Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, înaintea şedinţei Biroului Permanent Central (BPC), că va anunţa, în cursul acestei săptămâni, componenţa "guvernului din umbră" al PNL, explicând că acest cabinet nu este acelaşi lucru cu guvernul alternativ pe care liberalii încearcă să-l construiască împreună cu PSD. Întrebat dacă a stabilit componenţa guvernului din umbră sau a guvernului alternativ, Crin Antones-cu a răspuns, potrivit Mediafax: "În cursul acestei săptămâni, voi anunţa componenţa echipei (guvernului din umbră - n.r.)".
Antonescu a menţionat că în relaţia cu PSD există un grup de lucru care încearcă să identifice elementele minimale comune ale unui program. În plus, liderul PNL a menţionat că liberalii se vor întâlni cu social-democraţii când grupul de lucru va ajunge la nişte concluzii, pentru a avea ce discuta.
Întrebat care este propunerea de premier pentru guvernul din umbră, Antonescu a menţionat că îşi asumă această postură în calitate de preşedinte al formaţiunii liberale, explicând că premierul unui guvern de criză este o altă chestiune. "În calitate de preşedinte, evident că îmi asum această postură, dacă Delegaţia Permanentă mă va mandata împreună cu echipa. Chestiunea cu Johannis sau un independent în fruntea guvernului de criză e altceva", a conchis Antonescu.
Preşedintele comisiilor de specialitate ale PNL, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, după şedinţa BPC, că liderii formaţiunii au dat un vot de principiu pentru programul liberal "Pentru o nouă economie", votul final urmând să fie dat în Delegaţia Permanentă de luni. Liderul liberal a precizat că acest program nu este "un program propriu-zis de guvernare", deoarece nu cuprinde date precise privind realizările economice ale momentului şi măsuri concrete cu privire la realitatea imediată. "Realitatea este foarte dinamică şi pregătim un astfel de document (echivalentul unui program de guvernare - n.r.) după încheierea exerciţiului bugetar 2010", a precizat Vosganian.
El a menţionat că programul liberal adoptat de principiu în BPC stabileşte "care sunt măsurile ample de reformă a statului, de reformare a marilor sisteme publice, protecţie socială, educaţie şi sănătate", dar şi cum pot fi reechilibrate bugetele sociale şi bugetul de stat. Potrivit lui Vosganian, programul liberal pentru România cuprinde principiile politice şi modelul pe care liberalii îl consideră potrivit pentru Româ-nia următoarelor două decenii şi un număr de capitole pe domenii, de la economie şi mediul de afaceri până la apărare naţională şi politică externă.