Leul s-a aflat pe o tendinţă ascendentă în raport cu euro, în ultima lună, deşi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, la jumătatea lui iunie, că a amânat pentru noiembrie evaluarea acordului încheiat cu ţara noastră.
Euro a coborât sub pragul de 4,4 lei, la sfârşitul lunii mai, de atunci depăşind acest nivel în doar trei zile (4,17 şi 18 iunie). Chiar şi atunci, variaţia a fost modestă.
În penultima şedinţă de tranzacţionare pe piaţa interbancară de săptămâna trecută, moneda europeană a mai coborât o treaptă, situându-se sub 4,39 lei.
Vineri, cursul de schimb a fost de 4,3888 lei pentru un euro.
Vlad Muscalu, senior economist la ING, ne-a declarat că, în cursul zilei de vineri, euro a crescut pe piaţa interbancară, de la 4,3790 lei până la 4,3860 lei, domnia sa aşteptându-se ca, până la finalul şedinţei, valuta europeană să atingă nivelul de 4,3905 lei.
Domnul Muscalu a opinat că euro este mai probabil să coboare până la valoarea de 4,35 lei, decât să urce către nivelul de 4,45 lei, această evoluţie potrivindu-se tiparului început în luna februarie, de apreciere treptată a monedei naţionale faţă de cea europeană. Economistul susţine că parcursul se datorează, în principal, frecventelor intervenţii ale BNR (care îşi urmăreşte mandatul de stabilitate financiară şi a preţurilor, precum şi creşterea rezervelor valutare) şi mai puţin contextului electoral, al creşterilor salariale anunţate de Guvern pentru anumite categorii socio-profesionale.
Totuşi, recenta depreciere a euro în raport cu leul poate fi un lucru temporar, a mai afirmat Vlad Muscalu, dând ca exemplu, în acest sens, fluctuaţiile din luna mai ale valutei în raport cu moneda naţională.