ÎN ACEST AN Tensiunile geopolitice şi creşterea dobânzilor au tăiat apetitul pentru IPO-uri

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2022

Tensiunile geopolitice şi creşterea dobânzilor au tăiat apetitul pentru IPO-uri

Numărul Ofertelor Publice Iniţiale la nivel global a scăzut cu 45% în 2022, conform EY Paul Go, EY Global IPO leader: "Condiţiile nefavorabile ale pieţei şi performanţa dezastruoasă a multor IPO-uri derulate în 2021 au afectat piaţa Ofertelor Publice Iniţiale, în acest an" Zero listări de companii în Piaţa Principală a BVB, în 2022

Inflaţia la niveluri nemaiatinse de decenii, creşterea ratelor dobânzilor şi invazia Ucrainei de către Rusia, au tăiat puternic apetitul companiilor pentru Ofertele Publice Iniţiale (IPO-uri) în acest an, situaţie care probabil se va perpetua în 2023, conform firmei de consultanţă EY, scrie Business Insider.

Numărul IPO-urilor la nivel global a scăzut cu 45% în acest an faţă de 2021, la 1.333 de oferte, în vreme ce sumele accesate de companii au fost de numai 179,5 miliarde de dolari, în scădere cu 61%.

În trimestrul al patrulea au fost derulate 334 de IPO-uri în întreaga lume, cu încasări de 31,9 miliarde de dolari, cel mai redus număr de oferte şi cea mai mică sumă atrasă din ultimii zece ani. Scăderile vin după recordul din 2021, când 2.436 de companii au devenit publice, potrivit unui raport al EY.

"Un an record pentru IPO-uri în 2021 a lăsat locul unei volatilităţi crescute, din cauza tensiunilor geopolitice tot mai mari, a inflaţiei şi a creşterilor agresive ale ratelor dobânzilor", a spus Paul Go, EY Global IPO leader, citat de Business Insider.

De asemenea, condiţiile nefavorabile ale pieţei şi "performanţa dezastruoasă a multor IPO-uri derulate în 2021" au afectat piaţa ofertelor publice iniţiale în acest an, a adăugat reprezentantul companiei de consultanţă.

Zece listări în Piaţa AeRO în 2022, faţă de 20 anul trecut

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu a existat niciun IPO în Piaţa Principală în acest an. Spre deosebire, anul trecut, au existat trei listări - transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services, care a vândut o parte din acţiunile existente, dezvoltatorul imobiliar One United Properties şi distribuitorul bunurilor de larg consum Aquila, companii ce au strâns bani de la investitori.

Este o situaţie oarecum asemănătoare cu cea din Polonia - cea mai importantă piaţă din zona noastră. Anul acesta la Varşovia nicio companie nu a venit direct în Piaţa Principală. Au fost doar opt transferuri din New Connect - Sistemul Alternativ al bursei poloneze, echivalentul AeRO de la noi. La BVB, doar Chimcomplex a făcut trecerea în prima ligă. Anul trecut în Polonia, din 16 debuturi, 12 companii au venit direct în Piaţa Principală şi doar patru din New Connect, conform informaţiilor disponibile pe site-ul operatorului pieţei de capital din Varşovia.

În Piaţa AeRO, zece companii s-au listat în acest an, unele strângând capital pentru finanţare, jumătate faţă de cele 20 din 2021. La New Connect au fost 15 debuturi în 2022, faţă de 32 anul trecut.

Expansiune puternică a IPO-urilor companiilor energetice în 2022, potrivit EY

Conform raportului firmei de consultanţă, tehnologia a rămas lider la nivel global în ceea ce priveşte numărul IPO-urilor în acest an, cu 310 oferte, echivalentul a 23% din total. Sectorul energetic a avut cea mai mare expansiune, sumele accesate de companii ridicându-se la 39,9 miliarde de dolari, echivalentul a 22% din total, faţă de 6% cu un an în urmă. Evoluţia apare în condiţiile în care, războiul început în februarie de Rusia în Ucraina a provocat un şoc în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie, ducând la o creştere a preţurilor şi a inflaţiei.

"Acest lucru a creat o fereastră favorabilă IPO-urilor pentru companiile energetice, stimulând ofertele în Orientul Mijlociu, China şi unele ţări ASEAN (n.r. Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)", conform EY.

Pe de altă parte, tensiunile dintre Washington şi Beijing, înăsprirea reglementărilor guvernamentale şi perioada mai puţin fastă prin care trece piaţa de capital din SUA, au încetinit semnificativ fluxul listărilor companiilor chineze la bursele din Statele Unite. Acest lucru a dus la scăderea activităţilor transfrontaliere privind IPO-urile cu 61%, faţă de 2021, potrivit firmei de consultanţă.

Pe continentul american, volumul ofertelor publice iniţiale a scăzut puternic. Nasdaq, piaţă destinată îndeosebi companiilor ce activează în domenii intenstive în cunoaştere, a avut 81 de IPO-uri în acest an, New York Stock Exchange (NYSE) doar nouă, iar Toronto Stock Exchange 13. Cea mai mare a fost Corebridge Financial la NYSE, compania cunoscută anterior ca AIG Life & Retirement ce a început tranzacţionarea în septembrie strângând de la investitori 1,7 miliarde de dolari, conform studiului.

Paul Go: "Odată cu reducerea lichidităţii pieţei, investitorii capătă o aversiune mai mare faţă de risc"

Potrivit EY, anul viitor activitatea IPO-urilor va rămâne probabil slabă cel puţin în primul trimestru, dar este posibil să se dezgheţe până în a doua jumătate a anului.

"Multe companii aşteaptă momentul potrivit pentru a-şi relua planurile de IPO. Totuşi, odată cu reducerea lichidităţii pieţei, investitorii capătă o aversiune mai mare faţă de risc şi favorizează companiile care au modele de afaceri robuste în termeni de rentabilitate şi fluxuri de numerar, laolaltă cu o agendă clară ESG", a spus Go, citat de Business Insider.

La BVB este aşteptată listarea Hidroelectrica, companie văzută drept cheia trecerii pieţei noastre în categoria celor emergente în ierarhia MSCI. Fondul Proprietatea urmează să-şi vândă o parte sau întregul pachet de aproape 20% deţinut la producătorul de energie, în ceea ce se preconizează a fi cea mai mare ofertă din istoria bursei noastre. Recent, acţioarii FP au aprobat ca listarea să se facă doar la Bursa de Valori Bucureşti. Într-un interviu apărut la începutul acestei săptămâni la Hotnews, Johan Meyer, Managerul de Portofoliu al Fondului Proprietatea şi CEO al Franklin Templeton sucursala Bucureşti, a spus că ţinta administratorului fondului este ca listarea să aibă loc în prima jumătate a anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb