BCR Pensii va intra pe profit, în acest an, după ce societatea a raportat pierderi de la înfiinţare, în 2007, estimează directorul general al administratorului de fonduri, Lucian Anghel.
Domnia sa a precizat că trebuie ţinut cont că BCR Pensii a achiziţionat trei fonduri de pensii, ceea ce a impactat profitabilitatea companiei.
BCR Pensii a preluat, în 2009, fondurile gestionate de Omniasig Fond de Pensii (Omniforte), OTP Fond de Pensii (OTP) şi Prima Pensie Fond de Pensii (Prima Pensie).
BCR Pensii a înregistrat o creştere cu 41% a activelor în administrare în anul 2014, până la o valoare de 1,3 miliarde lei, arată informaţiile transmise de companie.
Fondul de pensii facultative BCR Plus a atras 36,84% din totalul clienţilor care au decis să economisească într-o pensie facultativă în 2014, respectiv 12.196 clienţi noi, potrivit reprezentanţilor companiei. La sfârşitul lunii decembrie 2014, numărul total al participanţilor la BCR Plus era de 98.319, înregistrând o creştere de 14% faţă de luna decembrie 2013.
Lucian Anghel a declarat: "BCR Plus a înregistrat o rată de rentabilitate anualizată pentru ultimele 24 de luni de 9,66%, conform metodologiei de calcul a ASF, peste media pieţei fondurilor de pensii facultative cu grad de risc similar. Fondurile de Pilon III au realizat în decembrie 2014 o rată medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor din categoria de risc mediu de 9,46%, rezultate superioare inflaţiei sau altor produse de economisire din piaţă în acest moment".
Cea mai mare pondere în portofoliul fondului BCR Plus o reprezentau titlurile de stat (67,62%), în timp ce acţiunile aveau o pondere de 19,66%.
Mugur Popescu, director direcţia investiţii BCR Pensii, a declarat că majoritatea investiţiilor fondului BCR Plus sunt în ţara noastră (90%).
"Am avut o politică activă de investiţii şi am performat mai bine decât piaţa", a spus domnia sa.
Potrivit reprezentanţilor BCR Pensii, există discuţii cu autorităţile pentru relaxarea cadrului de reglementare pentru fondurile de pensii, astfel încât acestea să poată investi mai mult în acţiuni.
"Suntem optimişti cu privire la evoluţia pieţei de capital din ţara noastră, încă există oportunităţi, la preţuri atractive", a spus Mugur Popescu, adăugând: "Într-adevăr, ne-ar prinde bine listări noi"
Numărul de clienţi noi atraşi la nivelul pieţei pensiilor facultative a crescut cu 56% în 2014 faţă de 2013, de la 21.202 clienţi noi total piaţă în 2013, la 33.104 clienţi noi anul trecut, potrivit datelor ASF. Astfel, piaţa pensiilor facultative a ajuns, la finalul anului 2014, la un număr total de 346.452 de participanţi şi active nete în administrare în valoare totală de 1,04 miliarde lei.
• STUDIU: Majoritatea angajatorilor nu au informaţii despre pensiile facultative
Circa 63% dintre angajatori ştiu puţin sau nimic despre pensia facultativă, arată un studiu realizat de GFK pentru BCR Pensii.
Potrivit acestuia, 20% dintre companii nu au deloc informaţii despre pensia facultativă, 43% au puţine informaţii, iar 29% au informaţii, dar încă au întrebări. Doar 8% dintre companiile analizate au transmis că au toate informaţiile despre ce reprezintă pensia facultativă. Studiul a fost realizat de GFK în anul 2014, pe un eşantion reprezentativ, de peste 200 de companii cu mai mult de 250 de angajaţi.
Conform studiului, circa 76% dintre companii acordă beneficii salariaţilor, precum participarea la cursuri (42%), acoperirea costurilor de relocare (42%), maşină de serviciu (37%), tichete de masă şi tichete cadou (18% fiecare) şi pensii facultative (10%). Diferenţa de 24% dintre companii alege să acorde cel mai adesea creşteri salariale sau bonusuri numai în condiţiile în care dispune de resurse financiare. Potrivit studiului, 14% dintre companii iau în considere includerea pensiei facultative în pachetul de beneficii în perioada următoare.