În ziua de 14 decembrie 2021 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a organizat o întâlnire cu asociaţiile care reprezintă interesele consumatorilor în ţara noastră. A avut loc un dialog între dl Mihai Cufeală, preşedintele ANPC, şi persoanele din conducerea organizaţiilor prezente - fie în sala de şedinţe, fie prin intermediul serviciilor de internet, potrivit apc.ro.
Dl. Preşedinte Cufeală a fost secondat de dl Paul Anghel, Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană. Reprezentanţii ANPC au arătat că s-a luat decizia de a se face publice unităţile economice care au fost sancţionate, mai ales de mare calibru, deoarece valoarea amenzilor nu generează un impact economic serios unui lanţ de supermarket-uri, de exemplu; în schimb, informarea presei privind astfel de acţiuni poate influenţa comportamentul acestor agenţi economici.
Dl. Vasile Cazan, preşedintele asociaţiei APCONS - Iaşi, a prezentat o listă cu probleme care aduc prejudicii intereselor consumatorilor şi acţiunile întreprinse pentru rezolvarea acestora.
Dl. Sorin Mierlea, preşedintele asociaţiei Infocons, a solicitat colaborarea ANPC în obţinerea de finanţare prin proiecte europene. A prezentat avantajele unei aplicaţii informatice care furnizează informaţii despre alimentele consumate. De asemenea, apreciază că este necesar ca pe site-ul ANPC să se afle o listă a asociaţiilor de consumatori.
Dl. Dorin Tănase, preşedintele asociaţiei CREDERE, a atras atenţia asupra problemelor consumatorilor de servicii financiare şi asupra necesităţii adoptării directivei europene Omnibus. Această directivă europeană extinde drepturile consumatorilor în lumea digitală, asigurând astfel că toţi clienţii online beneficiază de drepturi similare celor care achiziţionează bunuri sau folosesc servicii offline.
Dl. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, a prezentat o serie de încălcări ale cadrului legal de către unii agenţi economici şi a solicitat ANPC o celeritate sporită în rezolvarea cazurilor semnalate. A sprijinit decizia de a se face publice numele firmelor sancţionate.
Dl. Emil Bojin, vicepreşedintele aceleiaşi asociaţii, a informat pe cei prezenţi despre participarea APC la proiectul european BRIGHT, arătând că acesta poate aduce instrumente utile consumatorilor de energie, dar că acestea vor fi finalizate de către entităţile de cercetare implicate abia peste doi ani.
Dl. Gheorghe Piperea, preşedintele asociaţiei Parakletos, a amintit că s-a ocupat de neconformitatea măştilor purtate în perioada pandemiei, apreciind că amenzile sunt de mică valoare faţă de forţa operatorilor economici. Ar fi de dorit ca acţiunile ANPC să preia modelul Consiliului Concurenţei, unde amenzile se aplică la cifra de afaceri a unităţii controlate. Sprijină decizia de a se face publice firmele sancţionate, fiind un suporter al metodei "shame and blame" (a face de ruşine şi a acuza).
Dl. Paul Anghel a vorbit despre faptul că anul acesta ANPC a avut 3 preşedinţi, despre succesul acţiunilor desfăşurate pe litoral, unde consumatorul român era cumva captiv, din cauza restricţiilor de călătorie, şi unde hotelierii au practicat tarife enorme.
Dl. preşedinte Cufeală a informat audienţa că s-a preocupat de creşterea preţurilor la electricitate şi gaze.