ÎN CONVERGENŢĂ CU EVOLUŢIILE DIN SUA ŞI GERMANIA Creştere uşoară a dobânzii obligaţiunilor suverane la 10 ani, săptămâna trecută

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iunie 2020

Creştere uşoară a dobânzii obligaţiunilor suverane la 10 ani, săptămâna trecută

Rata de dobândă la obligaţiunile suverane pe scadenţa 10 ani, barometrul pentru costul de finanţare în economie, a crescut uşor săptămâna trecută, evoluţie în convergenţă cu cele din Statele Unite şi Germania, pe fondul acumulării de semnale de intrare într-un nou ciclu economic, arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport de analiză.

Rădulescu notează: "Climatul macro-financiar internaţional şi semnalele de intrare într-un nou ciclu economic au determinat creşterea ratei de dobândă la titlurile de stat la 10 ani cu 1,2% la 3,905% în cursul săptămânii (trecute - n.r.), scădere cu 11,5% de la începutul anului. Spread-ul de dobândă s-a redus cu 0,8% la 1,19 puncte procentuale".

Rata de dobândă la 10 ani a continuat în primele două săptămâni din iunie declinul mai pronunţat început în finalul lui martie, coborând în data de 10 iunie la 3,710% pe fondul deciziei Băncii Naţionale (BNR) de tăiere a dobânzii de referinţă de la 2,00% la 1,75%, banca semnalând totodată atunci continuarea operaţiunilor repo şi cumpărările de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, precum şi menţinerea rezervelor internaţionale la un nivel optim. Creşterea usoară a ratei de dobândă pe 10 ani din ultima săptămână a coincis de asemenea cu amplificarea temerilor din pieţele financiare legate de izbucnirea celui de-al doilea val pandemic.

De menţionat şi faptul că achiziţiile băncii centrale de titluri de stat în lei din piaţa secundară au ajuns în data de 15 iunie la un stoc de 3,8 miliarde de lei după ce în finalul lui mai se ridicau la 3,5 miliarde de lei.

"În România, construcţiile au decelerat la 12,1% an/an în aprilie (minimul din februarie 2019, expresie a deteriorării climatului investiţional în contextul incidenţei pandemiei), dar s-au majorat cu 26,5% an/an la patru luni, evidenţiindu-se creşterea construcţiilor inginereşti cu 45,7% an/an. Totodată, convergenţa economică europeană a continuat în 2019, PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare crescând la 65% din media Zonei Euro. Pe de altă parte, deficitul de cont curent s-a ajustat cu 21,1% an/an la 1,8 miliarde de euro în perioada ianuarie-aprilie, interval în care investiţiile străine directe s-au diminuat cu 454 milioane de euro, iar datoria externă totală a crescut cu 0,6% ytd (year to date - n.r.) la 106,6 miliarde de euro. Nu în ultimul rând, banca centrală a semnalat continuarea politicii monetare relaxate pe termen scurt", mai sintetizează Rădulescu, care notează că calendarul macroeconomic al acestei săptămâni include cifrele despre producţia agricolă, ocuparea şi şomajul şi indicatorii monetari în România.

Săptămână trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 813 milioane de lei prin certificate pe 12 luni, 929 milioane de lei prin titluri scadente în august 2022, 1,3 miliarde de lei prin titluri cu scadenţa iulie 2025 şi 369,5 milioane de lei prin obligaţiuni scadente în septembrie 2031 în a treia săptămână din iunie, un total de peste 3,4 miliarde de lei. În ultima săptămână din iunie, Ministerul de Finanţe a programat două licitaţii cu titluri scadente în aprilie 2024 şi ianuarie 2028 în volum de 575 milioane de lei fiecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb