ÎN CONTEXTUL APLICĂRII ORDONANŢEI PRIVIND AMÂNAREA RATELOR Creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă, încadrate de OTP Bank în categoria creditelor ipotecare

G.U.
Bănci-Asigurări / 15 iunie 2020

Creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă, încadrate de OTP Bank în categoria creditelor ipotecare

Actualizare - Credere reiterează necesitatea unui control tematic cu privire la aplicarea OUG 37/2020, în contextul în care, la sesizarea Credere, Ministerul Finanţelor Publice a constatat nereguli la aplicarea actului normativ de către OTP Bank, prin aplicarea formulei "dobândă la dobândă" pentru anumite credite ipotecare.

Potrivit unui comunicat de presă, după consultarea Ministerului Finanţelor Publice, OTP Bank anunţă că a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor ipotecare. Anterior, în data de 27 mai 2020, Credere arăta faptul că OTP Bank, cu încălcarea prevederilor OUG 37/2020, a procedat la încadrarea creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, aspect care ar fi presupus aplicarea formulei "dobândă la dobândă" şi încasarea de către bancă a unor sume de bani necuvenite, după expirarea perioadei de suspendare a ratelor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Având în vedere cazul de faţă, credem că este extrem de important ca Ministerul Finanţelor Publice să efectueze verificări la toţi creditorii (bănci sau instituţii financiar-nebancare), în interesul consumatorilor din România, pentru ca opinia publică să aibă certitudinea că situaţia de la OTP Bank reprezintă un caz singular. Credere îşi ia angajamentul de a verifica dacă OTP Bank va opera în contracte, în mod corect, modificările anunţate astăzi şi ţine să mulţumească pe această cale membrilor asociaţiei care au sesizat problema, de soluţionarea pozitivă a acesteia urmând a beneficia mii de consumatori din România.

---

OTP Bank România informează că a modificat încadrarea creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă, incluzându-le în categoria creditelor ipotecare, aşa cum sunt definite de Ordonanţa de Urgenţă nr. 37/2020 şi interpretate de Ministerul Finanţelor Publice, conform unui comunicat de presă.

Reclasificarea vine în contextul în care, în urmă cu aproximativ două săptămâni, reprezentanţii băncii solicitau într-o adresă către Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri clarificări cu privire la definiţia dată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 37/2020 creditului ipotecar şi respectiv încadrarea în cuprinsul acesteia a creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă.

Imediat după răspunsul Ministerului Finanţelor Publice, modificarea a fost efectuată automat în sistemul băncii, iar procesul de informare a clienţilor este în curs de desfăşurare, ei primind o notificare cu modificările operate, inclusiv noul grafic de rambursare.

Potrivit comunicatului, OTP Bank aminteşte, totodată, că încadrarea iniţială nu a afectat în niciun fel clienţii întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plăţii ratelor şi nu presupune niciun demers din partea acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb