ÎN 2016 ŞI 2017 FMI a revizuit în scădere cu 0,2 puncte procentuale estimările privind creşterea economiei mondiale

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 ianuarie 2016

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, în scădere cu 0,2 puncte procentuale, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2016 şi 2017, se arată în ediţia revizuită a raportului "World Economic Outlook", publicată marţi de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente prognoze ale FMI, după un avans de 3,1% în 2015, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,4% în 2016, comparativ cu 3,6% cât estima în octombrie, şi un avans de 3,6% în 2017, faţă de 3,8% cât prognoza în toamnă. "Aceste revizuiri reflectă în mod substanţial, dar nu exclusiv, o relansare mai slabă în economiile emergente decât se preconiza în luna octombrie", precizează FMI.

Creşterea economiilor emergente şi în curs de dezvoltare ar urma să accelereze de la 4% în 2015, cel mai slab ritm de creştere după criza financiară din 2008-2009, la 4,3% în 2016 şi la 4,7% în 2017, în ambele cazuri fiind vorba de un avans cu 0,2 puncte procentuale mai mic decât estimările din luna octombrie.

Potrivit FMI, Europa emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va înregistra în acest an un avans de 3,1%, mai puţin decât creşterea de 3,4% înregistrată în 2015. "Europa emergentă este estimată să continue să crească într-un ritm susţinut, chiar dacă în 2016 va avea loc o uşoară încetinire", se precizează în documentul citat, potrivit Agerpres.

Conform FMI, băncile centrale ar trebui să continue să stimuleze creşterea iar ministerele de Finanţe ar trebui să majoreze cheltuielile pentru investiţii acolo unde este posibil. De asemenea, FMI a avertizat că valul de refugiaţi pune presiuni asupra Uniunii Europene fiind necesar să se asigure că migranţii îşi vor găsi un loc de muncă.

"Riscurile la adresa perspectivei economiei mondiale rămân orientate în jos şi sunt legate de ajustările care au loc în prezent în economia mondială: o încetinire generalizată în economiile emergente, reechilibrarea din China, preţurile scăzute la materii prime şi eliminarea graduală a măsurilor extraordinare de politică monetară în SUA. Dacă aceste provocări cheie nu vor fi gestionate cu succes, creşterea economiei mondiale ar putea deraia", avertizează instituţia financiară internaţională.

FMI nu a oferit marţi estimări detaliate privind ţările din Europa emergentă. În cazul României, în raportul din luna octombrie, Fondul şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei la 3,4% în 2015 şi 3,9% în 2016.

De asemenea, la începutul acestei luni, Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti în 2015 până la 3,6%, faţă de 3% cât estima în luna iunie a anului trecut. Banca Mondială şi-a îmbunătăţit şi prognozele pentru acest an, economia românească urmând să înregistreze un avans de 3,9%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât estimările din luna iunie a anului trecut. De asemenea, prognozele pentru 2017 au fost şi ele îmbunătăţite cu 0,6 puncte procentuale, până la 4,1%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb