Trezită parcă dintr-un somn prelungit, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se arată îngrijorată, pentru prima dată, de creşterea continuă a preţurilor la primele RCA - pe care transportatorii o reclamă încă de anul trecut - şi i-a avertizat pe asigurători să reducă aceste preţuri, subliniind că, altfel, va fi nevoită să apeleze "şi la alte mijloace", pe lângă persuasiune.
"ASF este îngrijorată de tendinţa de creştere a tarifelor RCA şi avertizează asigurătorii să ia măsurile de rigoare pentru inversarea acestui trend. În demersurile de până acum, Autoritatea a contat pe dialog, bună înţelegere şi măsuri de persuasiune, dar pe viitor va fi nevoită să apeleze şi la alte mijloace", se arată într-un comunicat al ASF, care pare să fi conştientizat unul dintre rolurile pe care îl are în piaţă, respectiv "promovarea stabilităţii activităţii de asigurare şi apărarea drepturilor asiguraţilor", mai ales după numeroasele plângeri venite constant din partea transportatorilor, în ultimele luni.
Totuşi, datele Autorităţii privind creşterea tarifelor RCA sunt încă foarte departe de "realitatea din teren" invocată de transportatori, care au reclamat majorări ale preţurilor poliţelor de peste 300%, în perioada iunie 2015 - începutul lui 2016.
ASF a transmis, ieri, că prima medie aferentă poliţelor de asigurare auto obligatorie RCA încheiate pentru vehicule din categoria autoutilitare şi autocamioane, pe o perioadă de 12 luni, a înregistrat o creştere de 53% la nivelul lunii februarie 2016, comparativ cu nivelul din iunie 2015.
Potrivit ASF, prima medie pe această categorie a ajuns în februarie 2016 la 2.855 lei, deşi unii asigurători (n.a. UNIQA Asigurări) au admis că tariful lor standard este în prezent de 12.000 de lei.
Schimbarea atitudinii ASF faţă de "criza RCA" este cu atât mai surprinzătoare cu cât instituţia a transmis în diferite rânduri că majorarea tarifelor la poliţele de răspundere civilă auto nu a depăşit pragul de 50%.
Unul dintre motivele pentru această "schimbare la faţă" ar putea să fie şi protestul masiv anunţat de transportatori pentru a doua jumătate a lunii aprilie.
Patronatele din transportul rutier au spus că vor organiza un protest amplu la nivel naţional, pe data de 18 aprilie, fiind nemulţumite de faptul că Parlamentul, Guvernul şi ASF "nu au venit cu nicio soluţie pentru rezolvarea crizei pe segmentul RCA", respectiv să fie limitată creşterea preţurilor la poliţele de răspundere civilă auto la cel mult 50%. Transportatorii au solicitat Parlamentului demiterea conducerii ASF şi numirea de urgenţă a altei conduceri, care să vină cu soluţii concrete pentru diminuarea tarifelor RCA la niveluri suportabile, atât pentru transportatori, cât şi pentru persoanele fizice, până la data protestului din 18 aprilie 2016.
"ASF susţine că nu au existat majorări ale tarifelor RCA în 2015, contrar dovezilor transmise de către asociaţiile patronale. Consiliul Concurenţei confirmă poziţia transportatorilor rutieri prin rezultatele anchetei realizate, constatând creşteri de 183% la transportul de marfă şi de 226% la transportul de persoane, chiar dacă există situaţii frecvente cu depăşiri de peste 300%", potrivit unui comunicat comun al transportatorilor rutieri.
Reprezentanţii transportatorilor au spus că situaţia actuală va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier, care deţin peste 60% din piaţă, precum şi la migrarea firmelor de transport rutier în alte ţări. Totodată, aceştia acuză că ASF a trimis în Parlament un nou proiect de lege RCA, fără a ţine cont "de aspectele fundamentale reclamate de transportatorii rutieri, respectiv creşterea aberantă a tarifelor".
Potrivit surselor citate, forma actuală a proiectului sprijină în mod clar interesele asigurătorilor, în detrimentul transportatorilor şi a celorlalte categorii de proprietari persoane fizice, obligaţi la achiziţia de poliţe RCA, motiv pentru care asociaţiile transportatorilor resping proiectul propus.
Proiectul de modificare a Legii RCA, prezentat în Parlament de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi care prevede, printre altele, posibilitatea plăţii în rate a poliţelor, decontarea directă, dar cu titlu opţional, sau încheierea poliţelor RCA pe 12 luni, cu extindere automată la acelaşi asigurător (dacă nu se denunţă contractul), i-a revoltat pe transportatori. Aceştia au spus că propunerile ASF nu vor rezolva problemele sectorului şi că transportatorii vor fi în continuare fără nicio protecţie în faţa creşterii preţului la poliţele RCA.
Majorarea preţului la poliţele RCA a stârnit anul trecut nemulţumirea transportatorilor, care au protestat cu miile în faţa Guvernului. Negocierile din luna decembrie dintre reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor şi companiile de asigurări au condus la semnarea unui protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015, aceasta fiind una dintre măsurile asupra căreia s-a convenit că trebuie să fie implementată imediat pe piaţa de asigurări.
1. asigurarea in Bulgaria nu pot sa faca ?
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2016, 07:53)
Doar trebuie 1-2 ani sa faca asigurarea in alta tara dupa aceea isi revin si lacomi de pe la noi , straini majoritatea.
Daca transportatorii cer demisia de la Asf atunci cum sa concentram atata putere si in mana lui cu comitetul de criza, auzi tu ce au inventat.