Cordia România, divizia de dezvoltări rezidenţiale a grupului maghiar Futureal, va investi circa 50 de milioane de euro în 2019 pe piaţa imobiliară din capitală, a anunţat, ieri, directorul-general al companiei, Mauricio Mesa.
În zona bulevardul Expoziţiei din nordul Bucureştiului, compania are deja în derulare proiectul Parcului20, un nou ansamblu rezidenţial pentru care Cordia se aşteaptă să primească autorizaţia de construcţie luna aceasta.
Ansamblul Parcului20 este o investiţie de aproximativ 40 milioane de euro care va fi finalizată în 2021 şi care va livra 469 de apartamente, disponibile în peste 30 de configuraţii, variind de la garsoniere la apartamente cu 2,3,4 şi 5 camere. Construcţia se va derula în două etape, iar la finalul primei faze a construcţiei vor fi livrate 260 de unităţi, termenul de predare fiind septembrie 2020.
Domnul Mesa a afirmat: "Toate proiectele noastre se încadrează în segmentul medium şi medium-high, deci suntem concentraţi pe partea de centru-nord şi centru (a capitalei)".
Potrivit CEO-ului Cordia, societatea intenţionează să livreze pe piaţa din capitală circa 500 de apartamente anual. De asemenea, domnul Mesa a precizat că societatea a mai cumpărat trei terenuri în zona de centru-nord a Bucureştiului, care vor livra pe piaţă aproximativ 1.300 de noi apartamente. Totodată, domnia sa a notat faptul că societatea se află în discuţii pentru achiziţionarea a încă două terenuri în capitală.
"România va avea un rol cheie în dezvoltarea operaţiunilor Cordia la nivel regional. Ne vom concentra pe atingerea unui ritm de livrare de 500 de apartamente pe an şi vom promova pe piaţa locală un model de proiecte rezidenţiale destinate clasei de mijloc, cu accent pe un echilibru foarte bun între localizare, arhitectură şi preţul imobilului", a declarat Mauricio Mesa.
Preţul de pornire a apartamentelor din proiectul Parcului20 se ridică la circa 66.000-67.000 de euro, pentru o locuinţă cu două camere şi poate ajunge la 250.000 de euro pentru un duplex de cinci camere. Reprezentantul Cordia a precizat că au fost rezervate deja 20 de apartamente în acest complex.
Referitor la antreprenorul general al proiectului, directorul companiei a spus că licitaţia este în derulare, alegerea finală urmând să fie făcută luna aceasta.
"Numele (n.r. dezvoltatorilor) sunt cele mai cunoscute din piaţă. Avem cam cincisprezece participanţi la licitaţie, iar toate numele importante sunt acolo".
Totodată, investiţia va fi finanţată din fonduri proprii şi din credite bancare. Domnul Mesa a mai spus: "Avem o relaţie foarte bună cu băncile şi suntem un client preferenţial pentru ei. (...) Nu ne începem niciun proiect fără să avem finanţarea asigurată pentru completarea proiectului respectiv, iar în aceşti cincisprezece ani (de activitate) toate proiectele care au fost începute au fost livrate".
În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială din ţara noastră, Mauricio Mesa a prezentat un sondaj care constată o creştere de 20% a costului general de construcţie, cât şi o creştere de 40% a costurilor cu forţa de muncă, în ultimii ani.
Referitor la forţa de muncă calificată disponibilă în ţara noastră, domnia sa a declarat: "Asta este un factor determinant în momentul de faţă. Sunt mulţi români care au plecat în străinătate, forţa de muncă este destul de dificil de accesat. Este o lipsă de forţă de muncă în România şi asta are un impact asupra preţurilor cu construcţia. Costul cu materialele de construcţie a urcat cu 15%, iar compound, pe an, costul construcţiei urcă cu cam 20%".
În primele şase luni ale acestui an s-au eliberat 24.950 de autorizaţii de construire clădiri rezidenţiale, cu 7,6% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Pe luna septembrie a acestui an s-a constatat o scădere de 39% a numărului de tranzacţii comparativ cu septembrie 2017.
Referitor la această reducere a vânzărilor de locuinţe din piaţa românească pe luna septembrie, domnul Mesa a notat: "Cum se spune în Spania, statisticile sunt cartea diavolului. Trebuie să ştii să le citeşti foarte bine, iar din păcate, în România, datele nu sunt foarte transparente. Este foarte dificil ca cineva să facă un studiu de piaţă. Legat de acest 39%, el se referă la vânzări. Adică la contractul final de vânzare-cumpărare. Acolo nu se văd câte pre-contracte sau ante-contracte s-au semnat. Nu ştii câte sunt apartamente noi şi câte sunt la mâna a doua. (...) Este o piaţă care se maturizează şi care se dezvoltă în timp. Eu cred că suntem într-o creştere constantă şi există o cerere reală de apartamente. În Bucureşti, mai multe familii locuiesc în acelaşi apartament, (în capitală) este cea mai mare rată de aglomeraţie pe apartament din Europa. Dar mai ai o clasă medie care se dezvoltă, mai ai salariile care cresc în fiecare an. Deci oamenii îşi doresc să se mute singuri, într-o zonă mai bună, într-un apartament nou. Eu văd o piaţă destul de sănătoasă".
Potrivit estimărilor Cordia România, în zona bd. Expoziţiei, în intervalul 2019-2020, se vor construi peste 100.000 de metrii pătraţi de spaţii de birouri.
Grupul maghiar Futureal are în construcţie circa 680.000 de metri pătraţi şi a dezvoltat până în prezent proiecte în valoare de 1,3 miliarde de euro. În derulare, societatea are proiecte noi care totalizează 1,4 miliarde de euro în Ungaria, Polonia şi România.
În ţara noastră, Futureal a finalizat construcţia mall-ului Gold Plaza din Baia Mare, aceasta fiind o investiţie de 87 de milioane de euro, şi complexul rezidenţial Parcul Privighetorilor din nordul capitalei, un ansamblu de 119 apartamente în care s-au investit 20 de milioane de euro.