ÎN ACEST AN UiPath ţinteşte dublarea veniturilor şi numărului de clienţi

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 martie 2019

UiPath ţinteşte dublarea veniturilor şi numărului de clienţi

Vargha Moayed: "Piaţa totală o estimăm între 50 şi 70 de miliarde de dolari"

Guy Kirkwood: "Ne îndreptăm către o lume a automatizării în care automatizăm tot ceea ce putem"

UiPath, prima companie româneas-că evaluată la peste un miliard de dolari şi lider pe piaţa de RPA (robotic automation processes - automatizarea proceselor repetitive), estimează că va încheia anul acesta cu venituri în valoa-re de 500 milioane de dolari, în timp ce numărul de clienţi va depăşi pragul de 6.000, potrivit lui Vargha Moayed, Chief Strategy Officer al companiei.

Domnia sa a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă: "În prezent, în termeni de venituri şi număr de clienţi, suntem lideri absoluţi în piaţa RPA. Am încheiat 2018 cu contracte în valoa-re de 195 milioane de dolari, în timp ce portofoliul nostru a numărat 2.740 de clienţi".

Compania are o structură globală bine definită, fiecare din cele trei regiuni pe care operează asigurând circa o treime din încasări: 37% din veniturile UiPath sunt asigurate de activitatea din America de Nord şi America de Sud, în timp ce 30% vin din regiunea Asia-Pacific, iar 33% din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).

Strategul-şef al UiPath a precizat: "Ce este unic pentru investitorii noştri este cât de globali suntem cu adevărat. Unei companii americane tradiţionale de software îi ia, de obicei, 10-15 ani să ajungă la o asemenea structură (a veniturilor). Noi ne-am născut globali".

Totodată, conducerea UiPath a sus-ţinut că în momentul de faţă suntem la începutul unei noi "ere" în ceea ce priveşte software-ul întreprinderii, pe care aceştia, alături de specialiştii din domeniu, o numesc "automation first era".

"Istoric, suntem încă în mijlocul revoluţiei cloud, dar a existat, de fiecare dată, un punct de inflexiune în care întreprinderile au dat buzna (să adopte tehnologia). Credem că suntem încă în prima fază a acestei noi ere, care nu a apărut prin coincidenţă. Sunt tendinţe structurale care ne-au adus aici, iar noi putem observa trei, din care două sunt tehnologice, iar una are de-a face cu domeniul afacerilor. Prima este «computer vision»: în esenţă, din 2003 până în 2015, UiPath a dezvoltat această tehnologie care dă abilitatea (unui robot) de a înţelege, ca un om, ce se întâmplă pe un ecran. Am avut noroc că, simultan, inteligenţa artificială (AI) a ajuns la o anumită maturitate. Deci folosim acest «computer vision» şi avansurile generale în domeniul inteligenţei artificiale şi le aducem într-un teren fertil unde majoritatea companiilor, în ultimii 10 ani, au început să-şi robotizeze activitatea de producţie, precum şi cea «clericală», care nu are de-a face cu producţia", a explicat Vargha Moayed.

Potrivit acestuia, sondajele care întrebau managerii de companii care este tehnologia viitorului nici nu menţionau RPA.

Domnia sa a subliniat: "RPA s-a strecurat în lumea întreprinderilor fără ca nimeni să-şi dea seama. În momentul de faţă, nu ar exista inteligenţă artificială a întreprinderii fără RPA".

La rândul său, Guy Kirkwood, Chief Evangelist pentru regiunea EMEA, a estimat că în maximum doi ani, compania îşi va extinde portofoliul de clienţi la toate companiile care compun topul Fortune 500, în contextul în care, în prezent, UiPath deserveşte circa 55% din companiile din acest clasament, această dezvoltare fiind impulsionată exclusiv de cererea pentru serviciile RPA.

Reprezentantul UiPath a declarat: "În 2017 aveam 10% din companiile Fortune 500 drept clienţi. În momentul de faţă avem 55%; 35% din companiile din Statele Unite, 35% din Regatul Unit, 40% din Franţa, 50% din Germania şi 80% din Japonia".

