Belfast şi Londonderry, Dundee, Milton Keynes, Leeds şi Nottingham sunt oraşele din Marea Britanie care au depus candidaturi în vederea obţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2023, deşi în acel an ţara va fi părăsit Uniunea Europeană.
Belfast şi Londonderry au depus o aplicaţie comună, în timp ce restul de patru oraşe candidează în nume propriu, potrivit news.ro. Localitatea aleasă va fi a treia din Marea Britanie care va deţine acest titlu, după Glasgow (1990) şi Liverpool (2008).
Capitale Europene ale Culturii în 2023 vor fi alese din Marea Britanie şi Ungaria.
Proiectele vor fi analizate de un consiliu de experţi culturali desemnat de Comisia Europeană, iar o listă scurtă va fi anunţată la finalul acestui an. Oraşele incluse pe lista scurtă vor aplica din nou, iar câştigătorul va fi anunţat în 2018.
Evenimentele din programul Capitală Europeană a Culturii 2023 vor avea loc în Marea Britanie în funcţie de rezultatul negocierilor statului cu Uniunea Europeană, scrie The Guardian.
Michel Magnier, de la departamentul Educaţie şi Cultură din cadrul UE, a declarat la începutul acestei luni că evenimentul din 2023 "poate fi o problemă".
Departamentul Cultură, Media şi Sport a avertizat autorităţile oraşelor candidate că titlul va fi discutat în negocierile Marii Britanii privind ieşirea din UE şi că guvernul va oferi consiliere oraşelor imediat ce negocierile vor fi finalizate. Guvernul britanic a ţinut să sublinieze că, în trecut, au existat oraşe ce au deţinut titlul de Capitale Europene ale Culturii din ţări care nu făceau parte din UE - Reykjavik (Islanda), în 2000, Stavanger (Norvegia), în 2008, şi Istanbul (Turcia), în 2010.
Anul acesta, Aarhus, din Danemarca, şi Paphos, din Cipru, sunt Capitale Europene ale Culturii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2017, 18:50)
glasgow va castiga