ÎN AGA DIN 31 IANUARIE: Banca Românească îşi va aleage noua conducere

I.A.
Bănci-Asigurări / 31 decembrie 2019

Banca Românească îşi va aleage noua conducere

Banca Românească urmează să îşi aleagă conducerea, în AGA din 31 ianuarie, după ce a fost preluată de Eximbank.

Consiliul de Administratie al Societatii a decis convocarea unei adunări generale a acţionarilor care să cuprindă pe ordinea de zi schimbarea numelui instituţiei din "Banca Românească S.A. Membră a Grupului Naţional Bank of Greece" în "Banca Românească S.A.", ca urmare a rezervării de denumire nr. 644192 din data de 19 decembrie 2019 emisă de Oficiul Registrului Comerţului şi schimbarea emblemei Societăţii pentru a elimina referinţa la "Membră a Grupului Naţional Bank of Greece".

Pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Societăţii se va aduce la cunoştinţă de către acţionari, renunţarea la mandat a membrilor actuali ai Consiliului de Administraţie, respectiv a Preşedintelui Marinis Stratopoulos a cărui decizie va face ca Traian Sorin Halalai, în calitate de nou membru al Consiliului de Administraţie, să îşi înceapă mandatul potrivit prevederilor legale aplicabile.

De asemenea, renunţarea lui Konstantinos Bratos din funcţia de Vicepreşedinte şi membru al Consiliului de Administratie, va produce efecte de la data Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Totodată au fost numiţi şi noii membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii pentru un mandat de patru ani şi aprobarea remuneraţiei acestora în conformitate cu legislaţia aplicabilă şi regulile interne ale Societatii.

Astfel, Lucian Claudiu Anghel a fost numit membru executiv al Consiliului de Administraţie al Societăţii şi Director General; Oana Lucia Ilie, numită membru executiv al Consiliului de Administraţie al Societăţii şi Director General Adjunct; Traian Sorin Halalai, membru ne-executiv al Consiliului de Administraţie al Societăţii şi Preşedintele Consiliului de Administraşie; Lidia Stan, membru ne-executiv al Consiliului de Administraţie al Societăţii şi Vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şI Doru Bebe Bulata, membru ne-executiv al Consiliului de Administraţie al Societăţii.

Potrivit reglementărilor aplicabile, noii membri ai Consiliului de Administraţie vor începe exercitarea responsabilităţilor de la data primirii aprobării din partea Băncii Naţionale a României. Până la acea data, Marinis Stratopoulos, Konstantinos Bratos dar şi membrii actuali ai Consiliului de Administraţie, Ioannis Kougionas, Petru Rareş, Ion Stancu şi Pavel Năstase îşi vor continua activitatea.

Amintim că la finalul lunii iunie EximBank a semnat acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească, ceea ce o va situa în top 10 instituţii financiar-bancare din România. Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din ţara noastră.

Ziarul BURSA a anunţat încă din 24 august 2018 că Eximbank ar fi interesată de Banca Românească. Nici reprezentanţii BNR, nici cei ai EximBank şi nici Ministerul Finanţelor Publice (acţionarul majoritar al EximBank) nu au comentat, la vremea respectivă, referitor la această informaţie. Sursele noastre au subliniat, atunci: "Se pare că intenţia statului este să preia Banca Românească, prin Eximbank, dar nu este clar ce strategie exis-tă în acest sens. Un scenariu ar fi ca, după cumpărarea Băncii Româneşti, Eximbank să fie transformată în bancă de dezvoltare".

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat, astăzi, într-o postare pe pagina sa de Facebook:"Tranzacţia a fost aprobată în februarie 2019 de Guvernul PSD. Eu şi Ministerul Finanţelor Publice încă nu am aprobat fuziunea EXIM cu Banca Românească. Deja am anunţat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD şi IFC în acţionariat. În primele zile din 2020 voi anunţa ce urmează pentru EXIM Bank, EXIMAsig şi Fondurile de Garantare şi Contragarantare."

Amintim că, de mai mulţi ani, statul intenţionează să transforme EximBank în bancă de dezvoltare. La începutul anului 2017, Ministerul Finanţelor Publice se pregătea să realizeze o analiză ex-ante în acest sens, la recomandarea Comisiei Europene, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat, la acea vreme: "CE solicită să demonstrăm necesitatea existenţei unei bănci de dezvoltare, respectiv să arătăm, printr-un studiu de piaţă, că se simte nevoia unei alte bănci care să intervină acolo unde ceilalţi creditori nu se implică - o bancă de dezvoltare care să acopere gapurile de finanţare, golurile existente". EximBank, înfiinţată în anul 1992, are ca acţionar majoritar Statul Român, prin Minis-terul Finanţelor Publice, care deţine 95,374% din capitalul social. Aceasta operează atât în numele statului, cât şi în nume propriu, oferind, pentru persoanele juridice rezidente sau nerezidente, finanţări, cofinanţări, refinanţări, garantări, alte operaţiuni bancare, asigurări şi reasigurări ale operaţiunilor de comerţ exterior românesc.

În lipsa cvorumului necesar pentru convocarea valabilă a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pe data de 31 ianuarie 2020, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor va fi reconvocată pentru data de 3 februarie 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb