ÎN CAZUL RAPORTULUI EMIS DE COMISIA DE LA VENEŢIA Ministrul justiţiei, slab informat

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2018

Tudorel Toader: "Ştiţi că Ministerul Justiţiei nu a propus ca magistraţii să se pensioneze la 20 de ani?"

Tudorel Toader: "Ştiţi că Ministerul Justiţiei nu a propus ca magistraţii să se pensioneze la 20 de ani?"

Tudorel Toader, ministrul justiţiei, a făcut, ieri, o serie de declaraţii cu privire la opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia legat de modificarea legilor justiţiei (303/2004, 304/2004 şi 317/2004).

Toader a spus că el cunoaşte puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, exprimate într-un aviz, fie el şi intermediar, şi că, dacă se va solicita opinia Ministerului Justiţiei pentru formularea unui punct de vedere al României, subordonaţii săi vor contribui la întocmirea şi redactarea acestuia.

În legătură cu afirmaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care a susţinut că opinia Comisiei este una politică, ministrul jus­tiţiei a spus: "Eu de fiecare dată vă spuneam să ne recunoaştem, să ne cunoaştem competenţele, ceea ce înseamnă că cele trei legi ale Justiţiei au constituit iniţiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat şi cel mai motivat îl primiţi fie de la iniţiatorii celor trei proiecte de lege, fie de la membrii comisiei care le-a adoptat şi supus ulterior dezbaterii parlamentare".

Tudorel Toader a ţinut să menţioneze că el nu a fost de acord cu modificarea condiţiilor privind pensionarea magistraţilor. Ministrul a declarat: "Îmi închipui că dumneavoastră ştiţi că, în intervalul 25 - 30 octombrie cred, un proiect de lege, care n-a trecut prin Guvern, un proiect de lege care a fost prezentat până la urmă Comisiei speciale ulterior a devenit iniţiativă parlamentară pentru trei proiecte de lege. Până la urmă, ca să facem o analiză riguroasă între şi dintre, trebuie să avem proiectele în faţă. (...) O referire pe care nu vreţi să o subliniaţi, să vă întrebaţi. Vă dau un exemplu: ştiţi că Ministerul Justiţiei nu a propus ca magistraţii să se pensioneze la 20 de ani? Propunerea pe care o găsiţi acolo, care a fost adoptată în lege şi pe care, spre surprinderea mea, deşi legile au trecut de atâtea ori prin controlul de constituţionalitate, deşi legile au fost criticate de atâtea ori de către cei care au dreptul de a le critica, de a sesiza Curtea Constituţională, nimeni, dar absolut nimeni nu a criticat acea soluţie, nimeni nu a făcut referire la reducerea vârstei de pensionare".

Proiectul normativ pentru modificarea legilor justiţiei, chiar dacă nu a fost aprobat de Guvern, a avut câteva consideraţii exprimate în punctul de vedere al cabinetului condus de prim-ministrul Mihai Tudose.

Guvernul a emis, sub nr. 11007/9 noiembrie 2017, un punct de vedere cu privire la modificarea celor trei legi din domeniul reglementării justiţiei. Atât în exprimarea privind legea 303/2004, cât şi în motivarea privind legea 304/2004 nu se găseşte nicio critică referitoare la modificarea, prin proiectul normativ, condiţiilor privind pensionarea ma­gis­tra­ţilor.

Pentru persoanele care nu cunosc procedura, menţionăm că punctele de vedere ale Guvernului cu privire la proiectele de acte normative sunt discutate la finalul şedinţei Executivului, de către toţi miniştrii, şi sunt trimise Parlamentului sub semnătura prim-ministrului.

Aşa este şi cazul punctului de vedere 11007 din 9 noiembrie 2017, care a fost dezbătut în şedinţa de Guvern, la care a luat parte şi ministrul justiţiei, care nu a avut nimic de obiectat cu privire la propunerea legislativă privind pensionarea magistraţilor.

Toader se poate apăra susţinând că în forma iniţială a apărut drept condiţie de pensionare ca activitatea în magistratură să fi fost exercitată timp de 25 de ani, limită care, până la votul final, a fost modificată la 20 ani.

Cu toate acestea, nici înainte de votul final din Camera Deputaţilor, când ministrul justiţiei sau reprezentantul său la dezbaterile finale sunt invitaţi la tribună ca să exprime un punct de vedere, nu au criticat limita privind activitatea exercitată timp de 20 ani privind condiţia de pensionare a magistraţilor.

Mai mult, nici după adoptarea legii, în 11 decembrie 2017, nici după trimiterea ei la promulgare, în 20 decembrie, şi nici măcar atunci când legea 303/2004 a fost atacată la Curtea Constituţională, Tudorel Toader nu a simţit nevoia să intervină public şi să ceară modificare condiţiilor privind pensionarea judecătorilor şi pro­curorilor.

Ministrul justiţiei s-a trezit abia acum, după ce în opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia este menţionat că modificarea privind condiţiile de pensionare s-a făcut fără un studiu de impact, fără a se lua în calcul posibilitatea de depopulare a instanţelor, din punct de vedere al unei masive pensionări a judecătorilor, fără a fi luată în seamă nevoia de personal cu care se confruntă în momentul de faţă sistemul judiciar din ţara noastră.

Şi, pentru a-şi ascunde informarea incompletă, Tudorel Toader a ales să arunce pisica în curtea altora - preşedinte, clasa politică, societatea civilă. Pentru că el mai are treabă în fruntea ministerului până când justiţia va fi desfiinţată sau pusă sub ascultare de coaliţia PSD-ALDE.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. A greșit mai mult și Parlamentul care nu a cerut avizul CSM. Prin perioada ian-feb, CSM chiar a trimis către Tolontan, la cererea lui, statistica magistraților aflați în situație de a se pensiona după 20 de ani vechime. Parlamentul nu a cerut aviz pentru modificarea art 82 din Legea 303/2004 pe care parlamentarii au decis-o. MJ a cerut un aviz inițial în nov 2017 când acest articol nu era modificat.

    1. Am citit finalul disputei pe care ai avut-o ieri cu Make si am constatat ca te-ai compromis grav. Nu mai cred in niciunul dintre comentariile tale.

      In opinia mea, ministrul justitiei este cel mai competent din tot Guvernul.

      În același timp, Toader este și cel mai imoral minstru.

      ...

      Are dreptate Cristi C, Tolontan a publicat materialul de la CSM.

      Eu am citit toata disputa nu doar finalul

      Citesc ziarul de multa vreme de prin 97 

      Mi-au placut comentariile lui Cristi C, Radu Mischie care dovedeau cunoastere juridica

      Iar Cristi C chiar aduce deseori dovezi concrete, nu povesti si impresii. Ieri a aratat cum spusese cu o luna inainte ce avea sa recomande cei de la Venetia. Bravo lui. 

    Numai la noi sfatul batranilor a devenit sfatul pensionarilor. Cine vrea sa mai munceasca daca la 45 de ani au 15-20 000 lei pensie?

    macar daca Tudorel bubosel ar da vina pe Iordache si Nicolicea, juristii de exceptie ai PSD, care n-au frica de nimic, poate l-am mai crede.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb