ÎN AŞTEPTAREA DECIZIEI FED Valutele emergente, în cea mai lungă perioadă de avans din ultimele cinci luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 septembrie 2015

Pariuri: probabilitate 30% ca Fed să crească dobânda de politică monetară

Jean-Claude Trichet către Fed: "Ignoraţi mesajele FMI şi ale Băncii Mondiale"

Monedele ţărilor emergente au crescut şi ieri, continuând cea mai lungă perioadă de apreciere din aprilie până în prezent, faţă de dolar, în condiţiile în care investitorii au îndoieli că banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va decide, la reuniunea de săptămâna aceasta, să majoreze dobânda cheie.

În acest context, a fost alimentată cererea de active riscante. Moneda Rusiei, rubla, a urcat cu 1,3% faţă de cea americană, susţinută de primul avans din ultimele trei zile al cotaţiei petrolului european Brent. Totodată, lira turcească a câştigat 0,8%, iar indicele Bloomberg care măsoară dinamica a 20 de monde ale ţărilor în curs de dezvoltare a urcat cu 0,1%.

"Se pare că valutele iau o pauză înaintea reuniunii Fed (n.r. - pauză de depreciere), dat fiind că piaţa nu este convinsă că vom asista la o majorare a dobânzii", a declarat Simon Quijano-Evans, strateg-şef pentru pieţe emergete la "Commerzbank" AG, sucursala din Londra.

Conform pariurilor din piaţă, există 30% probabilităţi ca Fed să majoreze costul împrumuturilor luna aceasta, faţă de 50%, cât era proporţia înainte ca autorităţile din China să devalorizeze yuanul, în august, potrivit Bloomberg.

Fed începe astăzi reuniunea de politică monetară, care se va încheia mâine. Piaţa este atentă la decizia Fed privind dobânda cheie, respectiv dacă aceasta va rămâne la nivelul actual sau va fi majorată. Fed menţine dobânzile în intervalul 0-0,25% din decembrie 2008.

Săptămâna aceasta, înainte ca reuniunea Fed să aibă loc, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a lansat un mesaj pentru preşedintele Fed, Janet Yellen: "Ignoraţi avertismentele Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale cu privire la pericolul înăspririi politicii monetare şi menţineţi toate opţiunile «pe masă». Fed trebuie să fie independentă de consilierii auto-numiţi. Este parte a credibilităţii acestei instituţii şi a politicii sale monetare".

La începutuI lunii curente, atât Banca Mondială, cât şi FMI au avertizat banca centrală a SUA cu privire la majorarea dobânzilor, îndemnând-o să ia o astfel de decizie doar atunci când economia mondială va fi pe o poziţie mai sigură. Avertismentele celor două instituţii au venit după o vară cu turbulenţe pe pieţele globale, în contextul deteriorării economiei Chinei.

"Aceste instituţii pot da sfaturi bune pe termen mediu, nu cu privire la o anumită decizie, dintr-un anumit moment", a subliniat Trichet, adăugând: "Cred că nu este mandatul lor să facă aşa ceva". În opinia fostului şef al BCE, dacă Fed decide, zilele acestea, să crească dobânda, măsura "nu ar trebui să prindă pe nimeni cu garda jos", în condiţiile în care instituţia a fost foarte "clară" în avertismentele lansate către pieţe cu privire la majorarea ratelor.

În prima parte a zilei de ieri, pe piaţa valutară din SUA, în aşteptarea reuniunii Fed de astăzi, dolarul a urcat cu 0,3% faţă de moneda europeană, atingând un curs de 1,1289 unităţi/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb