În cazul unui şoc financiar, băncile europene ar putea vinde active de 500 miliarde de dolari în ECE

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 noiembrie 2011

Băncile din zona euro ar putea vinde anul viitor active de 500 de miliarde de dolari deţinute în pieţele emergente, majoritatea în Europa Centrală şi de Est (ECE), dacă se va repeta scenariul şocului financiar din 2008, potrivit analiştilor citaţi de Reuters. Analiştii anticipează că băncile europene ar putea renunţa la active ponderate în funcţie de risc sau împrumuturi de până la 3.000 de miliarde de euro anul viitor, iar în urma presiunilor la care sunt supuse majoritatea vânzărilor vor avea loc în afara pieţelor locale sau chiar a zonei euro. Băncile din zona euro deţin active de peste 6.000 de miliarde de dolari în afara blocului uniunii monetare, între care 1.800 de miliarde de dolari în Statele Unite şi 1.000 de miliarde de dolari în Europa de Est, potrivit analiştilor băncii Nomura, citaţi de Mediafax.

Morgan Stanley estimează că anul viitor ar putea fi vândute active de 500 de miliarde de dolari pe pieţele emergente, majoritatea în Europa de Est, dacă se va repeta scenariul şocului din 2008.

Sebastian Barbe, analist la Credit Agricole, avertizează că ieşirile de capital din Europa de Est ar putea fi chiar mai mari decât în 2008.

"De această dată, criza este concentrată în Europa de Vest, spre deosebire de criza creditelor ipotecare din Statele Unite de acum trei ani, iar impactul asupra comportamentului băncilor europene ar putea fi mai grav", a spus Barbe.

Analiştii Morgan Stanley au arătat că pe măsură ce băncile din zona euro şi alte companii din regiune pierd accesul la pieţele externe de finanţare, sunt nevoite, cel puţin parţial, să vândă active din străinătate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb