu 9.494 tone (-1,1%).
Cea mai mare scădere a producţiei în anul 2012 faţă de anul 2011 s-a înregistrat la lapte praf cu 581 tone (-21,6%). Producţia de brănzeturi topite a scăzut cu 1.063 tone (-10,7%), urmată de de producţia de lapte de consum cu 12347 tone (-5,6%).
Producţia de unt a avut, în anul 2012 comparativ cu anul 2011, o tendinţă descendentă cu 164 tone (-1,7%).
Producţia de brânzeturi a crescut, în anul 2012 faţă de anul 2011, cu 4840 tone (+7,8%). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (89,8% din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă ascendentă, potrivit comunicatului.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) şi producţia de smântână de consum au crescut cu 6214 tone (+4,2%), respectiv cu 491 tone (+1,0%) în anul 2012 faţă de anul precedent.