Conform lui Guy Kirkwood, diferenţele nu sunt cauzate de tehnologie, ci de factori socio-economici şi demografici: "Având în vedere puterea sindicatelor, în Germania şi Franţa este mai dificil să concediezi angajaţi decât în Regatul Unit şi Statele Unite. În Japonia, populaţia a atins un vârf în 2010. Deci populaţia scade, în timp ce generaţiile vârstnice se pensionează, ceea ce înseamnă că media orelor de muncă ale angajatului japonez se lungesc, iar acolo, oamenii muncesc până la epuizare sau moarte. (...) Nu există alternativă, deci ceea ce vedem în Japonia (gradul ridicat de implementare a RPA) va fi replicat în fiecare economie industrială în următorii 10-20 de ani".

Acesta a mai susţinut că roboţii vor crea mai multe locuri de muncă decât vor elimina, în viitor, domnia sa făcând paralelă cu prima revoluţie industrială, care a eliberat omul de muncile producţiei manuale.

Guy Kirkwood l-a citat pe Bill Gates, care la începutul revoluţiei computerelor personale spunea că fiecare persoană va avea în casă un asemenea dispozitiv în câţiva ani, după care a afirmat că angajaţii UiPath şi finanţatorii companiei consideră, şi ei, că în termen de doi ani, fiecare angajat va avea un robot la locul de muncă (soft-ware de muncă).

"Dacă ne întoarcem şi vedem cum a evoluat tehnologia în ultimii 20 de ani, observăm că (la început) am avut o lume a internetului («internet first world»). Toată lumea voia un site. După aceea, a telefoanelor mobile. Toa-tă lumea a avut un telefon mobil. Acum avem o lume a cloud-ului, în care organizaţiile se îndreaptă către (stocarea) cloud, iar acum ne îndreptăm către o lume a automatizării în care automatizăm tot ceea ce putem.

Oficialii UiPath au mai precizat, tot-odată, că vor încheia în curând un parteneriat cu TechSoup prin care îşi vor pune la dispoziţie tehnologia, în mod gratuit, ONG-urilor.

Domnul Vargha Moayed a adăugat că UiPath nu plănuieşte să intre pe piaţa de larg consum, urmărind în continuare să îşi lărgească prezenţa în rândul clienţilor persoane juridice.

Potrivit analiştilor citaţi de conducerea societăţii, piaţa automatizării este estimată să atingă o valoare de 3,5 miliarde de dolari în 2019, însă oficialii UiPath consideră că piaţa adresabilă se ridică la o valoare mult mai mare.

Domnul Moayed a afirmat: "Piaţa totală adresabilă, drept categorie complet nouă a automatizării proceselor de muncă, o estimăm undeva între 50 şi 70 miliarde de dolari, la momentul în care viziunea noastră de un robot/angajat va fi adoptată, la nivel global. Aceasta este atât viziunea noastră, cât şi a celor care ne susţin. De aici şi finanţările pe care am reuşit să le atragem, pentru că există o încredere puternică a faptului că, în termeni de piaţă, domeniul este unul foarte mare".

Marţi, în Bucureşti, UiPath a des-chis primul Immersion Labs, din cele patru pe care le are în pla, care va permite viitorilor şi actualilor clienţi ai companiei să testeze implementări optime de RPA şi inteligenţă artificială prin simulări şi demonstraţii şi să extindă posibilităţile implementării soluţiilor lor de automatizare.

Un comunicat al societăţii arată: "Laboratorul a fost echipat cu cazuri de studiu preinstalate şi gata de utilizare care folosesc tehnologii emergente din ecosistemul de parteneri al UiPath. Clienţii şi partenerii UiPath îşi pot aduce propriile date şi pot testa cazuri de utilizare preconfigurate, explorând automatizarea şi integrarea tehnologiei inteligenţei artificiale, pentru a conduce strategiile lor de transformare digitală".

Laboratorul din Bucureşti va fi urmat de o serie de laboratoare din alte oraşe, respectiv regiuni în care compania activează, precum Bangalore, India, Seattle şi Tokyo, care urmează să fie lansate până la sfârşitul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb