ÎN CAZUL TRANZACŢIILOR IMOBILIARE, Notarii ieşeni şi-au triplat onorariile

Dan Scarlat
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iulie 2004

În schimb, notarii şi avocaţii ieşeni înregistrează datorii de sute de milioane de lei la CJAS Iaşi, după cum susţine instituţia ieşeană

Invocînd reglementările Ministerului Justiţiei, Camera Notarilor din Iaşi a decis să modifice valoarea minimă ce poate fi declarată în cazul tranzacţiilor cu locuinţe, creşterea fiind de pînă la 3 ori. Astfel, dacă pînă acum la vînzarea/cumpărarea unui apartament în zona Podu Roş a municipiului Iaşi se putea declara suma minimă de 280 milioane lei, în urma deciziei notarilor ieşeni această valoare a crescut la 800 milioane lei. Referindu-se la motivaţia hotărîrii, notarul public Georgeta Maximovici a afirmat: "Ultima majorare a valorilor minime de declarare a fost făcută în 2002, la preţurile pieţei de atunci. În doi ani, piaţa a evoluat, iar preţurile apartamentelor au crescut şi ele. Era normal ca şi valorile minime de declarare să crească, în urma noilor evaluări. Fără aceste schimbări, noi, notarii, eram părtaşi, în mod involuntar, la o evaziune fiscală.

Urmare a acestei modificări, onorariile notarilor au crescut simţitor. Efectuînd un calcul în cazul apartamentului din Podu Roş, rezultă că notarul va avea onorariul de 10 milioane lei (în loc de 4 milioane lei - pînă acum), iar taxa de timbru creşte la 12 milioane lei (de la 7 milioane lei).

Pentru apartamentele cu 2 camere din centrul Iaşului, notarii au stabilit o valoare minimă ce poate fi declarată de un miliard lei (faţă de 400 milioane lei).

Surprinzător, în timp ce onorariile percepute sînt de ordinul milioanelor, unii notari (dar şi avocaţi) ieşeni au datorii la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, după cum susţine această instituţie. Conform purtătorului de cuvînt al CJAS Iaşi, Liviu Drăguş, notarii şi avocaţii s-au aşezat pe acelaşi nivel cu agricultorii, achitînd taxele prevăzute în cazul acestora. "Atît notarii, cît şi avocaţii sînt persoane fizice autorizate şi ar trebui să plătească la asigurări 6,5% din venitul obţinut în fiecare an. În schimb, ei au plătit la fel de puţin ca un agricultor, adică 6,5% din venitul minim pe economie. Astfel, unii dintre ei au acumulat pe parcursul anilor datorii care depăşesc sute de milioane de lei", a declarat Liviu Drăguş. În replică, notarii susţin că legea este neclară şi aşteaptă răspunsul verificărilor efectuate de finanţiştii ieşeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb