ÎN AL DOILEA TRIMESTRU DIN 2016,  Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 6,3%

Laura Boico
Macroeconomie / 5 septembrie 2016

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 6,3% în trimestrul al doilea faţă de cel precedent, pe forma brută, şi cu 11,95% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Faţă de trimestrul I 2016, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (18,90%), intermedieri financiare şi asigurări (14,04%), tranzacţii imobiliare (9,65%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (9,52%)", se precizează în comunicat.

Creşterea cea mai mică a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în învăţământ (1,46%).

"În trimestrul II 2016, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,85%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 5,87%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 6,29%, respectiv 6,32%", informează INS.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în tranzacţii imobiliare (26,57%), sănătate şi asistenţă socială (24,11%), hoteluri şi restaurante (18,62%) şi învăţământ (18,60%). Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă, cu 10,01%.

"Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 12,00%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 11,98%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (11,87%, respectiv 11,85%)", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Achtung! Laura BOICOteaza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb